Andiamo

Dit is het beste Italiaanse restaurant van NL (vinden ook de Italianen)

In Italië zijn ze streng, als het op eten aankomt. De ingrediënten moeten top zijn, de bereiding eenvoudig en de smaken onvergetelijk. Dus als je als Italiaans restaurant in Nederland de goedkeuring van een Italiaanse delegatie food- en wijnkenners kan wegdragen, ben je héél goed bezig. Het lukte Pianeta Terra in Amsterdam al meermalen. Andiamo!

De Amsterdamse parel pakte onlangs de 23e plek in de top vijftig beste Italiaanse restaurants over de grens. Ze zijn één van twee Nederlandse restaurants op de lijst: ook Aroma in Vaassen haalde de top met positie 43.

Avond-lang-tafelen

Pianeta Terra is niet de plek om naartoe te gaan voor je gemiddelde pizza of spaghetti bolognese, maar een fijne avond-lang-tafelen-hotspot waar je in drie tot zeven gangen langs verschillende facetten van Italië wordt gevoerd. Denk wilde Waddenzee-oesters, kraaienborst en ‘een buitengewoon varken’. De focus ligt op slow food en biologische ingrediënten. Houden ze van, in Italië.

Waanzinnige wijnen

Niet voor niets is het restaurant al sinds het jaar 2000 een bekende kop aan de Beulingstraat. Eigenaars Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini hebben een flinke reputatie opgebouwd met hun hoge standaarden. Ze serveren alleen gerechten gemaakt met 100% biologische ingrediënten, als het even kan vergeten of ongewenst. En met uitzondering van Italiaanse wijnen (altijd biologisch, biodynamisch en natuurlijk – de wijnkaart is waanzinnig én goed geprijsd), kazen en olie komt alles van Nederlandse bodem.

Vaste prik

En dat werkt, bewijst de hoge ranking in de ‘50 Top Italy’. Voor de lekkerbekken van Pianeta Terra is dat overigens niets nieuws. Ze stonden eerdere jaren ook vaste prik op de lijst. Het restaurant werd in 2022 ook al uitgeroepen tot ‘De beste Italiaan van Nederland’ door Italië Magazine.

Pianeta Terra is elke dinsdag tot en met zaterdag open en een zevengangenmenu kost 95 euro.

Tekst Claudia Witteveen