Onze vrouw in Parijs

Meer Parijs in je kledingkast

DE NEDERLANDSE PARISIENNE RENÉE KOUDSTAAL IS JOURNALIST, AUTEUR EN DOCENT STYLE DEVELOPMENT (55 CREATIVE BUSINESS SCHOOL). ZIJ PENDELT TUSSEN AMSTERDAM EN PARIJS NA TWINTIG JAAR IN DE FRANSE HOOFDSTAD GEWOOND TE HEBBEN. RENÉE DEELT MET JOU ALS INSIDER ALLES OVER DE WERELD VAN TIJDLOZE ELEGANTIE, SELF-CARE, NONCHALANTE IMPERFECTIE EN PUUR GENIETEN. KORTOM: DAT WAAR DE PARISIENNES ZO ONTZETTEND GOED IN ZIJN. 

Jarenlang droeg ik een klein zwart Moleskine-notitieboekje bij me. Zodra ik in Parijs iemand tegenkwam die een mooi accessoire, elegante tintencombinatie of tijdloos item droeg kon ik het niet laten om het te noteren. Stiekem. Een soort obsessie voor die verfijnde en nonchalante stijl in het dagelijkse leven die, wat mij betreft, niemand zo goed neerzet als de Parisiennes. Zonder dat ik het wist was ik al bezig met het schrijven van mijn boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent dat in no time een vierde druk werd. Het geheim van die oh zo kleine kledingkastjes, maar die oh zo grandioze looks, het blijft fascineren.

‘Pff’

Als je naar haar geheim vraagt, weten Parisiennes niet waar je het over hebt en krijg je een veelbeduidende ‘pfff’ te horen. Met andere woorden, een enigszins geïrriteerde: ‘Waar heb je het over? Ik loop, ik adem en ik kleed me aan.’ Kortom: ze denken er niet over na. Hoe fantastisch is dat? Dat wil toch iedereen? Dankzij twintig jaar observeren en analyseren ontdekte ik toch een aantal principes die het mogelijk maakt om die echte Parijse twist te geven aan je garderobe. Het draait allemaal om iets ingewikkelds simpel laten lijken. Een kunst die Parisiennes tot in de puntjes beheersen. Het vergt kennis, cultuur en oefening. En om het nog ingewikkelder te maken, het gaat over zoveel meer dan kleding: stijl is niet te koop. Sorry.

ZIE OOK: TALKIES ESSENTIALS – PIEN ERNST

French Eeucation

In Parijs krijg je stijl met de paplepel ingegoten. Van baby af aan word je omringd door mooi, verfijnd en elegant. Loop maar eens een Tartine & Chocolatwinkel binnen of kijk naar het kindermerk Bout’Chou in de supermarkt Monoprix. Zachte tinten, mooie stoffen en knoopjes van parelmoer… zucht.

Cultuur

Vervolgens krijg je automatisch een flinke dosis (kleding)cultuur mee. Ik ben er intussen heilig van overtuigd dat het zien van een mooie film of het bezoeken van een museum een positievere impact heeft op je look dan urenlang shoppen. Een stevige dosis nieuwsgierigheid, het is de finishing touch van een gegronde stijl. Naast uiteraard dat boek in je Célinetas.

Vrijheid

Mentale, fysieke en financiële vrijheid, ik schreef er al eerder over. Het is een belangrijk streven van de Parijse vrouwen die ik ken. En ook dit aspect dat je nergens kunt kopen, vind je terug in haar keuze om absoluut niet voor trends te gaan. Want niet een merk beslist wat je koopt en draagt, jij bent de baas en jij kiest zelf. En dan wel vanuit kennis en zonder twijfel.

Eigenwaarde

Waarom zou je voor de belangrijkste persoon in je leven, dwz jezelf, voor minder dan kwaliteit gaan? Vanuit deze beweegreden zie ik menig vriendin door een stof aan te raken en de details te bestuderen beslissen of dit item wel of niet een rol in haar leven mag spelen. Minder maar beter en dat dus voor de beste reden die ik me kan bedenken: toi.

Lef

Kleding draag je om zoveel mogelijk van jezelf te laten zien, je lichaam, je huid, maar ook je eigen verhaal. Je kleedt je niet om te verbergen of om op iemand anders te lijken. En daar is best een portie lef voor nodig. Het durven laten zien van jouw essentie door kleding te dragen die echt jouw verhaal vertelt, dat vergt een heel eerlijke blik op jezelf. Dat is waar het eigenlijk allemaal mee begint. Du courage.

Spreken deze principes je aan, ben je ook verliefd op de Parijse stijl en lijkt het je leuk om samen aan jouw eigen tijdloze garderobe te bouwen? Dan is mijn nieuwe persoonlijke stijltraject vast iets voor jou, L’Essentiel: meer Parijs in je kledingkast. Meer informatie op de website: www.renee-k.com of mail naar bonjour@renee-k.com.

ZIE OOK: DIT IS DÉ MUSTHAVE JEANS VAN DIOR