3x kerstontbijtjes om je vingers bij af te likken

food inspo

3x kerstontbijtjes om je vingers bij af te likken

Goede voorbereiding is het halve werk ;-), en daar helpen we je graag een handje bij. Hoewel de focus vaak ligt op het kerstdiner, mag het kerstontbijt ook niet vergeten worden. Daarom hier: drie keer kerstontbijtjes waar je je vingers bij af wilt likken. En, je hoeft ze écht niet alleen met kerst te maken! Enjoy!

Kerstige wentelteefjes met Eggnog

Wentelteefjes: de ideale manier om je oude brood niet weg te hoeven doen. Dit klassieke gerecht staken we speciaal voor kerst anno 2019 in een plantaardig jasje. Je gebruikt namelijk geen eieren, maar dompelt ze onder in een plantaardige Eggnog! Dit drankje ken je misschien wel uit Amerikaanse kerstfilms, waar ze met de familie aan de homemade Eggnog zitten. Nu kun je het ook zelf maken!

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

12 sneetjes oud brood

1 flinke eetlepel bloem

Blue Band Iedere Dag vloeibaar om in te bakken

Voor de Eggnog

1 blikje kokosmelk à 400 ml

50 gram cashewnoten

3 eetlepels agavesiroop

1/2 theelepel vanille

1/4 theelepel kaneel

1/4 theelepel nootmuskaat

1/4 theelepel kruidnagelpoeder (optioneel)

Om te serveren

geroosterde pecannoten

kaneel

Blue Band Goede Start! om te smeren

Bereidingswijze

  1. Week de cashewnoten ’s nachts in koud water of kook ze 15 minuten. Giet af en voeg ze met de rest van de ingrediënten voor de Eggnog toe aan een blender. Blend tot een glad mengsel.
  2. Je kunt de Eggnog nogmaals opwarmen en als warme drank serveren, maar voor de wentelteefjes roer je er een flinke eetlepel bloem door.
  3. Verhit wat vloeibare boter in een pan.
  4. Wentel de sneetjes brood een voor een door het beslag. Laat goed uitlekken en bak ze voor 2-3 minuten per kant tot ze goudbruin kleuren.
  5. Serveer warm met boter, geroosterde pecannoten en een snufje kaneel.

Pannenkoekentaart met chocolade en hazelnootcrunch

Deze feestelijke pannenkoekentaart is zeker kerstontbijtwaardig! We maakten deze plantaardige pannenkoeken met gesmolten chocolade (ook plantaardig!) en crunchy hazelnoten… Loopt het water je al in de mond? Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 12 personen

Voor de pannenkoeken

800 gram tarwebloem

8 eetlepels maïzena

2 theelepels bakpoeder

1600 milliliter plantaardige melk

Blue Band Iedere Dag vloeibaar om in te bakken

Voor de hazelnootcrunch

150 gram geroosterde hazelnoten

40 milliliter water

125 gram suiker

Voor de chocoladesaus

400 gram plantaardige pure chocolade, met minder suiker

4 eetlepels agavesiroop

100 milliliter Blue Band Iedere Dag vloeibaar

Om te serveren

sterretjes (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Mix de tarwebloem met de maïzena, het bakpoeder en de plantaardige melk tot een glad beslag.
  2. Verhit wat vloeibare margarine in een koekenpan. Giet steeds een beetje beslag in de koekenpan en bak de pannenkoeken goudbruin. Laat de pannenkoeken goed afkoelen.
  3. Maak de hazelnootcrunch of nougatine door het water en de suiker in een steelpannetje aan de kook te brengen. Roer niet en wacht rustig af tot de karamel goudkleurig wordt.
  4. Schep de hazelnoten door de karamel. Smeer uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het mengsel afkoelen.
  5. Hak de gekarameliseerde hazelnoten fijn of gebruik een keukenmachine.
  6. Maak de chocoladesaus door de chocolade au bain-marie te smelten. Voeg de agavesiroop en vloeibare margarine toe en roer goed.
  7. Smeer op elke pannenkoek een laagje chocoladesaus en leg daar steeds een nieuwe pannenkoek bovenop. Strooi op elke vijfde pannenkoek wat van de nougatine, maar bewaar ook nog wat voor de bovenkant.
  8. Smeer het laatste beetje chocoladesaus ruim over de bovenste pannenkoek. Het mag wat over de zijkanten druipen. Strooi de rest van de nougatine eroverheen.
  9. Serveer eventueel met sterretjes voor een extra feestelijk effect.

Hartige muffins met kruiden en cranberry’s

Hartige muffins met cranberry’s bij het kerstonbijt? Yes, please! Deze muffins zijn heerlijk gekruid met tijm, salie en rozemarijn. En wist je dat je muffins ook plantaardig kunt maken, met de juiste olie blend en sojamelk? Ze zijn net zo lekker en deze muffins zien er ook nog eens ontzettend feestelijk uit. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 12 personen

250 gram (volkoren) speltmeel

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel baking soda

3/4 theelepel zout

1/2 theelepel versgemalen peper

1 teen verse knoflook, geperst

2 takjes verse tijm, de blaadjes

6 blaadjes verse salie, fijngesneden

2 takjes verse rozemarijn, gehakt

250 milliliter ongezoete sojamelk

2 theelepels appelazijn

80 milliliter Becel olie blend met olijfolie

100 gram plantaardige geraspte kaas

handje gedroogde cranberry’s, gehakt

Om te serveren

Becel pure om te smeren

zout (met mate) en versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een muffinvorm met 12 vakjes in met olie of beleg deze met muffinvormpjes.
  2. Meng in een kom het meel, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de versgemalen peper.
  3. Meng in een andere kom de ongezoete sojamelk en de appelazijn. Voeg ook de olijfolie toe.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en schep de verse kruiden, plantaardige geraspte kaas en gedroogde cranberry’s erdoorheen. Roer niet te veel, zodat de muffins luchtig worden.
  5. Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes en bak deze ongeveer 35 minuten of tot een tandenstoker droog uit de muffins komt.
  6. Serveer de hartige muffins met wat margarine en versgemalen zout en peper.

fotocredits: Becel