Art

Fondation Cartier onthult Cherry Blossoms van kunstenaar Damien Hirst

De Fondation Cartier pour l’art contemporain onthult met trots Cherry Blossoms van Damien Hirst. De kunstenaar komt met een expositie van een nieuwe serie schilderijen. Damien Hirst creëerde de serie na een uitnodiging van Hervé Chandès, General Director van de Fondation Cartier. Cherry Blossoms is Damien Hirsts eerste museumexpositie in Frankrijk.

De serie Cherry Blossoms herinterpreteert, met speelse ironie, het traditionele onderwerp van landschapschilderkunst. De schilderijen zijn volledig bedekt met heldere kleuren en doen denken aan een weids bloemenlandschap. Damien Hirst combineert dikke penseelstreken en elementen van gebarenschilderkunst, verwijzend naar zowel het impressionisme als het pointillisme, maar ook naar Action Painting. Cherry Blossoms is tegelijkertijd een subversie en eerbetoon aan de grote artistieke bewegingen van de late negentiende en twintigste eeuw.

© Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2021

Na drie jaar aan de serie te werken vanuit zijn studio in Londen, voltooide Damien Hirst het eerste Cherry Blossoms-doek van de serie in november 2020. ‘De pandemie heeft me veel meer tijd gegeven om de schilderijen tot leven te brengen, ernaar te kijken en er absoluut zeker van te zijn dat alles af is’, vertelt Damien Hirst. De gehele serie omvat 107 doeken, onderverdeeld in verschillende formaten. Tijdens de tentoonstelling worden dertig schilderijen gepresenteerd, geselecteerd door Hervé Chandrès en de kunstenaar zelf.

‘De Cherry Blossoms gaan over schoonheid, leven en dood. Ze zijn extreem en bijna tacky. Ze gaan over verlangen, over hoe we dingen verwerken en waar we ze in veranderen, maar ook over de waanzinnige visuele vergankelijkheid van schoonheid – een boom in volle prachtige bloesem tegen een heldere hemel. Ze zijn opzichtig, rommelig en kwetsbaar en ik ga weg van het minimalisme en het idee van een denkbeeldige mechanische schilder. En dát is zo opwindend voor mij.’

Damien Hirst
© Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2021

Voor de expositie zijn, in samenwerking met Damien Hirst, verschillende films gemaakt. Een film laat je de sfeer ontdekken van Damien Hirsts studio in Londen, aan de Theems. Een tweede film, opgenomen in 360°, neemt je mee naar een van zijn andere studio’s – geleid door een voice-over van Damien Hirst himself. Beide films zijn gedurende de tentoonstelling online te bekijken. Ook zal de Fondation Cartier pour l’art contemporain een boek publiceren met alle 107 schilderijen waaruit de serie Cherry Blossoms bestaat.

Cherry Blossoms zal van 6 juli 2021 tot 2 januari 2022 te zien zijn in de Fondation Cartier in Parijs.