Café Lapérouse

There’s a new fashion hotspot in town

Hartje zomer opende de befaamde horecaondernemer Benjamin Patou de gloednieuwe hotspot Café Lapérouse te Parijs. De MOMA-groepeigenaar sloot voor zijn nieuwste toevoeging de handen ineen met Antoine Arnault van luxeconcern LVMH en Cordélia de Castellane (artistiek directeur Dior Maison & Kids). Het inrichten van een restaurant is geen primeur voor de Griekse Cordélia: ze nam de inrichting van het mythische en zeer kleurrijke zusterrestaurant Lapérouse in het verleden ook al op zich.

Café Lapérouse bevindt zich op steenworp afstand van Place de la Concorde in Hôtel de la Marine en is geopend voor ontbijt, lunch, high-tea en diner. Ook opende er in de hotspot ook een heuse Fine Foods Store waar je terechtkunt voor kwalitatieve gebakjes, ijs, kaviaar, wagyu en meer dan duizend geselecteerde wijnen. Als kers op de Franse taart kun je hier ook het weelderige servies van Cordélia aanschaffen.

WAT STAAT ER OP HET MENU?

De menukaart is een mix tussen klassieke gerechten als een zachtgekookt eitje met broodsoldaatjes, croque-monsieur met ham en comté of truffel, gezonde groentebouillon van Colette en haricots verts-salade met verse kruiden en ricotta. Een verrassende paradox zijn de eigentijdse (ontbijt)gerechten als de Acai Bowl, Wagyu Steak en Lobster Roll met mango en passievrucht. Zoetekauwen kunnen hier onder andere losgaan op de eclair XXL in zes verschillende smaken of de Lapérouse Frozen Yoghurt pimpen met acht verschillende krokante toppings en vier dripping sauzen. Bon Appétit!

ONTWERPSTER CORDELIA OVER CAFÉ LAPÉROUSE

‘Ik heb getracht om Café Lapérouse zoveel mogelijk een reflectie van Parijs te laten zijn zonder een decor neer te zetten dat je verwacht bij de stad. Noem het een inrichting met een twist. Het idee was om in het universum te duiken van ontdekkingsreiziger Lapérouse. Het restaurant kent twee decors en is in tweeën opgedeeld: de bar zorgt voor een scheiding. Het achterste gedeelte van het restaurant voelt aan als een soort literair café uit de oude tijd. Je zult er gegraveerde spiegels vinden en goudleer. De sfeer is er erg warm. In het tweede gedeelte van het restaurant is de sfeer veel luchtiger. Ik ben hiervoor opzoek gegaan naar het Parijs van begin deze eeuw. Ik vind dat de stad een soort blauwe toon heeft, ik noem het dan ook “Bleu Paris”. Parijs dient als een platform waar mensen uit verschillende culturen en lagen elkaar ontmoeten en naartoe reizen. Voor de inrichting van Café Lapérouse hebben we uitsluitend met Franse ontwerpers en ambachtslieden gewerkt om zo de essentie te bewaren. Ik wil graag dat mensen zich thuis voelen in het restaurant en het was dan vooral niet de bedoeling om het perfectionisme op te zoeken. Het is voor mij van belang om Frankrijk te laten stralen. Le style Parisien staat gelijk aan geraffineerde details. Het mag niet veel of excessief zijn. De charme zit ‘m in de details en goed vakmanschap.’ 

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Courtesy Café Lapérouse