Weekendtip

Modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Een toffe weekendtip voor alle fashion lovers; vanaf vandaag is de modetentoonstelling ‘MAISON AMSTERDAM de stad, de mode, de vrijheid’ in De Nieuwe Kerk te bewonderen. MAISON AMSTERDAM gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad, die we koesteren als ‘de stad waar alles kan’. Het is de eerste grote modetentoonstelling met de stad Amsterdam als kern. Ruim 150 creaties worden gepresenteerd, met vele iconische hoogtepunten en de bruidsjurk van koningin Máxima als slotscène.

In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder; langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

Foto: Evert Elzinga
Foto: Evert Elzinga

Haute couture meets jongerenstijlen

Iconische couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur. Bijvoorbeeld de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad. De nadruk ligt op individuele kledingstukken, die elk een eigen verhaal vertellen door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Denk aan jeans gekocht bij de eerste spijkerbroekenwinkel op de Warmoesstraat, of de iconische Rainbowdress. In de tentoonstelling zijn thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit verweven.

Ontwerpers van toen en nu

MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum, in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Te zien zijn creaties van bekende couturiers uit de twintigste eeuw, zoals Dick Holthaus, Frank Govers, Frans Molenaar, Fong-Leng’ en Puck & Hans. Ook ontwerpers van nu met internationale faam zijn te zien, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf. De nieuwe generatie krijgt een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah, Bonne Suits, Patta en Daily Paper. Ook wordt Amsterdam belicht als Denim City, de hotspot van bekende jeansmerken als G-Star.

Credit: Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Credit: ©Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum
Modeshow van Dick Holthaus, 1961
Credit: ©Hans Dukkers / Maria Austria Instituut
Model Tanja Trijbels in mantel met hoed van  couturier Max Heymans op het Leidsplein, Amsterdam 1961

Naast een overdaad aan creaties uit collecties van modeontwerpers en musea, zijn in de tentoonstelling ook tientallen bruiklenen van particulieren te zien. Zes ‘Bekende Dragers’ zijn gevraagd om op zoek te gaan in hun garderobe naar een kledingstuk dat voor hen symbool staat voor vrijheid. De Bekende Dragers zijn: Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, singer/songwriter Jeangu Macrooy, oud-hoofdredacteur Avenue Louki Boin, modejournalist en programmamaker Aynouk Tan, Korps Mariniers-veteraan Peter Bercx, mede-eigenaar Club ChUrch en dragqueen-activist Jennifer Hopelezz. De gekozen creaties worden getoond in combinatie met een videoboodschap.

MAISON AMSTERDAM is te zien vanaf zaterdag 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022. Check nieuwekerk.nl voor meer informatie en tickets

Credit: Designer Benchellal, fotografie Tim Verhallen, muze Robin Makkes / Ulla Models, haar Magdalena Loza, make up Anita Jolles
Credit: Iris van Herpen, fotografie Michel Zoeter