Oyster heaven

Oesters rapen in Nederland: het seizoen is geopend!

Zelf oesters rapen wordt de laatste tijd steeds populairder. Niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land. Een trend die perfect aansluit bij de tijd waarin we leven en ons groeiende bewustzijn over de (zoals we inmiddels weten: milieuonvriendelijke) massale productie van voedsel. Steeds vaker hebben mensen behoefte te weten waar hun eten vandaan komt en kiezen voor lokaal, vers en biologisch. En wat is er dan beter dan je eten zelf te rapen van het strand, om vervolgens de oesters bij thuiskomst onder het genot van een heerlijk glaasje champagne te verorberen? Hier lees je alles wat je moet weten over het rapen van de lekkerste, verse oesters.

What to wear? Tijdens het oesters rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Geoefende oesterrapers nemen – naast een mandje om de oesters in te verzamelen – ook een schroevendraaier mee, omdat de oesters in de vrije natuur vaak tegen elkaar aan of tegen rotsen aan groeien. Vergeet je oestermesje niet als je de geraapte oesters gelijk ter plekke wilt openen en oppeuzelen! Let wel op: een goede oester ruik je niet. Open je de oester en ruik je een sterke zwavellucht, dan kun je deze beter overslaan. Je kunt de oesters niet langer dan een dag bewaren.

Het oesterseizoen duurt ongeveer van september tot april (als de ‘r’ in de maand zit), maar er gelden in Nederland wél een aantal regels voor het plukken van oesters:

  • Je mag tot 10 kg per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet verkopen)
  • Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen
  • Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen
  • Je mag geen planten of wier beschadigen tijdens het rapen
  • Als een stuk strand afgezet is (bijv. omdat het verhuurd is), mag je er uiteraard ook geen oesters rapen

Oesters pluk je bij laagwater; check dit dus even voordat je op pad gaat. Oesterbanken zijn via Google Earth goed te herkennen als de ‘donkere vlekken’ langs het strand.

Hier mag je oesters rapen

De Oesterdam – Zeeland

Zeeland heeft een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Oosterschelde. Aan de Oosterschelde liggen meerdere goede plekken om oesters te plukken, bijvoorbeeld de Oesterdam – een dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. Hier kun je naar hartelust oesters vinden en rapen.

Yerseke – Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke staat ook wel bekend als de ‘oesterhoofdstad’ en mag dus absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp en dat is niet verrassend, want het ligt – net als de Oesterdam – direct aan de Oosterschelde. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar wildplukken is toegestaan. 

Wilhelminadorp – Zeeland

Ook Wilhelminadorp staat bekend om het oesters rapen. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken. Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters. En je vindt ze natuurlijk ook gewoon op de menukaart.

Scheldeoord – Zeeland

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand naar hartenlust oesters rapen en genieten van heerlijk verse oesters die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt.

De Mokbaai – Texel

De Mok of Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en ’t Horntje. Niet ver van Den Hoorn, waar je aankomt met de boot vanuit Den Helder. Vanwege het beschutte en ondiepe water in de baai, is de Mokbaai is een ideaal leefgebied voor schelpdieren als de oester en de mossel. In 1990 werd de Japanse oester, ook wel de ‘creuse’ genoemd, in dit gebied geïntroduceerd. Sindsdien is dit een perfecte plek om oesters te plukken.

De Cocksdorp – Texel

Op het noordelijkste puntje van Texel vind je De Cocksdorp, waar je in de nabije omgeving goed oesters kunt rapen, zoals rondom het dijklichaam (Lancasterdijk). Enkele lokale oestertours starten ook vanaf deze plek. Als je er toch bent, wil je misschien wel een van de Texelse recepten met oesters proberen: oesters gegratineerd met Texels bier.

Waddendijk bij Oost-Vlieland – Vlieland

Ook op Vlieland kun je je eigen oestermaaltje bij elkaar zoeken. De beste raapplek op het eiland waar wild plukken toegestaan is, is de Waddendijk ten zuiden van het dorp Oost-Vlieland. Zo ben je aan het wadlopen en oesters rapen tegelijk!

Lauwersoog – Groningen

Wist je dat je ook oesters kunt vinden in de provincie Groningen, om precies te zijn bij Lauwersoog? Aan de Zeedijk, waar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt, bevindt zich een wildplukplek voor oesters. Je oesterjacht kan beginnen!

Bron: Holidu www.holidu.nl