7 basiskenmerken

Zo herken je een Breguethorloge

Al sinds het vroege begin is Breguet een van de weinige manufactuurwerken die zeer geliefd bij de dames! Een Breguethorloge is echter niet alleen prachtig voor het oog, de manufactuur staat ook bekend om haar technische vindingrijkheid. Het huis is niet voor niets een van de weinigen met een eigen werkplaats voor het graveren, afschuinen, emailleren en guillocheren. Hier worden de vaardigheden ontwikkeld, waardoor elk horloge een unieke identiteit krijgt door zijn versiering. De meesters van Breguet verklappen aan ons aan welke zeven basiskenmerken je een horloge van de manufactuur kunt herkennen!

I. Wijzers

Om de leesbaarheid van de wijzerplaat te verbeteren ontwerpt Abraham-Louis Breguet rond 1783 lange, fijne wijzers, met een ‘uitgehold appeltje’ (pomme évidée) net voor de punt. Sindsdien zijn deze elegante en functionele wijzers gemeengoed in de horlogerie en worden ze ook algemeen ‘Breguet-wijzers’ genoemd.

II. Geheime signatuur

Oorspronkelijk aangebracht als een teken van authenticiteit, wordt de geheime signatuur ook vandaag nog op de meeste wijzerplaten gegraveerd aan beide zijden van de ‘12’. Bijna altijd gebruikt men hierbij de techniek van het branden met een droge punt.

III. Uniek nummer

Elk Breguet-horloge wordt individueel genummerd. Sinds het einde van de 18e eeuw worden deze nummers zonder onderbreking bewaard in de registers van het merk.

IV. Geguillocheerde wijzerplaat

Sinds 1786 maken ‘guilloche’-motieven de lectuur van wijzerplaten comfortabeler. Dat was een belangrijk punt voor Abraham-Louis Breguet. Nog altijd maken de ambachtslieden van het Huis gebruik van dezelfde traditionele techniek om de complexe en gesofisticeerde motieven aan te brengen op gouden, soms ook paarlemoeren, wijzerplaten.

V. Breguet cijfers

Abraham-Louis Breguet vernieuwt de codes van de horlogerie. Aan het einde van de 18e eeuw ontwerpt hij fijne, elegante Arabische cijfers die tot op vandaag met de naam ‘Breguet Cijfers’ worden aangeduid.

VI. Gelaste kastaanzet

De aanzetten van de armband worden aan de kast gelast en de staafjes vastgevezen. Dat zorgt voor meer stevigheid. Voor optimaal draagcomfort volgt de welving van deze aanzetten de vorm van de pols.

VII. Cannelures

De cannelures op de flank van de kast zijn een kenmerk van elegantie, eigen aan Breguet. Deze verticale groeven, zo typisch voor de kasten van het merk, worden via de traditionele techniek van het koudsmeden aangebracht en nadien met de hand afgewerkt.