Sporty spice

De leukste running-tips

Sinds het begin van de intelligente lockdown is er een ware running hipe ontstaan in Nederland. Door de sluiting van de sportscholen zijn Nederlanders massaal gaan hardlopen, om toch een beetje in beweging te blijven. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de ‘lockdownlopers’ van plan is om te blijven hardlopen of zelfs meer. Daarom delen wij de leukste tips en adviezen om het hardlopen vol te houden.

Uit onderzoek blijkt dat hardlopen niet alleen een hipe was tijdens de lockdown, maar dat runners nog steeds gek zijn op hardlopen. Ook is gebleken dat bijna de helft (45%) van de mensen het hardlopen gebruikte om het huis uit te komen en om te ontstressen. Meer dan een derde (39%) van de hardlopers gaf ook aan dat het hen een escape en ruimte in het hoofd gaf wanneer ze die het meest nodig hadden, terwijl een kwart toegaf dat het hen focus en motivatie gaf (25%) en hen hielp om te slapen (25%). De resultaten van het onderzoek wijzen tevens uit dat meer dan de helft (60%) van deze lopers toegaf geen steun of begeleiding te hebben gekregen bij de belangrijkste elementen van het hardlopen, waardoor ze het risico liepen blessures te krijgen of hun pas ontdekte passie wilden opgeven.

Tips & tricks

ASICS een aantal handige tips en tricks opgesteld om hardlopers te helpen hun running journey voort te zetten:

  1. Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om het leuk te maken. Geef er een speelse draai aan door bijvoorbeeld gps-figuren te rennen in de Runkeeper-app.
  2. Tegen spier- en gewrichtspijn helpt het om genoeg water te drinken. Drink minstens vier uur voordat je gaat hardlopen zo’n 4-6 ml water per kilo aan lichaamsgewicht, zorg voor voldoende water tijdens en na het lopen. Ga daarnaast 20 minuten lang niet zitten en blijf bewegen, om spierpijn te voorkomen. 
  3. Wissel tussen schoenen om blessures te voorkomen. Tip: gebruik de online ‘Shoe Finder’ van ASICS om dezelfde soort schoenen te vinden.
  4. Leer je eigen voeten kennen om erachter te komen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Doe bijvoorbeeld de duimtest; kijk of je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past. Zorg dat je de voet op en neer kunt bewegen. Ook kun je een hardloopanalyse laten uitvoeren in een ASICS-winkel, zodat je er zeker van bent dat je de juiste schoenen draagt.
  5. Maak realistische SMART-doelen. Zorg dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
  6. Vier kleine overwinningen.
  7. Zorg voor een afwisselend trainingsprogramma om gemotiveerd te blijven. Probeer nieuwe routes, snelheden en hardloopstijlen uit.

Info over hardlopen én de juiste schoen vind je hier: www.asics.com/nl/nl-nl/mk/everyrunnereveryrun

Bron: ASICS