Nationale Groente- en Fruitdag

De lekkerste healthy (snack)recepten

Vandaag is het Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze dag roept Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) heel Nederland op om de middagdip eruit te snacken met groente en fruit. De meeste Nederlanders halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (200 gram) niet. Daarom worden groenten en fruit op deze dag in het zonnetje gezet én worden mensen bewust gemaakt dat groenten en fruit gezond, duurzaam en lekker zijn. Eet jij graag wat vaker groenten en fruit, en kun je daarvoor wel wat tips gebruiken? Je bent niet de enige! Wij delen hier 5 tips om het eten van meer groenten en fruit niet alleen makkelijk, maar ook lekker en leuk te maken. Verwen jezelf bijvoorbeeld met een heerlijke frisse smoothie als ontbijt of maak een lekkere dip bij je rauwkost voor op de borrelplank. Ook delen wij hier een paar heerlijke recepten bolvol groente en/of fruit ter inspiratie.

1. Boost je dag

Begin jij je dag graag met een stevig ontbijt? Goed bezig! Een ontbijt zorgt ervoor dat je al vroeg op de dag voedingsstoffen binnenkrijgt en je gedurende de dag regelmatiger eet. Door fruit toe te voegen aan je ontbijt krijg je al direct een flinke dosis vitamines binnen, waardoor je de dag begint met een energieboost.

2. Ga voor Kleur Break!

Als je om 12 uur luncht en rond 18 uur dineert, is het bijna onvermijdelijk dat je halverwege de middag trek krijgt. Hét ideale moment voor een verantwoorde snack! Neem een lekkere groente- of fruitsnack, bijvoorbeeld komkommer met hummus of partjes appel met rozijnen. Zo snack jij je middagdip eruit met groenten en fruit.

3. Spice it up

Geef smaak aan je groenten met kruiden of een fris sausje. Serveer je broccoli of bloemkool eens met zelfgemaakte kaassaus of kruid ze met kerrie- of paprikapoeder. Ook kan je je favoriete groenten omtoveren tot een romige soep of ze serveren met een dipje bij de borrel. Smaakvol, voedzaam en ze zien er ook nog eens kleurrijk en gezellig uit op je borrelplank.

4. Fruitige combinaties

Fruit is onwijs veelzijdig. Zo zijn er verschillende gerechten – zoals bobotie, curry of een pokébowl – waar fruitsoorten als appel en mango de show stelen. Ook is fruit erg geschikt als ingrediënt voor salades of om een salsa van te maken. Perzik is bijvoorbeeld een heerlijke smaakmaker in je salade en van mango maak je makkelijk een spicy chutney voor op je burger.

5. Makkelijke oplossingen

Met een groeiend assortiment aan groenteproducten wordt het een stuk makkelijker om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. Vervang je tortillawrap eens door een wrap waarin groenten zijn verwerkt of experimenteer met courgetti; spaghetti gemaakt van courgette. Ga je liever voor een rijstgerecht? Geen probleem, bloemkoolrijst is je redder in nood.

Bananenpannenkoekje met vers fruit

Ingrediënten voor 4 personen
66 gram fruit per portie

  • 2 eieren
  • 1 grote rijpe banaan
  • ½ citroen, sap en rasp
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 ml magere yoghurt
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Prak de banaan met een vork in een kom en meng hier de eieren, kaneel en nootmuskaat doorheen.
  2. Doe de yoghurt, citroensap en -rasp in een kom en roer door elkaar. Zet dit in de koelkast tot de pannenkoeken klaar zijn.
  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak hierin de bananenpannenkoekjes (4 in totaal) goudbruin.
  4. Verdeel de pannenkoeken over de borden en serveer met de citroenyoghurt en de blauwe bessen.

Roze frozen yoghurt bars

Ingrediënten voor 4 personen
62,5 gram fruit per portie

  • 300 ml halfvolle yoghurt
  • 100 g frambozen
  • 100 g aardbeien, in plakjes
  • 50 g blauwe bessen
  • 7 el grove havervlokken
  • 1 el kokosrasp

Bereidingswijze

  1. Houd van de havervlokken een eetlepel apart. Meng de rest van de havervlokken en de helft van het fruit met de halvolle yoghurt.
  2. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en giet hier het yoghurtmengsel op en smeer dit uit tot een plak.
  3. Strooi de overgebleven havervlokken en kokosrasp er overheen en verdeel de rest van het fruit over het yoghurtmengsel.
  4. Zet de frozen yoghurt bars minimaal 3 uur in de vriezer.
  5. Snijd het geheel in repen of breek het in grove stukken.

Regenboog wrap met pittige dipsaus

Ingrediënten voor 4 personen
215 gram groente en fruit per portie

  • 1 krop ijsbergsla (2 slawraps per portie)
  • 1 wortel, geschild en julienne gesneden
  • ½ komkommer, in dunne reepjes
  • ½ mango, in dunne reepjes
  • 200 g rodekool, in dunne reepjes
  • 30 g groentekiemen
  • 5 g verse koriander, fijngehakt
  • 5 g verse munt, fijngehakt

Voor de dipsaus

  • ½ limoen, het sap
  • 150 ml magere yoghurt
  • 2 tl sambal
  • 1 tl gemberpoeder

Bereidingswijze

  1. Doe de fijngehakte koriander en munt samen in een kom.
  2. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom.
  3. Leg een blad ijsbergsla op een snijplank en beleg deze in het midden met rode kool, komkommer, peen, mango en het verse kruidenmengsel. Rol de wrap voorzichtig op. Herhaal dit tot de sla en vulling op is. Hiermee maak je ongeveer 8 wraps.
  4. Serveer samen met de dipsaus.

Receptcredits: Nationale Groente- en Fruitdag