Best of the best

Ethiopië wint de Ernesto Illy International Coffee Award

Ethiopië met Tracon Trading wint de Ernesto Illy International Coffee Award in het Palazzo Colonna in Rome. De prijs, vernoemd naar de visionaire leider van illycaffè en de zoon van de oprichter van het bedrijf, viert het werk dat het bedrijf al 30 jaar lang iedere dag doet: zij aan zij met koffieboeren, om de beste duurzame koffie aan te bieden die er is. De Best of the Best Award werd uitgereikt aan Elias Omer Alì van Tracon Trading door illycaffè-voorzitter Andrea Illy.

Blinde proeverij

De prijs werd toegekend door een onafhankelijk panel van negen deskundigen die de beste partijen van de oogst 2021-2022 onderzochten via een blinde proeverij van de negen koffiesoorten uit de negen finalistenlanden: Brazilië, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda. De coöperatie CoopeAtenas uit Costa Rica won de Coffee Lovers’ Choice award, toegekend door een panel van consumenten die in de weken voorafgaand aan het evenement in illy cafés in Triëst, Milaan, Parijs, Londen en San Francisco blinde smaaktests van de koffiemonsters uitvoerden en hun voorkeuren rangschikten.

Elk jaar viert de Ernesto Illy International Coffee Award de beste illy-koffieboeren. Dit jaar stemden consumenten voor een koffie uit Midden-Amerika, terwijl de technische jury de voorkeur gaf aan een Afrikaanse koffie. Koffie geproduceerd aan tegenovergestelde polen van de wereld en gekenmerkt door verschillende gewapende profielen, maar verenigd door dezelfde toewijding om kwaliteitskoffie op een duurzame manier te produceren. En dit is precies de eigenaardigheid die onze producenten over de hele wereld verenigt

Andrea Illy – Voorzitter illycaffè
De kunstwerken van de negen finalisten

Palazzo Colonna

Ter gelegenheid van de Ernesto Illy International Coffee Award werd het Palazzo Colonna, een waar juweel van de Romeinse barokstijl, in een uniek licht geplaatst, waarbij de pracht van de zalen werd gecombineerd met de geschiedenis en de aroma’s van koffie. Eenmaal voorbij de rode loper gingen de gasten voor foto’s door naar Sala Gialla en vervolgens naar Sala della Cappella, waar ze de 27 finalisten uit de negen landen ontdekten die streden om de prestigieuze Ernesto Illy International Coffee Award 2022. Vervolgens gingen ze naar Sala dei Primitivi om te genieten van een optreden van kunstenares Giulia Berardinelli, die een doek beschilderde met koffie. Het evenement werd voortgezet in Sala dei Ricami, waar de gasten zich konden onderdompelen in de aroma’s van de koffie van de negen finalisten, en werd afgesloten in Sala dell’Apoteosi di Martino V met een tentoonstelling van de negen schilderijen van negen verschillende kunstenaars, die elk een van de negen koffieparadijzen uitbeeldden. In het prachtige Sala Grande vond het galadiner plaats voor de tweehonderd gasten van het evenement.

De beste koffiefijnproevers

Het panel dat voor de Best of the Best award stemde, bestond uit een aantal professionele koffieproevers:

Kaamil Ahmed – Een journalist bij het Britse dagblad The Guardian, en een kenner van lokaal voedsel, hij is een expert op het gebied van klimaatverandering

Nereo Ballestriero – Tweevoudig winnaar van Best Bar in Italy Award (2011 – 2014) dankzij zijn vermogen om te innoveren en menu van hoge kwaliteit aan te bieden van ’s ochtends tot ’s avonds laat een.

Maddalena Fossati – hoofdredacteur van de maandbladen La Cucina Italiana en Condé Nast Traveller. Een journaliste met ruime ervaring in de foodsector, een van haar grootste interesses.

Jaquelin Adriana Medinilla Del Aguilla – Deskundige koffieproever van Guatemala’s National Coffee

‘Sunalini Narayan Menon – Ze was de eerste vrouw in Azië die een professionele koffieproever werd en wordt ook wel Asia’s First Lady of coffee’ genoemd.’

Vanusia Maria Carneiro Nogueira – Uitvoerend directeur van International Coffee Organization, zij is de eerste vrouw die de ICO leidt. Ze komt uit een koffieproducerende familie in Brazilië.

Josè Redondo Vega – Redacteur van de Stuttgater Zeitung’s Triple A. Een ervaren journalist gespecialiseerd in de lifestyle- en voedingssector.

Margo Reuten en Petro Kools  – Al 29 jaar staat hun restaurant Da Vinci synoniem voor meesterlijk koken en culinaire hoogstandjes.