10 jaar
De Japanner
In 2015 openden Guido de Bruijn en Tosao van Coevorden de eerste laagdrempelige izakaya van Amsterdam. De naam houden ze lekker simpel: De Japanner. Guido: ‘In die tijd kwam Japans eten hier in Amsterdam vooral in twee smaken: all-you-can-eat of high-end. Wij wilden een plek zijn waar je gezellig kon ouwehoeren en relaxed goed Japans kon eten tot diep in de nacht.’ En dat doen ze tien jaar later nog steeds. Op hun bekende plek aan de Albert Cuyp – en ondertussen ook op de Bilderdijk, aan Strand IJburg en op de Zuidas. De Japanner bestaat tien jaar. Tijd voor een feessie dus!

Mede-eigenaar Tosao van Coevorden: ‘De Japanner moest niet ingewikkeld worden. Eigenlijk staan op ons menu gewoon allemaal hapjes die Japanners lekker vinden bij een biertje. Het is toch mooi om met zoiets simpels al tien jaar mee te kunnen?!’
De Japanner bleef tien jaar een fenomeen in Amsterdam – vanaf het moment dat het restaurant openden en een paar maanden later al een 8- in Het Parool kreeg van culinair recensent Hiske Versprille. Het was de plek waar chefs meerdere keren per week na service kwamen eten toen De Japanner nog tot 3 uur open was. Tien jaar lang zaten gasten van over de hele wereld te eten aan de bar. Inclusief Jude Law. En Anderson Paak met zijn hele crew. Ook sommige gerechten zijn al tien jaar favoriet in 020 – en ver daar buiten. Zo staat de signature haringsashimi die een vermelding kreeg in Must Eats Amsterdam nog elk jaar een tijd op de kaart. Guido: ‘Het is voor restaurants niet meer vanzelfsprekend dat je zo lang kan bestaan. De doorloop in de Amsterdamse horeca is hoog. Zeker de afgelopen jaren. Dat we dit al tien jaar kunnen doen, daar zijn we trots op.’ De Japanner viert daarom van juni t/m oktober elke maand hun jubileum. Want waarom één feestje geven als ’t er ook vijf kunnen zijn.
PROGRAMMA DE JAPANNER 10 JAAR
HARING(SASHIMI)PARTY – 20 JUNI / 16:00
De Japanner West
Daar zal je ‘m hebben: De Hollandse Nieuwe. En zij mogen dan zelf geen jonkies meer zijn, ze vonden de aankomst van die nieuwe haring een prima reden voor een extra feestje: De Japanner Haringparty. Hier niet happen met een gesnipperd uitjes en een Nederlands vlaggetje, maar hun beroemde haringsashimi proeven. Reserveren is niet nodig. Gewoon lekker aan komen waaien en een gratis bordje sashimi meepakken met een Suntory highball.
NACHTDINER MET JAIMIE VAN HEIJE – 4 JULI / 22:00
De Japanner De Pijp
Deze is voor de nachtbrakers! In de ‘goede oude tijd’ was De Japanner op de Albert Cuyp tot 3 uur ‘s nachts geopend en zaten bekende chefs na de shift in hun eigen restaurant hier aan de bar nog wat te eten. We weten vrij zeker dat Jaimie van Heije het ons nog steeds niet vergeven heeft dat we tegenwoordig wat uurtjes eerder dicht gaan. Dus nodigen we hem uit voor weer ‘ns een nachtje bij De Japanner. Dit keer in de keuken. Tijdens deze nachtelijk culinaire collab proef je op 4 juli tussen 22:00 en 01:00 vier gangen van Jaimie en vier van zijn favoriete Japanner-klassiekers. Op één menuutje voor 49,50 euro. Plekken voor dit event zijn beperkt. Reserveer nu voor Jaimie’s Nachtdiner.
BIRTHDAY BLOCK PARTY – 15 AUGUSTUS / 17:00 TOT LAAT
De Japanner De Pijp
De Japanner geeft een verjaardagsfeestje – en iedereen is uitgenodigd! Er zijn hapjes, drankjes en dj’s voor de muziek. Ondertussen zet tattoo artist Wes Thomas live flash tattoo’s in Japanse stijl. Reserveren voor de 10th Birthday Block Party is niet nodig. Gewoon lekker komen dansen en sjansen tot in de late uurtjes.
MADE IN 2015 ESTAFETTEDINER MET Calle Ocho & Brut de Mer – TBD
De Japanner De Pijp
Geinig weetje: niet alleen De Japanner bestaat tien jaar. Ook hun (bijna)buren van Calle Ocho en Brut de Mer tikken die mijlpaal aan. En dat vieren ze! Tijdens het MADE IN 2015-diner in De Pijp loop je drie verjaardagsetentjes. In elk restaurant proef je signatures van het menu. En dan is ‘t tijd voor een wissel. Op naar de volgende. Het estafettediner bij Brut de Mer, Calle Ocho en De Japanner is binnenkort te reserveren.
DE JAPANNER X HOKKAI KITCHEN – 5 OKTOBER / 17:30
De Japanner Zuid
De helden van Hokkai Kitchen komen naar Amsterdam! Al jaren hebben ze een professionele liefde voor Hokkai. En gelukkig bleek die geheel wederzijds. Dus sluiten ze dit jubileumjaar af met een culinaire collab met chef Kuniyoshi Ohtawara en zijn team. Ze stappen samen met deze inconen uit IJmuiden de keuken in. En Hokkai brengt al hun beste gerechten mee. Ja, ook die legendarische sashimicocktail en hun onovertroffen nigiri’s. Daar zetten zij nog eens vier van hun signatures naast. En samen maken ze o.a. de katsuo tataki, een gerecht uit de regio waar Toasao’s roots heeft. Menno Tol en Joris Vemeer van Hokkai pairen bij die bordjes geniale glazen sake. Het mag duidelijk zijn: dit is er eentje om echt niet te missen. Het menu voor DE JAPANNER X HOKKAI KITCHEN proef je voor 90 euro met optioneel een exclusieve sake pairing voor 45 euro. Plekken voor deze collab zijn beperkt. Reserveer nu een plekkie.