Moët & Chandon

Grand Vintage 2012

Moët & Chandon is trots op hun Grand Vintage 2012, de 74ste wijnoogst van het huis. Het is een gedurfd voorbeeld van excellentie op het gebied van wijn maken. Een wijn die vijf jaar heeft gerijpt en doet denken aan de overgang van lente naar zomer, met een zekere zachtheid, vergezeld door frisheid en harmonie.

De Moët & Chandon Grand Vintage-champagnes, voor het eerste gecreëerd in 1842, hebben een eminent karakter. Elke Grand Vintage is origineel, gemaakt met de vrije interpretatie van de Chef de Cave, van een selectie van de meest opmerkelijke wijnen van het jaar en met respect voor de individualiteit van elke vintage. Het is een blend gebaseerd op de keldermeester’s subjectieve en emotionele beoordeling op de persoonlijkheid en potentie van elk druivensoort.  

Grand Vintage 2012 is een zachte, frisse en harmonieuze extra brut-champagne met een dominerende chardonnay (41%) en een uitgesproken aanwezigheid van meunier (26%), een uitdaging voor de suprematie van pinot noir (33%). De wintervorst duurde voort in een ijzige lente tot de zomer, toen een zinderende, droge hitte de wijnstokken weer tot leven schokte, met als resultaat een kleine maar uitzonderlijke oogst. Met vruchten zoeter en zuurder, dan in een langere periode meegemaakt in de Champagne-streek.  

“De wijnen, gemaakt van blauwe druiven, met name de meestal fragiele meunier, waren bijzonder goed in 2012, wat verklaart waarom ze een belangrijk deel uitmaken van de assemblage,” zegt Benoît Gouez, Chef de Cave bij Moët & Chandon. “Deze Grand Vintage is een zacht frisse en harmonieuze wijn die zich langzaam maar met soepele zekerheid openbaart, zoals de zachte overgang van de lente naar de zomer, en omhult het gehemelte met een bloeiende knapperige, maar toch uitgebalanceerde smaak.”

Grand Vintage Rosé 2012, de 43ste rosé-wijn van het huis, doet ook denken aan de overgang van de lente naar de zomer, met zekere delicaatheid en vergezeld door een opvallende frisheid met nuances van koraal. De structuur wordt bepaald door de pinot noir (42% van de assemblage waarvan 13% rode wijn), de elegantie van chardonnay (35%) en de aanwezigheid van meunier (23%).