A touch of red

Een meesterwerk­­ voor op je wishlist

Een luxe, saffiano-lederen, sherryrode koffer met chromen details die je weg laat dromen naar lange reizen. Hierin wordt ‘de eerst set’ whisky uit de nieuwe Cask Curation Series van The Dalmore gepresenteerd. De eerste set uit deze serie, the Sherry Edition, bestaat uit drie oude en bijzondere whisky’s die de langdurige samenwerking van de distilleerderij met de bekende Spaanse bodega González Byass Sherry benadrukt. Wereldwijd zijn er slechts 150 sets beschikbaar, waarvan in Nederland slechts één set. Een bijzondere set, voor maar liefst 38.000 euro, die het unieke vakmanschap van The Dalmore laat zien. Als een van de weinigen mocht Talkies de bijzondere single malt whisky’s proeven.

Gelegen in de Schotse Hooglanden, richtte avonturier Alexander Mathesonin in 1839 The Dalmore-whiskydistilleerderij op met als doel een unieke single malt whisky te creëren. In 1867 namen afstammelingen van Clan Mackenzie de leiding van de distilleerderij over en werd de fles van The Dalmore bestempeld met een hert, het embleem dat in 1263 werd geschonken aan Colin of Kintail, de eerste hofman van Clan Mackenzie, nadat hij het leven van koning Alexander III van Schotland had gered, van een hert dat hem aanviel. Dit was het begin van een whiskydistilleerderij met een koninklijk erfgoed dat vandaag de dag doorleeft onder het deskundige oog van whiskymakers van The Dalmore waarbij de tijd, vat en kunst samen dé spirit vormen van een unieke single malt.

Al vijf decennia lang onderzoekt de inmiddels 74-jarige Richard Paterson in de Schotse distilleerderij (de ‘neus van het huis en de meester distilleerder) hoe verschillende vaten de rijping van de whisky beïnvloeden. Voor The Sherry Edition selecteerde hij samen met collega en meester whiskymaker, Gregg Glass, de beste The Dalmore-whisky’s, gerijpt in zeldzame vaten van de bekende sherry-bodega González Byass in Spanje. Bijzonder is dat deze vaten eerder werden gebruikt om wijnen te laten rijpen volgens het solera-systeem, een rijpingssysteem waarbij jongere en oudere distillaten continu geblend worden terwijl ze verouderen.

43 jaar oud

Het pronkstuk uit deze set is de single malt van 43 jaar oud. Gefinisht in een dertig jaar oud Apostoles-vat waarbij de geur van warme honing, geroosterde kastanjes, zonovergoten rozijnen en Sevilla-sinaasappel je laten wegdromen naar Spanje. De smaak bestaat uit Madagascar-vanille, donker bosfruit, gemalen amandelen en pure chocolade.

28 jaar oud

Deze single malt is gefinisht in een dertig jaar oud Matusalem-sherryvat en dat geeft deze whisky de geurtonen van donker fruit, Manukahoning, zoethout, zoete tabak en sterfruit. In deze whisky vind je de smaak van de in sherry gedrenkte rozijnen, oud-Engelse marmelade, marsepein en zoethout.

26 jaar oud

De 26 jaar oude single malt uit deze serie is gefinisht in Cask No.4 – een zeldzaam vintage Gonzáles Byass-sherryvat uit 2002. De geurtonen van frisse oranjebloesem, honing en abrikoos, vanille en cacao komen je tegemoet. Zodra je een slok neemt proef je rozijnen, mandarijn, citrus, geglazuurde kersentaart en gekarameliseerde amandelen.

A touch of glamour

De koffer van de set kan dienen als een soort koffer met vitrine waardoor de whisky’s duidelijk gepresenteerd kunnen worden. De koffer bestaat uit luxe sherryrode saffiano-lederen materiaal mét chromen details die doet denken aan verre, lange reizen. Voor het ontwerpen van deze verpakking werkte The Dalmore samen met de Italiaanse producent van luxe verpakkingen AB Florence, onder andere bekend van verpakkingsontwerpen voor Acqua di Parma, Prada en Louis Vuitton.

thedalmore.com