Paris Fashion Week

Christian Wijnants FW21

Paris Fashion Week is in volle gang. Alle grote modemerken showden hier hun creaties, virtueel, aan het digitale modepubliek. Ook Christian Wijnants showde zijn Women FW21-collectie virtueel tijdens Paris Fashion Week, in het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten dat de afgelopen 10 jaar gesloten was voor renovatie. Christian Wijnants kreeg een exclusief aanbod om zijn collectie te presenteren in de grote, nu leegstaande zalen van het gerestaureerde 19e-eeuwse museum. Bekijk hier de highlights van de show.

Een ‘poëtisch’ moment voor de ontwerper die het museum voor het eerst bezocht als student aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Voor de FW21-collectie vertrouwde Christian op zijn herinneringen en visie om de ruimte en de muren in te vullen die ooit tentoongesteld waren met schilderijen van de kunstenaarsgroep ‘Vlaamse primitieven’ en barok schilderijen die hem vandaag de dag nog steeds inspireren.

De FW21-collectie komt tot leven in de vorm van een film waarbij je Christians visie op de lege zalen van het museum ontdekt. Historische tijden worden herbeleefd door de warrige kapsels van de modellen, geïnspireerd op het idee van jonge meisjes die complexe Middeleeuwse haartooien proberen te imiteren. De silhouetten van de collectie zijn – net als de kunstwerken die vroeger aan de muren hingen – extravagant, vol volume en langgerekt ontworpen. Uit de middeleeuwen geïnspireerde vormen en figuren zijn vertaald naar een donzen cape met bijbehorende pofzakken en coconjassen, die zo zijn ontworpen dat het lijkt alsof ze uit wollen dekens zijn gesneden. Een jurk met lange mouwen en een sjaal die als hoed wordt gedragen weergeven de oude schilderijen die in Christians geheugen opdoken.

Ook de dessins zijn geïnspireerd op het museum. Strepen zijn geïnspireerd op de chevron houten vloeren, die op verschillende manieren geïnterpreteerd zijn – van subtiele verticale lijnen op donsjacks en lange jurken tot uitvergrote strepen bestaande uit een tweekleurig breisel. De kleuren zijn strategisch gekozen om het gevoel weer te geven van de verschillende tentoonstellingsruimtes; mistig, historisch maar toch helder en verfrissend. Bestaande uit koele tinten zoals antiek roze, mint, limoen en pistache, gecombineerd met warmere tinten als smaragd, brons en roest.