Immuunboosters

Delicious breakfast bowls

Het is belangrijk dat we altijd moeite blijven doen om gezond te blijven. Marc Lores, Executive Chef van het Six Senses Douro Valley Hotel in Portugal, praat ons bij over zijn specialiteit vegan koken en deelt met ons het recept van twee voedzame breakfast bowls. Skip het gebruikelijke omeletje en ga aan de slag met zijn kleurrijke recepten.

Je kookt voornamelijk vegan. Is die manier van koken de nieuwe revolutie?

‘Ik ben ervan overtuigd dat het een goede trend is. Alles dat de globale gezondheid helpt en mensen beter laat voelen is goed. Plantaardig eten alleen betekent helaas niet dat je per se gezond bent. Veel bewerkte plantaardige producten die in de supermarkt liggen zijn niet goed voor je. Gezondheid komt door een algehele juiste lifestyle.’

Heb je tips voor mensen die een druk bestaan leiden en graag vegan willen koken?

‘Doorgaans koken mensen al heel hun leven hetzelfde soort eten. We kunnen niet van mensen verwachten dat ze van de een op andere dag alles omgooien en alles weten over plantaardig eten. Er is tijd nodig voor aanpassing, maar als dat eenmaal plaats heeft gevonden zie je mooie resultaten. Ik raad aan om vooraf een weekprogramma op te stellen. Eet producten als kikkererwten en linzen, maar plan dat goed, omdat het vaak een aantal uur moet wellen in water. Afgezien van de twee laatstgenoemde ingrediënten kan het gros van de producten binnen vijftien minuten klaar zijn. Zie koken als mindfulness en ontspan. Uiteindelijk zijn we wat we eten.’ 

Vegan eten mist soms de smaakkick die je van dierlijke producten krijgt stellen sceptici.

‘Het probleem is dat plantaardig eten niet de smaak kan evenaren van kunstmatige voedselproducten. We moeten zelf naar lekkere combinaties zoeken. Zie het als een weg die je moet bewandelen om resultaat te boeken. Pickles, zeewier en gefermenteerd eten voegen smaak toe aan een gerecht en boosten het “umami- gevoel”. Esdoornsiroop, honing en dadelstroop geven ook veel smaak aan een gerecht. Er zijn best wel wat opties om zout, zoet en vet voedsel te vervangen zonder onze gezondheid aan te tasten.’

Cacao Breakfast Bowl

500ml sojamelk
50gr cacaopoeder
300gr banaan
50gr Esdoornsiroop, oftewel Maple Syrup
100gr hazelnootboter
3gr vanillearoma

Meng de bovenstaande ingrediënten in de blender of keukenmachine tot het een gladde massa is. Doe de crème in een kom en voeg onderstaande ingrediënten toe.

80gr plakjes banaan
40gr pindakaas
60 gr granola
5gr chocoladevlokken
1gr cacao nibs
1gr geroosterde hazelnoot
5gr verse bosbessen

Kurkuma Breakfast Bowl

120gr ananas
80gr mango
80gr banaan
24gr bloemkool
3gr kurkuma

Meng de bovenstaande ingrediënten in de blender of keukenmachine tot het een gladde massa is. Doe de crème in een kom en voeg onderstaande ingrediënten toe.

5 plakken avocado
2 eetlepels granola
1 eetlepel kokossnippers
Krokante zaden (chia, pompoen, zonnebloem, maanzaad naar keuze)

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Six Senses Douro Valley