HOE HOORT HET EIGENLIJK?

Parfumetiquette

Voor je een wolk parfum verstuift geldt er altijd één gouden regel: less is more. Ga voor een subtiele parfumbries om je heen, in het Frans ook wel een sillage genoemd: de ander mag jouw parfum pas ruiken als hij dicht bij je komt, liever nog, iets in oor fluistert. Zo zijn er wel meer parfumetiquette, ook voor een date. 

GELEGENHEID

Zorg dat je op officiële gelegenheden (bruiloft, begrafenis) en zakelijke afspraken, zoals een sollicitatiegesprek, maar ook op een eerste (Valentijns)date een niet al te sterke, uitgesproken statementgeur draagt. Zware, oriëntaalse parfums met kruidige stemmingmakers als oudh of patchoeli kunnen te overheersend zijn. Ook gourmand geuren staan erom bekend vrij intens (zoet) een ruimte te vullen. En wees zuinig: een overdone parfumwolk is nooit, maar zeker bij deze gelegenheden niet gepast.

SUBTIEL

Doorgaans zijn twee tot vier spraytjes, losjes om je heen of op je kleding, genoeg – zeker met een eau de parfum, iets sterker dan een eau de toilette. Geheugensteuntje: als je de parfum na een half uur nog bij jezelf nog ruikt, ben je te enthousiast geweest. Mocht je de overdone air willen temperen kun je met een watje met (neutrale) alcohol op de plekken op je huid deppen waar je hebt gesprayd. Dit kan de geur neutraliseren. 

DATEABLE

Mocht je voor een date twijfelen welk parfum in de smaak zal vallen: vrouwen houden bij mannen, doorgaans van frisse, ‘schone’ geuren met citrus of aquatische geurnoten. Al kunnen houtachtige, complexe kruidige geuren ook een vlammetje aanwakkeren, tippen parfumeurs. Mannen steken hun neus het liefst in een hals waar ze op en top bloemige geuren bespeuren, zo is onderzocht, wat zij van oudsher met vrouwelijk en vruchtbaarheid associëren. Parfums met witte bloemen in het hart, zoals jasmijn en tuberoos, zijn voor een eerste date dan ook een veilige keuze. 

LAAG OP LAAG

De klassieke parfumeertruc van layering, laag op laag jezelf in één geur hullen, blijft ook een goede manier om een sillage om je heen te creëren. Zeker als je verzekerd wilt zijn dat jouw luchtje later op de avond nog, bescheiden, aanwezig is. Neem dan alles van één parfumlijn. Start onder de douche of in bad met de geparfumeerde douchegel; breng erna de bodycrème of olie aan; en stip enkele druppels parfum achter de oren, polsen, ellebogen en zelfs de knieholtes. Op de warmere plekjes van het lichaam blijven de parfumstoffen langer hangen.

Meest populaire bloemengeur van het moment met tuberoos in het hart:
Giorgio Armani Beauty My Way Nectar eau de parfum (€89/30 ml)
Het Italiaanse Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella maakt al parfums sinds de 13e eeuw. Grote collectie zachte bloemengeuren, ideaal om te layeren, zoals met de
Acqua della Regina Bathgel, €35 (via Skins Cosmetics)
Sprankelend en bloemig met witte bloemen en een fris fruitig hintje van abrikoos en bergamot, Chopard Sparkling Love, €130 (100 ml)
‘De geur van duizend bloemen’ is sinds 1947 al een bestseller,
Miss Dior eau de pafum (vanaf €88)
Chance van Chanel is het type bloemig en fris oftewel altijd-goed-geur. Nu ook in handcrème om subtiel de handen te parfumeren, Chance Perfumed Handcreams, €75

Tekst Anneloes Tas