TABLE DU SUD

Brabantse broers groeien van zelfgetimmerde bartafel naar miljoenenbedrijf

Table du Sud werd in 2014 vrijwel per ongeluk opgericht door de broers Evert en Teun Antonissen en groeide binnen een mum van tijd uit tot een succesvol bedrijf met gestaag groeiende omzet. Hét signature product van het merk is de eikenhouten tafel met een metalen of eiken onderstel, op maat gemaakt in de eigen werkplaats van 6000 m2 in het Brabantse Heeze. Wij spraken Teun over het succes van Table du Sud. Hoe de Brabantse broers zo snel groeiden naar een miljoenenbedrijf, lees je hier.

De kracht van Table du Sud is de nuchterheid, de enorme inzet en het aanstekelijke enthousiasme van de broers Antonissen. Hierbij is Evert de ambachtsman die de werkplaats aanstuurt en Teun de drijvende kracht achter de productverkoop en verdere ontplooiing van het merk. Samen met hun opmerkelijk gemotiveerde team timmeren ze aan de weg richting een flinke uitbreiding. Nog dit jaar wordt de capaciteit van de werkplaats verdubbeld en is er vier miljoen geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe machines. Het doel is om jaarlijks voor een waarde van 32 miljoen te gaan produceren. De opening van een fraaie, nieuwe flagship store in Utrecht en een geheel nieuwe website zijn de eerste stappen richting het realiseren van deze merkwaardige groei. Bij alles dat Table du Sud doet staat kwaliteit, design, maatwerk, gebruiksvriendelijkheid, maar ook duurzaamheid voorop. Zo koopt het bedrijf alleen in bij partijen met de juiste duurzaamheidskenmerken en werkt het samen met samen met Trees for All, een stichting die CO2 compenseert en nieuwe bomen plant. De energie voor de bedrijfsvoering wordt, door de plaatsing van duizend zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor, duurzaam verkregen.

HET BEGIN

‘Ik ging 6,5 jaar geleden op mezelf wonen in Eindhoven en was op zoek naar een tafel, maar had een heel klein budget. Daarom vroeg ik aan mijn broertje of hij die tafel wilde maken. Het werd een bartafel en daarmee zijn we Table du Sud echt gestart. Al snel zagen we dat dat het een relatief kleine markt was, dus toen zijn we van bartafels naar gewone eettafels gegaan. Van drie tafels per week zitten we nu, 6,5 jaar later, op ongeveer 250 tafels per week.’

OBSTAKELS

‘We zijn begonnen in het schuurtje van onze ouders, maar dat werd eigenlijk al heel snel te klein. Ook hadden we in het begin niet echt goede machines, waren we nog jong en hadden we niet echt ervaring in de maakwereld. Dan loop je wel tegen problemen aan, bijvoorbeeld dat iets verkeerd gemaakt werd of niet de goede lijm werd gebruikt. Er kunnen natuurlijk allerlei verschillende dingen verkeerd gaan en daar moet je wel leergeld voor betalen. Het was wel een lastige opstartfase. En eigenlijk hebben we altijd wel te kampen gehad met te weinig ruimte. We zijn altijd onderweg geweest naar grotere hallen, maar uiteindelijk was het toch altijd te klein. Sinds een paar maanden hebben we er weer een nieuwe hal bij, dus we hebben op dit moment genoeg ruimte, maar eventjes kijken hoe lang dat zo is. Voor onze business heb je wel heel veel ruimte nodig.’

SUCCESVOL

‘Ik denk dat wij de goede balans hebben weten te vinden tussen verkoop, de productie en de organisatie. Het is eigenlijk altijd een spelletje tussen meer verkoop binnenhalen en de organisatie klaarmaken, en als de organisatie klaar genoeg is weer meer verkoop binnenhalen. Die twee hebben we eigenlijk altijd wel goed in balans. Ook denk ik dat het concept goed aanslaat, omdat we het hier in Nederland maken. Veel mensen vinden het mooie producten voor een betaalbare prijs. Dat is natuurlijk fijn. Ook hebben we een heel goede website.’

KWALITEIT

‘Wij willen mooie producten leveren van mooie kwaliteit. We worden blij als klanten echt helemaal blij met hun aankoop de deur uit lopen. Ik vind het mooi om te zien dat je zelf iets bedenkt, maakt en levert bij de klanten, dat de klant er ook echt heel blij mee is. Klanten reizen uit het hele land om de tafels te bekijken in onze showroom en uiteindelijk ook te kopen. Ook hebben we best veel tijd en aandacht zitten in onze bedrijfspanden, die zijn mooier dan een normale productiehal. Ook besteden wij meer aandacht aan onze busjes die we gebruiken om alles bij de klant te krijgen. Het hele plaatje moet kloppen.’

ONDERNEMERSLES

‘In het begin hebben we veel tegenslagen gehad, met het hout en de verkeerde lijm. We hadden in de eerste weken ongeveer tien tafels verkocht. Een paar weken later werden we gebeld dat we ze allemaal weer op moesten halen, omdat ze gescheurd waren. We hadden natuurlijk ook kunnen besluiten om ermee te stoppen, maar toch zijn we weer doorgegaan. Als ondernemer moet je niet te snel opgeven als je er echt in gelooft, je moet volhouden.’

Eind 2014 maakten we in de garage van onze ouders een bartafeltje. Binnen een mum van tijd verkochten we er vijf in een week via Marktplaats. Inmiddels hebben we meer dan dertigduizend klanten bediend waarbij we een 9.2 scoren op basis van honderden recensies. Hier zijn we trots op!

TOEKOMST

‘We zijn nu bezig met een nieuwe showroom in Utrecht, we willen iets meer spreiding in Nederland met showrooms. De nieuwe showroom in Utrecht opent op 13 september, de officiële opening is op 18 september. Ook openen we eerst nog een showroom in België. We willen in de toekomst een bekend Nederlands merk zijn in de meubelwereld, waar mensen fijn kunnen shoppen. En we willen goede producten blijven leveren, het liefst uit Europa. De tafels maken we zelf, alle stoelen en banken die we verkopen proberen we in Europa in te kopen. Dat past beter in ons verhaal dan dat we alles in een container duwen en hier opslaan. Alle spullen die wij inkopen, zijn al gekocht door de klant. We werken dus niet met grote voorraden.’

DROOM

‘Dat we écht een groot, bekend, Nederlands merk zijn. Als dat uitkomt is dat natuurlijk heel mooi en hebben we echt bereikt wat we willen.’

ONDERNEMERSTIPS

‘Niet te snel opgeven en blijven doorgaan. De eerste jaren hebben we financieel helemaal niet veel overgehouden, maar we hebben er wél altijd vertrouwen in blijven houden dat het goed zou gaan. Dat is het uiteindelijk ook gegaan, maar in het begin verdienden we echt niet veel. Ondanks dat moet je er ook gewoon in blijven geloven en blijven doorgaan. Inmiddels maken we meer tafels per uur dan het eerste jaar per week.’