Fashion meets art

UNIQLO lanceert samenwerking met Musée du Louvre

Internationale kledingretailer UNIQLO start 2021 met de lancering van een vierjarig partnerschap met het Louvre in Parijs. Het doel van het nieuwe partnerschap is om een breed programma te bieden dat past bij de wensen van beide partijen. Zo maken ze het publiek vertrouwd met het museum en zijn meesterwerken én verhogen ze de vreugde van kunst in het dagelijkse leven.

Het eerste onderdeel van het programma is de UNIQLO T-shirt (UT) Musée du Louvre Collection. De heren UT-lijn is ontworpen door de gerenommeerde Britse grafisch kunstenaar Peter Saville. Hij is bekend geworden vanwege zijn revolutionaire albumcovers in de jaren 80, voor onder andere ‘Joy Division’ en ‘New Order’. Zijn geraffineerde grafische benadering van de nieuwe collectie is geïnspireerd op het numerieke systeem waarmee musea hun kunstwerken archiveren. Ook lanceert UNIQLO damesshirts, waarbij werken uit het Louvre centraal worden gesteld. Deze werken bevatten vrouwelijke vormen om zo het publiek aan te spreken. De collectie zal tot 2024 worden uitgebreid met nieuwe items. De collectie bestaat uit t-shirts, sweats en hoodies met prints van wereldberoemde kunstwerken uit het Louvre. Van prints van de Mona Lisa tot prints van het beeldhouwwerk Vénus de Milo.

UNIQLO werkte al eerder samen met enkele van ’s werelds meest vooraanstaande musea om de publieke belangstelling voor kunst te verdiepen door middel van gratis toegangsprogramma’s, merchandise, evenementen en andere initiatieven. Na succesvolle partnerships met het MoMA in New York City, het Tate Modern in Londen, het MFA in Boston en het MACBA in Barcelona kiest het merk nu voor het iconische Louvre in Parijs. Naast de kledinglijn, zal UNIQLO de sponsoring van het gratis zaterdagavondprogramma in het Louvre vanaf de lente 2021 overnemen. Dit avondprogramma is ooit ontworpen als unieke feestelijke gelegenheden, gericht op een kennismaking met het Louvre en haar kunstwerken voor allerhande nieuwe bezoekers. In een relaxte omgeving kan men op iedere eerste zaterdag van de maand tot 21:45 kunst bekijken in het Parijse museum. Bezoekers worden uitgenodigd om door de drie vleugels van het voormalige Franse paleis te dwalen om zo meesterwerken van kunstgeschiedenis en kleine, onbekende hoekjes te ontdekken. Helaas vindt het populaire programma nu tijdelijk niet plaat vanwege de pandemie, maar de prognose is dat het programma weer teruggaat naar het voormalige ritme.