2020

Rokjesdag

De temperaturen stijgen, we genieten ondanks de crisis van heerlijk zonnige dagen en we kunnen eindelijk onze jeans verruilen voor een leuke rok én blote benen! Paraderen over volle terrassen en in drukke parken zit er helaas even niet in, maar gewoon thuis in je tuin, op je balkon of dakterras. Wij delen de leukste rokken én regels!

Wat is rokjesdag nu eigenlijk en wat zijn dé rokkenregels? Wij vroegen het aan Anne-Marie van Leggelo, dé etiquette- en imagodeskundige, founder en directeur van Het Etiquette Bureau. Zij vertelt alle ins en outs over het fenomeen rokjesdag.

Kun je ons meer vertellen over rokjesdag?

“Rokjesdag is een term voor een dag in de lente waarop opvallend veel vrouwen voor het eerst in het jaar een korte rok dragen met blote benen. Op deze warme dag moet het tussen de 17 en 20 graden zijn, onbewolkt met een prachtig zonnetje en geen koude wind. De datum wisselt dus per jaar. Martin Bril, voormalig columnist, wordt genoemd als de bedenker van het woord ‘rokjesdag’ maar dat is hij niet. In 1996 gebruikte hij voor het eerst de term rokjesdag in zijn columns en bij tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ waardoor het een fenomeen werd in Nederland. In de Verenigde Staten staat het bekend als ‘skirt day’. Sommige mannen vinden dat ‘rokjesdag’ ook bedoeld kan worden voor mannen om naar de benen van vrouwen te kijken. Dj Theo Berlie wilde graag de emancipatie de andere kant op: dat het gewoon zou worden dat mannen een rok dragen en organiseerde in 2017 de eerste rokjesdag voor mannen. Heren werd aangemoedigd om met een kilt, sarong of andere rok de straat op te gaan. Naast dat vele vrouwen rokjes dragen op deze speciale dag, wordt deze dag ook vaak gebruikt om extra aandacht te schenken aan goede doelen. Deze dag zijn er dan ook diverse activiteiten waarmee geld ingezameld wordt voor de bestrijding van diverse ziektes. Een dag met een mooie betekenis dus.” 

Wanneer is het dragen van een rok not done?      

“Het dragen van een rok kan altijd. Een rok is vrouwelijk, flatterend en altijd stijlvol mits het type rok niet bij de dresscode of jouw figuur past. Een minirok op kantoor kan niet, maar kan weer te gek zijn bij het uitgaan. Het is dus afhankelijk van de vier w’s: wanneer, wat, waar en waarom.”

Wat zijn de “rokregels”?

  • “Slanke benen en dijen? Dan staat bijna elke rok je prachtig en is ook de aangesloten minirok perfect voor jou.                                     
  • Volle, brede heupen en zitvlak? Ga voor een A-lijnrok en vermijd aangesloten rokken in een stretchkwaliteit. Deze zullen dan eerder omhoog kruipen.
  • Volle dijen? Kies dan liever niet voor een minilengte maar eerder een midi- of maxilengte.
  • Op kantoor en zakelijk? Hou de lengte tot minimaal boven de knie. Tip: ga zitten en kijk of je rok 2/3 de van je bovenbeen bedekt; dan is het work proof, charmant en professioneel.
  • Draag de juiste slip onder de rok. Zeker bij een strakke rok is het eerder zichtbaar en meestal niet flatteus: er ontstaan wellicht twee ‘extra billen’ door de randen van de slip.
  • Verzorg je benen: wax, scheer, gebruik die bodylotion en geef ze wat zon – of gebruik een spray tan – voordat je ze zonder panty vertoont.  
  • Panty’s? Zakelijk hoor je in Nederland nog steeds die panty te dragen. De juiste panty maakt je benen mooier. Draag in de zomer lage dernier panty, speciale zomerpanty’s of hold-up-panty’s. Veertig graden en geen airco op kantoor? Pas als je leidinggevende het aangeeft of ermee instemt draag je geen panty. Met een uitzondering: rokjesdag. Dan is een panty – of legging! – zelfs verboden.”

Hoe zit je ook nog eens charmant in een rokje zonder een krampachtige houding?

  • “Schuin: Praat je met iemand die recht voor je zit? Houd je benen dan tegen elkaar aan. Ook kun je hierbij een tikkeltje schuin zitten: hierdoor wordt de focus meer op de zijkant gelegd.      
  • Kruislings: Een goede manier om de inkijk te bedekken, is natuurlijk de subtiele kruislingsmethode. Hierbij sluit je je benen tegen elkaar aan, maar leg je het ene been op het andere been. Zorg hierbij dat de ene knie ‘boven’ de ander uitkomt. Dus: niet te ver van elkaar af.                                                                                                                          
  • Recht van voren: De meest simpele manier is natuurlijk recht vooruit zitten met de benen tegen elkaar aan. Je kunt hierbij je onderbenen wat schuiner plaatsen, het is maar net wat je comfortabel vindt.”
Elisabetta Franchi SS20

Hoe stap je gracieus uit een auto met een rok aan?

“Je opent eerst de deur. Je houdt je knieën tegen elkaar aan en draait je beide benen tegelijkertijd naar de deuropening toe. Als je gedraaid bent strek je een been naar voren en stapt uit. Het andere been volgt vanzelf. Als een echte dame stap je zo elegant en zonder inkijk uit. Nog best een uitdaging bij hoge auto’s!”

Wat zijn jouw lievelingsrokken?

Love them all! Maar persoonlijk draag ik het liefst de A-lijn tot net boven de knie of die mooie leren pencil skirt. Mijn rode A-lijnrokje voor rokjesdag hangt al klaar. Laat die twintig graden met zon en liefst windstil maar komen!”

Nog een leuke rok nodig? We zetten de mooiste exemplaren voor je op een rij om nú (online) te scoren!

Elisabetta Franchi
SET
ALIX THE LABEL
Stieglitz
LaDress
Ilse Jacobsen
Xandres Studio