Zo hou je het vast

Slow living

De coronacrisis leidde tot gedeeltelijke isolatie, angst, gevoel van opsluiting, én ’slow living’. Want naast alle ellende blijkt het ook gezorgd te hebben voor onthaasting. Er was meer tijd over. Tijd voor familie, vrienden, tuinieren, boeken, lummelen en magazines. Boekenwinkels deden goede zaken en in het meest recente bericht uit het World Happiness Report dat Finnen de gelukkigste mensen op aarde zijn in 2020, staat dat het lezen van boeken bij hen zeer belangrijk is. Het World Happiness Report 2020, dat 156 landen rangschikt naar hoe gelukkig hun burgers zichzelf zien volgens evaluaties van hun eigen leven, werd gelanceerd om samen te vallen met World Happiness Day op 20 maart. De gemoedstoestand van de meeste mensen veranderde tijdens de coronacrisis in fases. Eerst was er schok en crisismanagement, toen aanpassing en her en der de nodige irritaties en uiteindelijk; acceptatie. Velen moesten noodgedwongen afkicken van de drukte van hun eigen agenda en de rush die het dagelijkse leven met zich meebracht. Het is wat omstreden om het te benoemen maar de coronacrisis en haar rem op de samenleving heeft een deel van de (gestreste) Nederlandse bevolking ook rust en inzichten gebracht.

Nu we de boel weer proberen op te pakken met elkaar rijst steeds vaker de vraag hóe we dat langzame leven op de juiste manier kunnen vasthouden wanneer alles weer op volle toeren draait. We doken in de boeken en spraken Jelle Hermus, auteur en oprichter van platform soChicken, waar je leert hóe een leuker leven te leiden met minder moeite. We beginnen met tips geïnspireerd door het boek ‘A monks guide to happiness’ van monnik Gelong Thubten!

  1. CREËER JE SOCIALMEDIAMOMENTEN
    Social media ‘feed’. Klinkt als een maaltijd. Maar je eet toch ook niet de héle dag door – als het goed is… We hebben eetmomenten op de dag en geven onszelf de tijd om de voeding te verwerken. Dan is het toch gek dat we alle informatie opgedaan uit sociale media geen tijd geven om verwerkt te worden. We gáán maar door! In plaats van constant te scrollen wanneer je een moment niks te doen hebt zou je ’social’ momenten in kunnen plannen zodat ze je dag niet beheersen – en door de tijd die je ermee verspilt – je geen voldaan gevoel achterlaten. Geef je hersenen de tijd om de informatie te verwerken voordat je over gaat naar het volgende sociale mediamoment.
  2. WEG MET DE NOTIFICATIES
    Oké, je telefoon uitzetten is a bridge too far voor de meesten. Maar je notificaties en geluid uitzetten is een goede eerste stap. Ook hiervoor geldt; plan telefoonmomenten in. Raak niet steeds uit je focus doordat iemand belt of je een bericht ontvangt. Dergelijke stoorzenders halen je uit je momentum, uit je creatieve brainwave, hoe je het noemen wilt. En voor je het weet zit je weer twintig minuten door allerlei plaatjes en informatie te scrollen waar je niks aan hebt. Resultaat: onvoldaan gevoel. We denken dat we álles moeten weten en altijd direct moeten reageren. Niks is minder waar. Er verandert vrij weinig als jij een paar uur niet reageert of niet bereikbaar bent. Sterker nog; even niet reageren is een key-ingrediënt als het gaat om managementtraining. Negen van de tien keer heeft je team de vraag al opgelost als je éven wacht met reageren en de boel weer overnemen. Iedereen kan het zich permitteren om een time-out te nemen.
  3. WEES BEWUST
    Wees meer aanwezig in het moment. Zie en voel de dingen om je heen. Tijdens een stressmoment geeft het je ruimte om tot jezelf te komen en in een positieve atmosfeer zorgt het zelfs voor waardering voor het hier en nu.

Lees er meer over in de nieuwe editie van Talkies Magazine!