Een prachtige villa op de klippen van de Turkse zuidkust

Living on the edge

Witte muren tegen een strak turkooisblauwe lucht. Klinkt heerlijk, nietwaar? Dit droomdecor is te vinden aan de Turkse zuidkust en je snapt wel waarom Christina (32) en Brian (41) Palm Svaneeg Mertz deze plek hebben gekozen voor de aankoop van hun tweede huis. Bovenop de rotsen, in een klein stadje vlakbij Alanya. De villa is een prachtige mix van traditioneel Meditérranée met moderne architectuur en voorzien van een exclusief interieur. Tel het feit dat elke kamer uitzicht biedt op de zee en de rotsachtige natuur hierbij op en je kunt niet anders dan verkocht zijn!

Het vakantiehuis lijkt aan de rand van de blauwe horizon te staan en ademt een bohemian sfeer, waarin een simplistische Scandinavische stijl samenkomt met etnische details. Dat het Deense stel juist hier een vakantiehuis kocht was eigenlijk toeval; vooral waren Christina en Brian op zoek naar een fijne plek in Zuid-Europa. Christina vertelt: ‘We waren op bezoek bij mijn vader in Turkije. Hij heeft een appartement in Alanya en wij dachten eerlijk gezegd altijd dat dit gebied heel toeristisch is, maar we ontdekten dat je hier ook zoveel mooie natuur hebt. Dat wisten we – net als vele anderen – niet! En in de zomer is deze regio inderdaad populair onder toeristen, maar er is nog steeds een aantal verborgen parels.’

Christina en Brian waren direct verliefd op de vreedzame, natuurlijke omgeving bij de oude kustweg naar Gazipaza en precies daar, aan de rotsachtige kust, kochten ze een kavel. Dat was in het voorjaar van 2016 – een jaar later was het huis af.

Christina is mede-eigenaar van het Deense designbedrijf Swanfield Living en heeft altijd al een grote passie voor architectuur gehad. Dus toen ze dit prachtige perceel zag, op een klif aan De Middellandse Zee, kon ze die kans niet laten lopen! Ze ontwierp het huis zelf en heeft voor de bouw een lokaal bedrijf ingeschakeld. Intuïtief besloot Christina dat het huis, net als de Finca’s op Ibiza, één verdieping zou moeten krijgen – met diverse ruimtes die allemaal een deur naar buiten hebben. Bij het ontwerp heeft ze rekening gehouden met het landschap; de omringende natuur en bananenpalmen zijn zoveel mogelijk in tact gehouden. Het huis heeft een L-vorm en laat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen, zodat je het hele jaar door lekker buiten kunt zitten. Ook wanneer het hoogzomer is en de zon rond het middaguur op volle kracht schijnt, want er is schaduw genoeg!

In de villa is een grote master bedroom gemaakt mét eigen buitenbadkamer en daarnaast zijn er twee extra slaapkamers, een kinderkamer en vier badkamers. Een lange hal verbindt al die ruimtes met de grote huiskamer, die op zijn beurt als een combinatie van leefruimte en woonkeuken dient.

Christina wilde het huis modern comfort en openheid geven, waarbij de ruimtes naadloos in elkaar overgaan. Alle kamers bieden uitzicht en een toegang tot de infinity pool. Dat en het zachte kleurenpalet, de fijne stoffen en organische vormen zorgen er samen voor dat dit huis voelt als een heerlijk boetiekhotel.

Het geheel roept dan ook vooral een gevoel van rust, eenvoud en luxe op. Zelf omschrijft Christina het Mediterraanse interieur met haar landelijke charme en etnische details als understated chic. Bovenal is de villa traditioneel en modern tegelijk met een harmonieuze combinatie van lokale stenen en hout met minimalistische meubels. Alle details zijn doordacht. Zo bieden de bedden ruimte om koffers in op te bergen, maar zie je bijvoorbeeld ook dezelfde deuren in zowel de badkamer als keuken. Christina zegt erover: ‘Ik heb me laten inspireren door traditionele Fijische en Mediterraanse architectuur waarin ik mijn liefde voor natuur en mooi, rustiek vakwerk terugzie. Ik heb geprobeerd dit mee te nemen in het ontwerp door lokale materialen van goede kwaliteit te gebruiken. Zo zie je elementen als kalksteen, stenen muren en hout steeds terugkomen in de villa.’ De mix van elegante meubelen, vintage ontwerpen en grote hoeveelheden textiel maken het plaatje compleet. Zéker omdat het zo goed aansluit op Christina’s persoonlijke stijl en door het rustige kleurenpalet.  Het resultaat daarvan is een eigentijdse en toch tijdloze woning.

Het creatieve koppel houdt ervan zichzelf te omringen met vrienden en familie en daarom hebben ze er bij de plannen voor het huis op gelet dat ze voor iedereen plek hebben. ‘Als we hier op vakantie zijn is het huis vol leven, kinderen en fun. We zijn een grote en hechte familie en vinden het leuk om samen te wandelen, snorkelen, koken, naar de lokale markt te gaan en de vele verborgen stranden te ontdekken’, vertelt Christina. Ze vervolgt: ‘De villa is voor ons een oase geworden waarin we genieten van de rustgevende sfeer en het aroma van de bananenpalmen, de lucht en de zee. We vinden het heerlijk hier tijd door te brengen – zeker nu we ook een aantal goede Turkse vrienden hebben. En het is ook leuk om de lokale mensen op de markt te leren kennen. Ja, het leven hier is een heel positieve ervaring!’ Christina en Brian vieren hun vakanties hier meestal met hun zoons Severin (6) en Constantin (4).

Tekst: Josefine Berzant
Fotografie: Maria Kristine Vous – Sisters Agency