Mindset transformatie

Zo word je jouw angsten de baas

Je kent ze wel, van die momenten dat je vervuld bent van woede of machteloosheid en lamgeslagen de toeschouwer wordt in je eigen leven. Angst voor wat nog staat te gebeuren jaagt je op of houd je uit je slaap. Wat je ook doet, je verliest de grip waarmee kalmte zou kunnen herwinnen. Auteur Wilma Mesman, besteller auteur van de spirituele roman ‘Dat Klopt’, geeft graag wat handvaten om je angsten de baas te worden.

Tja, eigenlijk hoef je het volgende niet te horen, want je weet al dat het niet werkt om te proberen de controle te krijgen. Je weet echter ook dat de situatie of omstandigheid zich in de toekomst opnieuw zal voor doen en jij weer volledig in paniekmodus schiet. Op deze manier kom je er niet uit. Hoe doorbreek je deze marteling? Accepteer je het tot het weer zover is? Nee. Maar hoe dan?

‘Hoe doorbreek je deze marteling? Accepteer je het tot het weer zover is?’

Het goede bericht is dat je dit, eigenlijk relatief eenvoudig, de baas kunt worden. Jouw reactie is opgebouwd uit een bewuste en onbewuste component. Meer dan zesennegentig procent van onze handelingen en gedachtes komen voort uit ons onderbewustzijn; ze gebeuren zonder dat je actief bedenkt wat je doet. Zo haal je voortdurend adem zonder bewuste prikkel, beweeg je om te lopen en veeg je je haar uit je gezicht als het kriebelt. Je maakt de beweging al voordat je er ook maar over na denkt. Dit wordt aangestuurd door je onderbewustzijn ofwel jouw onbewuste ZIJN en dat is zo veel intelligenter dan het bewuste deel van jouw denken.

‘Je bewuste ZIJN omvat echter slechts drie procent van je totale denkvermogen’

Je bewuste ZIJN omvat echter slechts drie procent van je totale denkvermogen. Feitelijk ‘denken’ wij dus alles te managen in ons leven, maar wordt het grootste deel aangestuurd door ons onbewuste deel. Zo ook bij angst en andere emoties. Maar hoe kom je van die  ongewenste paniek of angstmomenten af? Het is belangrijk te erkennen of de emotie echt is wat bij jouw huidige situatie hoort. Veel van onze reacties komen namelijk voort uit ons oerbrein. In de oertijd reageerden wij heel primair op gevaar of bedreigingen. Stond er een leeuw naast je, dan produceerde jouw lichaam een enorme hoeveelheid adrenaline om zo hard mogelijk weg te rennen. Je hart bonkte uit je lichaam van de stress en inspanning, iedere vezel van stond gespannen. Dát is de oorspronkelijke manier van op angst reageren.

Tegenwoordig reageert ons onbewuste brein opmerkelijk genoeg nog steeds hetzelfde op angst: de overdosis adrenaline, het opgejaagde gevoel, gespannen spieren, niet meer kunnen denken maar wel willen vluchten en meer van dat soort gedragingen. Echter… de leeuw ontbreekt! Datgene dat wij tegenwoordig als angst ervaren en waarop ons lichaam als enorme bedreiging reageert, is vaak helemaal geen levensgevaarlijke gebeurtenis zoals heel ver terug in de tijd. Het is een nare situatie, maar die leeuw die je ieder moment kan vermorzelen ontbreekt. Jouw reactie vanuit je oerbrein creëert echter nog steeds hetzelfde allesoverheersende paniekgevoel en vluchtgedrag.

‘Stilte, rust en ruimte om te denken zullen je meest in die benarde situatie verder helpen’

Op het moment dat je beseft en bewust wordt dat jouw gevoelens van machteloosheid en angst dus feitelijk niet noodzakelijk zijn om de omstandigheid aan te kunnen, verandert de hele situatie. Die adrenaline heb je niet nodig. Stilte, rust en ruimte om te denken, zullen je meest in die benarde situatie veel verder helpen. Hiervoor is het dus belangrijk dat je met je bewuste denken, jouw onderbewustzijn gaat programmeren. Jouw onbewuste brein moet leren dat de paniekreactie in je lichaam, niet meer hoort bij de omstandigheden in de huidige tijd.

Door het je te realiseren, kun je vaak al heel veel kalmte terugwinnen. Door te werken aan mindset transformatie of het herprogrammeren van je onderbewustzijn, kun je heel grote veranderingen bewerkstelligen die jouw leven in een compleet andere flow brengen. Die van blijheid, vertrouwen en rust.

Credits: Wilma Mesman