Nationale Week Zonder Vlees
De lekkerste vegetarische recepten
Deze week vindt alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Heel Nederland wordt uitgedaagd om een week geen vlees (en vis) te eten en de vegetarische keuken te ontdekken. Dat vraagt natuurlijk om receptinspiratie. Wij delen hier de lekkerste vegetarische recepten die zéker niet saai zijn!
Enchilada’s met paddenstoelen, spinazie en komkommersalade
De overheerlijke Tex Mex-keuken kan ook heel makkelijk en verrassend vegetarisch. Deze enchilada’s gevuld met paddenstoelen en spinazie zullen iedereen aan tafel doen smullen. Serveer deze enchilada’s met een frisse komkommersalade en het feest kan beginnen!
Ingrediënten
- 600 g paddenstoelen
- 300 g mais
- 150 g babyspinazie
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 el bakolie
- 125 ml zure room
- 100 g geraspte kaas
- 1 zakje Santa Maria Enchilada Seasoning mix
- 1 verpakking Santa Maria Tortilla Corn & wheat Medium (8 pack)
Salade
- 0,5 rode ui
- 150 g rucola
- 0,5 komkommer
- 2 el olijfolie
- 1 limoen, het sap
- zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Snijd de paddenstoelen in stukjes. Meng de tomatenblokjes met de enchilada kruidenmix in een kom en zet opzij. Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Doe de olie en paddenstoelen in de pan en bak de paddenstoelen gedurende 5-10 minuten tot ze mooi bruin zijn. Doe de mais, spinazie en de helft van het tomatenkruidenmengsel erbij. Laat ongeveer 5 minuten sudderen. Laat daarna even afkoelen. Verdeel de vulling over 8 enchilada’s en rol ze op. Leg de rollen in een ovenschaal en bedek met de rest van het tomatenkruidenmengsel en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 5-8 minuten in de oven tot het geheel een mooi kleurtje heeft gekregen. Snijd de komkommer en de ui in stukjes. Doe de rucola in een kom met de komkommer en rode ui. Besprenkel met limoensap en olijfolie en breng op smaak met zout. Serveer de enchilada’s met de salade en zure room.
Fusilli met champignonsaus, paddenstoelen en rucola
Pasta is always a good idea. Deze heerlijke pasta met champignonsaus, paddenstoelen en rucola is een feestje op tafel. Dankzij de eiwitrijke peulvruchtenpasta mis je het vlees geen moment én het gerecht is binnen no-time klaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g Honig Peulvruchtenpasta Fusilli kikkererwten
- 1 verpakking Honig Mix voor champignonsaus
- 400 g kastanjechampignons
- 250 g gemengde paddenstoelen
- 1 witte ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- 40 g rucola
- 40 g Parmezaanse kaas
- 200 ml melk
- 200 ml water
- 1 el olijfolie, om te bakken
- ½ tl chilivlokken
Bereidingswijze
Snijd de ui fijn, de kastanjechampignons in plakjes en scheur de paddenstoelen in grove stukken. Kook de peulvruchten pasta fusilli kikkererwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, champignons, paddenstoelen en chilivlokken toe en bak kort mee. Voeg de melk, water en mix voor champignonsaus toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe. Serveer de saus over de fusilli en garneer met Parmezaanse kaas en rucola.
Mac ’n Cheese ovenschotel met bloemkoolroomsaus
Mac ’n Cheese is natuurlijk comfort food ten top! Wie houdt er nou niet van een verwarmende ovenschotel met pasta en gesmolten kaas met een krokant laagje? Deze variant is extra bijzonder door de peulvruchtenpasta, gemaakt van 50% gele erwten. Dit maakt het een bron van eiwitten en vezels.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g Honig Peulvruchtenpasta macaroni erwten
- 1 verpakking Honig Mix voor tagliatelle roomsaus
- 2 stuks prei
- 1 bloemkool
- 100 g broodkruim
- 100 g geraspte 30+ kaas
- 15 g platte peterselie
- 400 ml halfvolle melk
- 1 el zonnebloemolie, om in te bakken
- 1 el nootmuskaat
Bereidingswijze
Snijd de prei in ringen, de bloemkool in kleine roosjes en de peterselie fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en roerbak de prei 7-8 minuten op middelhoog vuur. Zet apart tot later gebruik. Kook de bloemkool in 10 minuten gaar in een pan met ruim kokend water. Giet de bloemkool af en blend met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg de melk, mix voor tagliatelle roomsaus en nootmuskaat toe aan de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Kook ondertussen de peulvruchten pasta macaroni erwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water. Meng de bloemkoolsaus, macaroni, prei en peterselie door elkaar en verdeel dit over één grote of vier kleine ovenschaaltjes. Meng de geraspte kaas met het broodkruim en verdeel dit over de ovenschaal of ovenschaaltjes en zet de mac ’n cheese 5 minuten onder de grill totdat de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is. Serveer de mac ’n cheese ovenschotel direct.
Vega Taco Tubs met kikkererwten en amandelen
Deze vega taco tubs zijn hét ideale gerecht voor tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Vervang het gehakt in je tacoschelpen gemakkelijk door deze zachte, smeuïge tacovulling met kikkererwten en amandelen. Voeg je favoriete extra’s toe en geniet!
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g kikkererwten
- 100 g amandelen
- 1 ui
- 2 el olie
- 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning Mix
- 1 verpakking Santa Maria Mini Taco Tubs
Optioneel
- Toppings zoals rucola, koriander of fijngesneden komkommer.
Bereidingswijze
Blend de kikkererwten kort in de keukenmachine en hak de amandelen fijn. Snijd de ui mooi fijn. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en fruit de ui op hoog vuur. Voeg de kikkererwten en amandelen toe en zet het vuur lager. Blijf roeren. Voeg Taco Seasoning Mix toe en laat alles nog zo’n 4 minuten doorwarmen. Vul de Mini Taco Tubs met het mengsel en voeg eventueel extra toppings toe zoals bijvoorbeeld rucola, koriander en fijngesneden komkommer.