Green Christmas
Miljuschka’s recepten voor een plant-based kerstdiner
Tijdens een luxe kerstdiner hoef je natuurlijk niet per se vlees, wild of vis te serveren. Zelfs als je helemaal plant-based gaat, kun je je geluk aan tafel niet op dankzij deze verrassende kerstrecepten. Miljuschka Witzenhausen heeft een heerlijk kerstdiner bedacht dat volledig plantaardig is. Geschikt voor vegans dus, maar ook absoluut het proberen waard voor fervente vleeseters en flexitariërs.
Groenterolletjes gevuld met hummus
4 personen | 20 minuten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 bakje hummus
- 2 el Flora Plant, gezouten
- 100 gr granaatappelpitjes
- Paar takjes verse peterselie
- Lekker brood
Snij de aubergine en de courgette in de lengte in dunne plakken. Gebruik alleen de mooie hele plakken, de rest kun je gebruiken als extra vulling. Snij dit in kleine blokjes. Verhit een ruime koekenpan met de Flora Plant. Bak hierin de lange plakken gaar en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Zorg dat de plakken niet allemaal tegelijk in de pan gaan. Een laag per keer. Bak ondertussen in een andere koekenpan de rest van de courgette en de aubergine in de floraplant tot gaar en goudbruin. Laat afkoelen en meng dan met de hummus. Breng op smaak indien nodig. Mix dit met de verse peterselie. Doe een theelepel van de hummus op een plak aubergine of courgette en smeer dit dun uit over de lengte. Rol het nu voorzichtig op en steek vast met een prikker. Zet alle rolletjes op een bord en strooi hier nog wat verse peterselie en de granaatappelpitjes over. Serveer met brood en Flora Plant.
Salade met wortellinten en dukkah
4 personen | 15 minuten
Als alternatief voor de cashewdressing kun je ook hummus gebruiken
- 4 winterpenen, in dunne linten geschaafd
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el Flora Plant, ongezouten
- Zout en zwarte peper
Cashewdressing
- 125 gr cashewnoten, geweekt
- 100 ml amandelmelk
- 1 tl komijn
- 1 tl ahornsiroop
- 1 el citroensap
Garnering
- 3 el dukkah
- Verse munt
- Peper
Verhit een koekenpan met de Flora Plant en bak hier de wortellinten kort in aan. Je wilt wel dat ze nog mooi oranje zijn, maar het rauwe er net af is. Mix de wortel met het sinaasappelsap en bestrooi met wat peper en zout. Maak de cashewdressing door de cashewnoten in een (high speed) blender te doen met komijn, citroensap, ahornsiroop en de amandelmelk. Draai tot een glad geheel. Maak nu het bord op door eerst wat van de dressing erop te doen. Daarop komen de wortellinten en daaroverheen de dukkah en verse munt.
Gevulde pompoen met gemengde rijst en paddenstoelen
4 personen | 1 uur en 15 minuten
- 1 medium formaat ronde pompoen (oranje of groen)
- 4 el Flora Plant, gezouten
- 100 gr gemengde rijst (of rijst naar keuze)
- 250 gr gemengde paddenstoelen
- 1 citroen, rasp en sap
- 1 el venkelzaadjes
- 1/2 tl chilivlokken
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 30 gr pecannoten, geroosterd en gehakt
- 3 takjes verse tijm, gehakt
- 35 gr verse peterselie, gehakt
- 3 el tahini
- Pistache nootjes voor erover
- Lekker brood om te serveren
Verwarm de oven voor op 180 ̊C. Snij de bovenkant van de pompoen af en gebruik een stevige lepel om de zaden eruit scheppen. Zorg dat de draden aan de binnenkant ook weg zijn. Zet de pompoen op een bakplaat en wrijf de pompoen aan de binnen en aan de buitenkant in met 2 el Flora Plant. Bestrooi met nog wat peper. Als de pompoen niet goed blijft staan snij dan een plakje van de onderkant af. Rooster in het midden van de oven voor 45 minuten of tot de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt.
Snij de paddestoelen in kleine stukjes. Verhit een koekenpan met de overgebleven 2 el Flora Plant. Bak de venkelzaadjes en de chilivlokken. Als de zaadjes beginnen te knappen voeg je de knoflook, tijm en de paddenstoelen toe. Bak voor 5 minuten tot zacht, meng dan de pecannoten en citroenrasp toe. Haal van het vuur. Meng dit door de gekookte rijst, roer dan de verse peterselie erdoor en proef of er nog peper en zout bij moet.
Schep het mengsel in de gebakken pompoen en zet terug in de oven voor 10-15 minuten zodat alles goed heet is. In de tussentijd meng je het overgebleven citroensap met de tahini, de rest van de knoflook en genoeg water om een dressing te maken. Serveer de pompoen in het midden van de tafel en strooi de pistachenootjes eroverheen en serveer met de dressing. Serveer met lekker brood en Flora Plant.
Vegan citroencake met cranberries
12 personen | 50 minuten
- 100 gr Flora Plant, ongezouten plus extra om in te vetten, zacht op kamertemperatuur
- 275 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 citroen, rasp plus sap
- 125 gr verse cranberries
Icing
- 150 gr poedersuiker
- 1/2 eetlepels citroensap
Verwarm de oven voor op 180 ̊C. Vet een cakeblik van 25 cm in met Flora Plant en bekleed met bakpapier. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en citroenrasp in een kom. Voeg de Flora Plant, citroensap en 170 ml koud water toe. Meng dan tot het glad is. Roer de hele cranberry’s erdoor. Giet het mengsel in de klaarstaande vorm. Bak dit voor 50-55 minuten of totdat een houten prikker er schoon uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen in het bakblik. Haal er dan uit en laat verder afkoelen op een cake-rek. Voor de icing doe je de poedersuiker in een kommetje. Meng het met net genoeg citroensap tot het dik genoeg is om over de cake te gieten. Niet te dun, dan loopt het er net zo hard weer af.