Finland

Het gelukkigste land ter wereld

Driemaal scheepsrecht, Finland is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld! In het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties werd bij 156 landen onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn en Helsinki staat op de eerste plaats van gelukkigste steden. Op de tweede plek staat Denemarken, gevolgd door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en ons eigen kikkerlandje. Om je gemoedstoestand heel even op te fleuren tijdens de coronacrisis deelt Talkies de beste tips om net zo gelukkig te worden als de Finnen!

Een koude douche

Finnen houden van zwemmen in de winter. Een plons ijskoud water stimuleert de aanmaak van gelukshormonen, endorfine, serotonine en dopamine en is de ultieme natuurlijke oppepper om je stress weg te nemen. Je ervaart een gelukzalig gevoel en warmte in je lijf, wanneer je uit het ijskoude water komt. Een topidee dus om je dag te starten met een koude douche. Je moet wel éven doorzetten en een paar minuten onder de koude stralen blijven staan. Wissel de koude waterstralen een paar keer af met warme en je voelt je herboren!

Lezen

Ook lezen is zeer geliefd bij Finnen. Het land kent vele bibliotheken en de Oodi-bibliotheek in Helsinki is zelfs uitgeroepen tot beste bibliotheek van de wereld! Een begrip in Finland zijn de boeken en stripverhalen van de Finse auteur Toven Jansson, waarin Moemins (een soort trollen die op nijlpaarden lijken) de hoofdpersonages zijn. Moemins zijn nog steeds een essentieel onderdeel in de Finse cultuur én een enorme inspiratiebron voor kinderen en volwassenen. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees een Nederlandse vertaling van het beroemde boek. Veel leuker en relaxter dan de hele dag door het coronanieuws.

Beleef de natuur

De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest. Veel Finnen hebben daarom een buitenhuis in de bossen, waar ze heerlijk tot rust kunnen komen in de natuur. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je polsslag al na vijftien minuten wandelen in het bos omlaaggaat en je je relaxter voelt. Een heerlijke manier om je stressniveau te verlagen.

Haal de Finse keuken in huis

Finnen zijn verslaafd aan koffie. Ze drinken zo’n tien kilo per persoon in één jaar. Koffie zonder lekkers is natuurlijk niet compleet, maar het Finse kaneelbroodje past er perfect bij. De Finse taal heeft zélfs een woord voor het populaire broodje: Pullakahvit – dat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Helaas kun je nu even niet naar de Finse koffieshop om te genieten van het heerlijke kaneelbroodje, maar je kunt het ook zelf maken! Zoek een online recept om je smaakpapillen te verwennen met dit lekkere comfort food.

Kunst & cultuur

De Finse kunst- en cultuurscene is heel uitgebreid. Het land telt meer dan 55 musea en vele galerieën. De sterke band van Finnen met natuur komt ook terug in hun cultuur. Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren en hun gedachten te teleporteren naar stressvrije plekken. Via websites en Instagrampagina’s van bekende Finse musea ervaar je hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Bijvoorbeeld het beeldend museum Amos Rex in Helsinki, dat onlangs nog de prestigieuze Leading Culture Destination Award won in de categorie New Cultural Destination of The Year- Europe. Zeker de moeite waard om online te ontdekken!