Tips & tricks

De ideale paastafel

Zondag is het Pasen. Op een aangepaste manier weliswaar maar dat hoeft niet minder leuk te zijn. Om de paassferen in huis te halen delen wij de beste tips & tricks voor de ideale paastafel.

Wat is Pasen eigenlijk? Waarom vieren we het met eieren en chocola? Om even je mind op te frissen hierbij een kort resumé. Pasen is een christelijk feest, waar de wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd. Drie dagen voor Pasen stierf Jezus aan het kruis, op Goede Vrijdag. Op eerste Paasdag viert men dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Met Pasen vieren we dus eigenlijk een nieuw leven en een ei is hier een mooi symbool voor. Het choco-ei is een luxevariant, bedacht door Parijse banketbakkers in de 18e eeuw. Inmiddels is het een heerlijke traditie geworden om lekkere chocolade-eitjes te eten met Pasen en zijn ze niet meer weg te denken bij deze feestdag!

De paastafel-essentials

Maar hoe maak je een prachtige Instagrammable paastafel? Wij vroegen het aan Bridget van Alphen, Creative Manager van Westwing: “Een mooie paastafel begint bij een mooi tafelkleed. Een linnen tafelkleed past goed bij de ongedwongen sfeer en staat ook nog eens super stijlvol. Ik ben zelf ook fan van de linnen servetten om de look mee af te maken. Dit alles in combinatie met een fijn servies zorgt voor een goed gedekte paastafel. Ik houd zelf van stevige glazen – Libbey is m’n favo brand als het om glazen gaat – en gebruik de shotglaasjes altijd als eierdopjes. Los daarvan vind ik een mooie karaf gevuld met jus of fruitwater ook echt een essential op de paastafel.”

Styling

“Dit jaar ga ik voor een cleane tafelstyling en daarbij houd ik onwijs van ton sur ton – grijs- en beigetinten zijn mijn absolute favoriet. Overigens mogen we met Pasen lekker uitpakken, dus ga voor een elegant onderbord onder het ontbijtbordje, drapeer een linnen servet over het bord, werk met kleine bakjes en schaaltjes voor wat fruit, schenk wat hagelslag over in een mooi bakje – staat toch stijlvoller dan zo’n pak op tafel – én vergeet de mooie flutes voor de mimosa’s niet. Het mag vandaag allemaal een beetje meer zijn…

TIP: Zachte pasteltinten horen echt bij Pasen en zijn dus ook heel leuk om toe te voegen aan de styling. Gebruik bijvoorbeeld wat deco op tafel om eventueel nog kleur toe te voegen of kies een gekleurde dinerkaars voor een subtiele kleurrijke touch.”

De leukste paasthema’s

“Mixen en matchen is nog steeds helemaal van nu. Dit kan met kleuren, maar ook bijvoorbeeld gewoon met servies. Geen punt dus dat je niet allemaal dezelfde glazen op tafel hebt staan of iedereen een ander bordje voor zich heeft.

TIP: probeer, als je gaat voor een gemixt servies, wel in één kleurenpalet te blijven – zo houd je het wel classy en rustig. Een Scandi-Pasen is mijn favoriet. Hierbij houd je alles minimalistisch, strak en clean.

TIP: wil je wat meer spanning op tafel? Ga dan voor een marmeren ‘broodplank’, een marmeren vaas, een peper- en zoutsetje of een mooie schaal in marmer voor de broodjes. Hallo stijlvol paasontbijt! Een andere stijl die zich goed leent voor Pasen is de landelijke stijl. Werk met licht gekleurd hout, veel wit keramiek en weckpotten gevuld met verse jam om dit landelijke gevoel in huis te halen.

TIP: een houten broodplank misstaat hier zeker niet. Ook kleine weckpotjes gevuld met yoghurt zijn een leuk detail.”

Do’s

  • Steek wat kaarsen aan. Het mag dan misschien weer lekker licht zijn buiten, maar kaarsen geven je paastafel extra veel sfeer. Geurkaarsen in zachte aroma’s als cotton en linen vind ik zelf erg fijn.
  • Geef je tafel een persoonlijke touch door schattige kaartjes en quotes op tafel te leggen. Of schrijf bijvoorbeeld een klein kaartje voor iedereen die aan tafel zit en leg deze op het bord.

Don’ts

  • Weg met pakjes en plastic – ik heb vroeger altijd geleerd met Pasen alles mooi te presenteren. Wij hadden dus nooit pakken en plastic op tafel: de kaas lag mooi op een bordje, verse zalm op een ander bordje, de hagelslag was chic overgeschonken in een bakje en de boter – jawel – in een botervloot.


“Droogbloemen zijn he-le-maal van nu en die kun je dus ook bijzonder goed stijlen voor op de paastafel”

Bridget van Alphen, Creative Manager van Westwing

De huidige kleurtrends voor de paastafel

“De kleurentrends voor de paastafel van 2020? We zien vooral veel lichte kleuraccenten en zachte nuances. Denk hierbij aan taupe, beige, greige en wit. Een zacht neutraal palet dat je ook ná Pasen gewoon nog op tafel kunt gebruiken. Je ziet ook veel combinaties van oud en nieuw. Denk hierbij aan servies en bijvoorbeeld glaswerk, maar ook aan het eten wat er op tafel staat. We combineren traditionele paasstollen op grove houten planken met moderne minimalistische taarten op marmeren plateaus.”

Musthave bloemen

“Droogbloemen zijn he-le-maal van nu en die kun je dus ook bijzonder goed stijlen voor op de paastafel. Zet een grote glazen vaas op tafel met een paar statement pluimen – zoals pampasgras – of style grassen met kleine gedroogde bloemetjes in kleine vaasjes verdeeld over tafel.”

Paas-DIY

“Zelf je bloemen drogen past precies bij de trend van nu of je kunt aan de slag in de keuken door zelf cakepops te maken. Cakepops zijn mijn favo snack en staan ook nog eens superleuk op tafel.

Hoe maak je cakepops?

Je kunt gewoon een cake in de supermarkt kopen – ik ga altijd voor zo’n kleffe ‘oma-cake’. Je verkruimelt deze cake volledig met je handen en voegt vervolgens wat melk aan de kruimels toe. Maak er vervolgens balletjes van. Let op: voeg niet te veel melk toe! De balletjes die je maakt, moeten wel stevig genoeg zijn om er een lollystokje in te prikken. Leg de balletjes 30 tot 45 minuten in de vriezer voor de stevigheid.

Smelt wat witte chocolade – leuk om kleurstoffen aan toe te voegen om écht in de vrolijke paassferen te komen – of melkchocolade, net wat je lekker vindt… Zet wat versiering klaar in bakjes waar je straks eenvoudig je cakepops in kunt dippen. Mijn favo versiersels zijn: suikerbolletjes, hartjes en discodip, maar je kunt ook heel eenvoudig wat hagelslag gebruiken.

Haal de cakebolletjes uit de vriezer. Dip de lollystokjes in de chocolade en duw ze vervolgens in de cakebolletjes – zo blijft-ie beter plakken). Nu kun je je cakepop eenvoudig aan het stokje vasthouden en in de chocolade en de versiersels dippen. Plaats vervolgens alle cakepops weer even in de koelkast – zo kan de chocolade goed uitharden. 20 minuten is vaak al genoeg. Geniet ervan!”

Paasbrunch of -diner thuisbezorgd

Ben jij geen held in de keuken of heb je simpelweg geen zin om te koken dit weekend? Geen paniek! Er zijn veel restaurants die het echte paasgevoel bij je thuisbezorgen. Friterie Par Hasard doet dit met een heerlijk lentepakket vól met ambachtelijke, bourgondische producten uit Limburg. Zo tover je binnen no time een heerlijk paasmenu op tafel! Van Limburgse asperges en Hollandse krieltjes tot ambachtelijk gerookte ham, verse eieren en roomboter. Of heerlijk Limburgs zuurvlees en Par Hasard’s bekende frites, om te dippen in bearnaise-mayonnaise. Om het paasdiner lekker af te sluiten heeft Par Hasard samen met sterrenrestaurant Beluga Loves een heerlijk dessert gecreëerd: de Beluga Easter Roulette-bonbons, geïnspireerd op het oud Limburgs spel ‘tietchen’. Pak allebei een ei, tegen elkaar tikken en de persoon zonder een barst in het ei, heeft gewonnen. De bonbons bevatten een combinatie tussen karamel en gezouten popcorn, maar pas op: één van de vier is ‘The Killer’. Bij deze bonbon is de allersterkste variant van de Amerikaanse peper van ‘Mad Dog’ toegevoegd. Als je geluk hebt, pakt jouw tafelgenoot deze pittige Easter-bonbon!