Britse high tea

High tea inspiratie voor thuis

Vers gesneden komkommerplakjes op sandwiches, aardbeienjam en thee in een porseleinen theepot; er zijn maar weinig dingen die het échte Engelse gevoel oproepen zoals een traditionele afternoon tea dat doet. Daarom associëren veel romantici en foodies de Engelse kust direct met een charmant gedekte en rijk gevulde tafel in een pittoreske tearoom of chique serre met weids zeezicht. Voor high tea lovers die niet langer kunnen wachten op een tripje naar Engeland delen we hier dé tips voor een perfecte high tea bij jou thuis.

Eerst even de feiten op een rij. Want wat is eigenlijk het verschil tussen een high tea en een afternoon tea? Een afternoon tea wordt ergens halverwege de middag geserveerd en bestaat naast thee uit de heerlijkste scones, makkelijke fingerfood sandwiches, cakejes en koekjes. Historisch gezien werd de high tea aan het eind van de middag geserveerd en omvatte het serieuzere gerechten, zoals vlees-, vis-, groente- en eierschotels, broodjes en desserts. Het was in feite een echte maaltijd, die lang geleden populair werd bij de gewone werkende mensen die ’s avonds niet uitgebreid aan tafel gingen zoals de elite dat deden. De Engelsen kennen ook de cream tea – een variant die is bedacht aan de South West Coast van Cornwall en Devon. Een onmisbaar onderdeel van een echte cream tea is – naast een flinke pot thee, jam en scones – een ingedikte room die meestal clotted cream heet. Een heerlijke dikke crème, wat als een spread op de scones wordt gesmeerd.

Het idee van de afternoon tea komt van een Hertogin van Bedford, Anna Maria Russell. Deze duchess had een gezonde eetlust en vond de pauze tussen lunch en diner veel te lang. Daarom liet ze zich in de loop van de middag een schaal met zoete en hartige hapjes brengen. Al snel was de afternoon tea een statussymbool voor de upper class, maar tegenwoordig hoef je echt geen aristocraat te zijn om te genieten van zo’n heerlijk luxe middagthee.

A cup of sunshine a day

Een échte klassieke afternoon, high en cream tea in Engeland is helaas nog niet mogelijk, maar we kunnen de Britse vibes wel in huis halen. Ben je op zoek naar een smaakvolle Engelse thee met een mooi verhaal, kijk dan voor Yorkshire Tea of Dorset Tea. De makers van Dorset Tea noemen hun zwarte thee ‘a cup of sunshine’, hebben twee groene theesoorten – zo fris en groen als het landschap van Dorset zelf – en hebben ook een range aan fruit- en kruidenmelanges. Wie in de buurt woont van het Amstel Hotel kan een mooie afternoon tea thuis laten bezorgen, met de mooiste thee van Damman en heerlijke hapjes. Ook bij het Waldorf Astoria zijn verschillende creatieve theemaaltijden te bestellen en ook bij het Hofje zonder Zorgen in Haarlem, Piece of Cake in Maastricht en Pilkington’s in Den Bosch doen ze niet onder voor hun Engelse collega’s.

Alvast wegdromen over die echte ervaring op eigen afternoon tea-bodem? Bij bijna elk hotel kun je terecht voor een elegante afternoon tea aan de zee en ook zijn er talloze tearooms en restaurants met elk hun heerlijke afternoon tea-specialiteiten. Bijvoorbeeld bij het White Lodge Hotel in Yorkshire of het Seaham Hall in Durham. Allebei met een weids uitzicht over het water en een rijk gevulde tafel lekkers. Ook hotel The Grand Brighton is een must, waar de prijswinnende Grand Afternoon Tea wordt omschreven als ‘utterly insta-worthy’. Dream now, travel later!

England’s Coast, Dorset
The Grand Brighton, Afternoon Tea

Bron: www.englandscoast.com/nl