Thuis bij

Interior designer Kelly Hoppen

Gelegen in een woonwijk in het centrum van Londen, vond Kelly Hoppen haar droompand; een enorme ruimte van negenduizend vierkante meter, zonder muren en verdiepingen. Dit heeft de interieurdesigner omgetoverd tot een waar paleis. Ze speelt elegant met textuur en mengt verschillende tinten van hout en metalen – iets wat zeer kenmerkend is voor de wereldberoemde stijl van de ontwerper. Ze gelooft er heilig in dat een huis een heiligdom moet zijn; een plek met balans en harmonie waar je alleen of met vrienden en familie kunt ontspannen. En dit huis geeft die visie maar al te goed weer. 

Het huis is een eerbetoon aan één van de meest gevierde interieurontwerpers van onze tijd: Kelly Hoppen. Dit prachtige pand in Londen beschikt over zeer zeldzame, extremistische architectuur. Het heeft zeker een jaar en drie maanden geduurd voordat het hele pand af was, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Het pand is groot, zó groot dat er maar liefst zes slaapkamers met badkamers en inloopkasten zijn gemaakt. Ook heeft het huis een studieruimte, fitnessruimte, wasserette, bloemenkamer en natuurlijk een waanzinnige woonkamer en keuken. Kelly is erin geslaagd om elke ruimte een elegante en huiselijke uitstaling te geven. Zo is elke ruimte doordrongen met luxe, terwijl er trouw wordt gebleven aan Kelly’s relaxte levensstijl.

De interieurontwerper heeft gekozen voor het gebruik van zachte kleuren, zoals taupe, wit, beige en grijs, aangevuld met poederroze, brons, nikkel en roségoud. En door het hele huis zie je iconische en vintage meubelen die afkomstig zijn vanuit de hele wereld, evenals op maat gemaakte items die Kelly zelf heeft ontworpen. Kelly: ‘Mijn huis laat zien wie ik ben als persoon en in welke fase van mijn leven ik zit. Ik was op zoek naar iets groots, lichts en luxe en dit huis heeft dat allemaal. Het is uniek in elk opzicht. De ruimte was helemaal verlaten en zag eruit als een versleten magazijn. Toch wist ik meteen dat het iets heel bijzonders is. De omvang van het licht en de enorme hoeveelheid ruimte is iets wat zeer moeilijk te vinden is, vooral in Londen. Toen ik het pand zag, wist ik meteen: dit wordt van mij.’

Verticale lijnen

Bij binnenkomst valt de waanzinnige hal je direct op. Herve Langlais van Galerie Negropontes heeft voor deze ruimte op maat licht ontworpen en dat tekent mooie verticale lijnen, die de hoogte van het plafond weten te benadrukken. Dit in combinatie met grote verticale rolluiken en een marmeren vloer maken het geheel tot een luxueus plaatje. De ruimte is aangekleed met onder meer een ronde spiegel, die werd gevonden bij de Les Puces vlooienmarkt in Parijs – oorspronkelijk ontdekte men het in een treinstation in Oost-Europa, aan de kant van de spoorweg. En ook het opvallende beeld van Marilyn Monroe door Flip Schulke hangt in de hal, evenals een indrukwekkende foto van Mohamed Ali, gemaakt door dezelfde kunstenaar. Dit en meer maakt deel uit van Kelly’s waanzinnige kunstcollectie, die ze heeft verzameld door de jaren heen.

Vanuit de hal kom je terecht in de woonkamer, die Kelly ook met veel passie heeft ontworpen – ze wilde vooral een gezellige ruimte maken waar ze veel mensen kan ontvangen. En dat is gelukt! Een opvallend detail: de hanglampen boven de zithoek en de eettafel zijn verlaagd, om zo evenwicht in de ruimte te brengen. Sterker nog: de balans was van uiterst belang bij het ontwerpen van dit deel, vanwege het open karakter. De aangrenzende eetkamer is een mooie toevoeging aan de woonkamer en wordt vaak gebruikt voor speciale gelegenheden, zoals uitgebreide diners. En wat ook bijzonder is, is het grote door Kelly op maat gemaakte hanglicht, dat alleen al zes maanden(!) in beslag nam om te produceren. Het heeft een plek gekregen boven de prachtige zes meter lange stenen eettafel – groot genoeg voor ruim dertig gasten.

Hoe groter, hoe beter

Bijna nog belangrijker vindt Kelly het ontwerpen van badkamers. ‘Ik wil natuur brengen in huis, vooral in een badkamer. Het brengt namelijk leven in de badkamer en geeft direct sfeer en warmte.’ Voor het bad geldt: hoe groter, hoe beter. Dit bijzondere bad heeft Kelly gemaakt in samenwerking met het Australische merk Apaiser. Het bad heet ‘de Origami’ en is geïnspireerd door de Japanse kunst, waaraan het ook zijn naam dankt. De oostelijke invloed is duidelijk aanwezig, maar blijft in harmonie met Kelly’s east meets west-ontwerpfilosofie.

Ook staat Kelly bekend om haar waanzinnige walk in closet. De ruimte is ongelofelijk groot en dus is er genoeg plek voor haar designeritems. Er hangt een grandioze dubbelzijdige spiegel waar menig vrouw jaloers op zou zijn – niet voor niets is dit Kelly’s meest favoriete item in de ruimte. De muren zijn versierd met grote sensuele zwart-witfoto’s en een mooie foto van Kelly zelf, gemaakt door David Bailey. De warme taupe vintage stoelen zijn ontworpen door India Mahdavi en maken de closet tot een ruimte waar je uren wil verblijven.

Het was moeilijk kiezen, maar toch heeft Kelly een favoriete kamer: de studieruimte. ‘Hier kan ik mijn creativiteit loslaten. Oude boeken hebben hier een mooie plek gekregen en zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het huis.’ Deze boeken in combinatie met Kelly’s enorme kunstcollectie en de herfstkleuren van de meubels, maken de studieruimte tot een alternatieve plek om te relaxen.

Van lege schelp tot waanzinnige stadsvilla: er is geen twijfel over mogelijk dat Kelly haar hele ziel en zaligheid in dit project heeft gestopt. En daar geniet zij met haar familie en vrienden met volle teugen van!

Fotografie www.kellyhoppeninteriors.com