The Paris Edition

What’s new, hot, glam and trendy?

De metropool heeft er sinds afgelopen jaar nieuwe, veelbelovende adresjes bij. Ga je voor het trendy restaurant Mimosa of dobber je op de Seine terwijl je aan je coupe de champagne nipt aan boord van een culinaire boot? Slaap je liever in een klein hotel met linnen gordijnen of in een kingsize bed met royaal uitzicht? Talkies testte en tipt je de mooiste adressen voor begin 2022. 

Mimosa

@mimosarueroyale

In het historische culturele gebouw Hôtel la Marine opende chef-kok Jean-François Piège in samenwerking met horeca- en nachtondernemer Benjamin Patou het mediterrane restaurant Mimosa. Getalenteerd interieurarchitecte Dorothée Delaye introduceerde de Riviera-flair door hoge kasten te vullen met eyecatcher-vazen en gekleurde lampen, comfortabele zeeblauwe banken te plaatsen en vrolijk Portugees servies te gebruiken. De kaart opereert rondom het shared dining-principe: kleine sprankelende gerechten die met het tafelgezelschap kunnen worden gedeeld. Specialiteit van het huis zijn de bekende doch simpele oeufs mimosa: hardgekookte eitjes gevuld met viseitjes, kreeft, kaviaar of zalm. Showstopper van het interieur is toch echt wel de atypische roze wc-pot waar het de hele dag naar Jo Malonegeurkaarsen ruikt.

Madame Rêve

@hotelmadamereve

Ondernemer Laurent Taieb van het gehypte restaurant Kong sloeg eind 2021 een nieuwe richting in. Madame Rêve is het eerste luxe vijfsterrenhotel die Taieb aan zijn portfolio mag toevoegen. Het eerste arrondissement kende tot nu toe weinig luxe hotels en herleeft in volle glorie dankzij onder andere de opening van het gloednieuwe warenhuis La Samaritaine. Op de begane grond kunnen (hotel)gasten wat eten en drinken in Madame Rêve Café, en op de bovenste verdieping kun je genieten van een cocktail aan de bar of dineren met een magisch uitzicht over Parijs in restaurant La Plume. Uniek detail is de sauna die zich aan de straatkant bevindt, waardoor gasten al zwetend een inkijkje krijgen in het dagelijkse leven van de Parijzenaar. In de lente zal de grote groene rooftop zijn deuren openen, met overdag uitsluitend toegang voor hotelgasten. 

Don Juan II

@fredericanton

Nu het restaurant Le Jules Verne in de Eiffeltoren goed loopt werd het tijd voor een nieuw project. Meilleur Ouvrier de France-kok Frédéric Anton en zijn team koken hier vanuit een bescheiden keuken de meest verfijnde gerechten met luxe ingrediënten als krab, langoustine en ree. Gasten zijn van dinsdag tot en met zaterdag welkom aan boord vanaf 19.45 uur en varen tijdens het diner zo’n twee uur langs Parijse bezienswaardigheden als het vrijheidsbeeld, Le Grand Palais, Notre-Dame de Paris, het Louvre en de Musée d’Orsay. Romantischer wordt het niet!

Le Relais Plaza

@lerelaisplaza

Celebritychef Jean Imbert nam het stokje van de gevestigde topchef Ducasse over. Wereldwijde media twijfelden aan de capaciteit van de jonge chef en restaurantcritici vroegen zich openlijk af of het mythische restaurant wel goed zou gedijen bij de trendy aanpak van mediapersoonlijkheid Imbert. Maanden na de mediastorm zit het restaurant nog steeds vol met de crème de la crème van de Parijse elite en de Prins van Monaco, die nieuwsgierig zijn naar de nieuwe wind die door de gouden zaak ruist.

Sookie

@hotelsookie

Op steenworp afstand van Marché des Enfants Rouges opende afgelopen zomer het kleine boetiekhotel Sookie haar deuren. Het interieur is voorzien van vintage meubelstukken afkomstig uit de vlooienmarkt Puces de Saint-Ouen, aardse kleuren en natuurlijke materialen. De receptiebalie van het hotel loopt over in een lunchroom waar je terecht kunt voor een goede kop koffie xl en simpele gerechten van de all-day menukaart zoals vegan pancakes, huisgemaakte granola en groentebowls. Voor een avondje uit hoef je niet ver te lopen: het tegenovergelegen trendy café Le Mary Celeste trekt creatieve locals en internationale passanten aan dankzij de coole vibe en moderne cocktails.

Petit Victor Hugo

@petitvictorhugo

In het kalmere chique zestiende arrondissement vind je de geheel vernieuwde brasserie Petit Victor. Ontwerpster Laura Gonzalez nam het interieur op zich, en voorzag Parijs van een stukje uitbundigheid met veel print en kleur. Op de kaart staat er een decadente plateau de fruits de mer, maar zo ook tartaar met frietjes en truffelrisotto. Op het kleine terras kun je locals en winkelend publiek spotten zonder al te veel toeristen.

Vragen aan Cyril Lignac

De populaire chef Lignac nam onlangs het restaurant Café Constant over, dat zich op steenworp afstand van de Eiffeltoren bevindt. In het nieuwe laagdrempelige Café Lignac wordt de ouderwetse Franse keuken gemoderniseerd met een vleugje Lignac. Fijn is dat je hier tussen 07.30 en 23.00 uur non-stop terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner. Op Instagram volgen zo’n drie miljoen lekkerbekken zijn wekelijkse eetavonturen in binnen-en buitenland. Drie vragen aan de kok die niet stil kan zitten.

Je hebt zes restaurants in Parijs. Wat betekent de stad voor je?

‘Ik ben opgegroeid in de Aveyron-streek en droomde vanaf kleins af aan om in Parijs te wonen. Het is mijn stad. Het heeft me alles geschonken: het leven waar ik op hoopte, een kennismaking met alle wereldkeukens, uitdagende projecten en goede werkrelaties die ik kan vertrouwen. Ik zie Parijs inmiddels als een soort familie.’

Onlangs nam je het iconische Café Constant over.

‘Ja, ik ben blij dat ik het restaurant heb kunnen overnemen, Het is een architectonisch pareltje. Voor mij reflecteert het restaurant de art de vivre à la Parisienne en een stukje geschiedenis. Het decor is haast niet aangepast: de gouden lijstwerken, leren banken en het rood velours zijn intact gebleven. Op de kaart staan bistroklassiekers als oeufs mimosa, vol-au-vent en tarte tatin. We zetten de lijn voort van de vorige eigenaar, Christian Constant.’

Je lijkt volgens het principe the sky is the limit te leven. What’s next? 

‘Ik ben niet het type die heel ver vooruitkijkt. Ik werk conform mijn instinct, waar ik zin in heb, en volgens de kansen die zich aandienen.’