Singapore

Urban jungle

Reisschrijver, fotograaf en bon vivant Illonka Brands heeft door haar rusteloze, grenzeloze bestaan steeds meer aandacht voor ‘wellbeing’. Als in: een betere balans van emotionele, fysieke en spirituele gezondheid in combinatie met bewuster, eco-vriendelijker en socialer reizen. Illonka: ‘Ook tijdens een Zuidoost-Azië-tussenstop in “crazy rich” Singapore heb ik behoefte om me te focussen op welzijn. Om me écht verbonden te voelen met mezelf, anderen en mijn omgeving. En om te acclimatiseren en me op te laden voor de rest van mijn reis.’ Kortom: dit zijn Illonka’s favorieten in deze welvarende, innovatieve, clean & green stad – en eilandstaat met een spannende mix van Chinese, Maleise, Indiase en Brits-koloniale invloeden.

HOTEL Boetiekhotel Six Senses Duxton; een rijtje historische shophouses, door Britse interior designer Anoushka Hempel omgetoverd tot 49 eclectische suites, in Tanjong Pagar. Van het klankschaalritueel bij aankomst en een yogasessie bij het krieken van de dag onder de eeuwenoude boom achter het hotel. Tot designercocktails op de veranda en de lekkerste Chinese gerechten in Yellow Pot-restaurant. Even verderop trek je baantjes in de lap pool van het pas geopende Brits-koloniale stijl Six Senses Maxwell.

Six Senses Maxwell

RESTAURANT Neonverlichting. Check. Plastic krukken. Check. Michelinster-noodles. Check! Aziatisch streetfood (van Singapore noedels en char kway teow, tot Japanse ramen en knapperige curry puffs) in ‘hawker centres’ als Lau Pa Sat, Amoy Street Food Centre en Maxwell Food Centre, daar kun je niet omheen. De allerbeste Michelinster Chinese cuisine doe je bij Lei Garden in het historische CHIJMES-complex. Ook de Peranakan (Chinees-Maleise fusion) keuken van The Blue Ginger, in Tanjong Pagar, moet je geproefd hebben. Even verderop kunnen vegans hun hart ophalen bij restaurant Whole Earth. Of je gaat aan tafel bij Loving Hut op Joo Chiat Road, in het oosten van de stad.

THEEHUIS Bij het serene Yixing Xuan Teahouse, op 78 Tanjong Pagar Road, doe je een traditionele Chinese theesessie en maak je een praatje met de vriendelijke eigenaar. Sla hier meteen je lievelingsthee in voor thuis.

BRITS-KOLONIALE VIBE Na een grootschalige renovatie kun je sinds kort weer terecht voor afternoon tea of een Singapore Sling bij het legendarische Raffles Hotel, dé Grand Dame van de Singaporese hotel scene (genoemd naar Sir Thomas Raffles).

ROOFTOP Een drankje bij de rooftop bar van het Andaz Hotel, bij Arab Street in het Maleise Kampong Glam, daar word je gelukkig van. Maar bovenop het iconische Marina Sands Bay bij Cé La Vi Skybar heb je het allerbeste uitzicht over de schitterende skyline van Singapore en de omliggende wateren.

Rooftop bar Andaz Hotel

WELLNESS Van een consult op basis van pols- en tongdiagnose door eenChinese arts, een traditionele voetreflexmassage of een ayurvedisch consult of lichaamsmassage. Vraag de attente Six Senses-conciërge naar de meest oorspronkelijke adressen.

SHOP Feng Shui-updates voor het Chinese nieuwjaar van de ‘Metal Rat’ (grofweg 2020) doe je bij de boetiek van Singaporese master Siew Li, op 37 Keong Saik Road in Tanjong Pagar. Even verderop bij de tjokvolle antiekwinkel Tong Mern Sern krijg je last van verzamelwoede tussen alle kunst en kitsch. Touch The Toes heeft een topcollectie eco-vriendelijke yogamatten, props en kleding. En bij Thow Kwang Pottery Jungle, in Kranji, koop je handgemaakt aardewerk voor thuis.

HIDDEN GEM Neem een taxi naar Ang Mo Kio, in het noordoosten van Singapore. Want op zondagen tijdens zonsopkomst bij Kebun Baru Birdsinging Club, ervaar je in de arena met vogelkooien op hoge palen de unieke tjirpende zangvogelcultuur. Zorg dat je je smartphone paraat hebt voor je fotosafari. Want tussen de gepassioneerde eigenaren die hier met hun vogels komen trainen of meedoen aan een wedstrijd, schiet je het mooiste beeld.

A WALK IN THE PARK Mis het niet, een zondagse wandeling tussen de trotse pedigree hondenbezitters en tai chi pro’s in de groene oase van de Botanic Gardens (sinds 1859), in het hart van de stad. Deze UNESCO Werelderfgoed plek heeft de mooiste felgekleurde orchideeën en bijzondere bonsai. En in de Healing Garden zie en ruik je heilzame kruiden en planten uit de regio. Ook een bezoek aan de ingenieuze landschapsarchitectuur van Gardens by the Bay, met giga sciencefictionachtige bomen, een wandeling tussen boomtoppen en serene natuur, moet je doen.

Gardens by the Bay

SEASIDE ESCAPE Met de kabelbaan naar het luxe Schiereiland Sentosa om onder een palmboom te loungen bij Ola Beach Club op Siloso Beach, daar ontkom je bijna niet aan. Logeren is top in W Singapore of je kiest voor het exclusieve Capella Sentosa Hotel. Zelf een bootje met bemanning huren (of neem een veerpont vanaf Changi Point Ferry Terminal) naar de tientallen exotische eilanden, die tot de Republiek Singapore behoren, is je van het. In de kampong en wetlands van het rustieke Pulau Ubin waan je je terug in de tijd en ontdek je de tropische wateren vanuit je kajak of met een snorkel.

Lees Illonka’s reisverhaal in deze nieuwe editie van Talkies Magazine die vanaf vandaag in de winkel ligt!

Tekst: Illonka Brands
Fotografie: Six Senses, Hyatt, Resorts World Sentosa, Singapore Tourism Board/Andrew Tan, Lim Weixiang, e.a.