7x

Paasrecepten

Deze gekke tijd vraagt natuurlijk om extra veel lekkere receptinspiratie! Ondanks dat we Pasen dit jaar niet met familie en vrienden kunnen vieren, willen we iedereen natuurlijk wel stimuleren om alsnog de keuken in te gaan om lekkere paasgerechten te maken. Zie daarom hieronder zeven overheerlijke paasrecepten.

Aardappelnestjes met spinazie en cherrytomaatjes

Deze kleine aardappelgebakjes zijn een hartig hapje, heerlijk tussen de zoete gerechten op de paastafel door. Dit gerecht is door het kikkererwtenmeel geheel glutenvrij en daarnaast plantaardig dankzij de toevoeging van edelgistvlokken.

Ingrediënten
Voor 12 stuks

500 g vastkokende aardappels
500 g zoete aardappels
200 g kikkererwtenmeel
40 g spinazie
500 ml water
12 cherrytomaten
3 el olijfolie + extra om de vorm in te vetten
2 el edelgistvlokken
1 tl gedroogde tijm
Zonnebloemolie
Zout en peper

Extra nodig:
Muffinvorm 12 stuks

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Boen de aardappels schoon, prik er met behulp van een vork gaatjes in en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de aardappels met zonnebloemolie. Rooster de aardappels 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen.
  3. Wanneer de aardappels afgekoeld zijn, schil en rasp je ze één voor één door de grootste gaten op de rasp. Doe de geraspte aardappels samen met olijfolie in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  4. Vet de muffinvorm in met olijfolie en verdeel het aardappelmengsel over de vormpjes. Druk de geraspte aardappels aan met je vingers en zorg ervoor dat je opstaande randen krijgt. Bak de aardappelnestjes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 °C.
  5. Doe ondertussen het kikkererwtenmeel samen met de edelgistvlokken en gedroogde tijm in een kom en roer alles door elkaar. Voeg het water toe en roer het geheel met behulp van een garde tot een glad beslag. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Haal de aardappelnestjes uit de oven en verdeel hier de helft van de spinazie over, giet het kikkererwtenmengsel over de aardappelnestjes en plaats in ieder aardappelnestje een gehalveerde cherrytomaat.
  7. Bak de aardappelnestjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat 5 minuten afkoelen alvorens je ze serveert. Garneer de aardappelnestjes met de achtergehouden spinazie en gehalveerde cherrytomaatjes.

Bananenpannenkoekjes met sojayoghurt en gekarameliseerde appel

Een hele stapel heerlijke pannenkoekjes gemaakt van banaan, een feest om tijdens Pasen op tafel te zetten! De toppings maken het helemaal af: frisse sojayoghurt en de zoete smaak van appel.

Ingrediënten
Voor 20 stuks

2 zeer rijpe bananen
1 appel
500 ml plantaardige melk
400 g bloem
50 g rozijnen
4 el honing
4 el zonnebloemolie
2 el bakpoeder
2 tl vanille-extract
4 tl kaneel
1 tl zout
Margarine, om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes in het formaat van kleine dobbelsteentjes. Zet de appelblokjes apart.
  2. Schil de banaan en prak het vruchtvlees in een kom met behulp van een vork tot moes.
  3. Voeg de plantaardige melk, honing, zonnebloemolie en vanille-extract toe aan de kom en roer het geheel door elkaar.
  4. Voeg de bloem, het bakpoeder, zout en de helft van de kaneel toe aan de kom en roer het geheel door elkaar met een houten lepel. Het beslag zal niet helemaal egaal worden door de geprakte banaan, maar zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en er een beslag gevormd is.
  5. Verhit een klein beetje margarine in een koekenpan en voeg wanneer de margarine gesmolten is een klein beetje van het beslag toe aan de pan totdat je een mooi rond pannenkoekje hebt. Wacht totdat er bubbeltjes ontstaan op het beslag en draai de pannenkoek om. Bak de pannenkoek nog 1-2 minuten aan deze kant. Herhaal deze stap totdat het beslag op.
  6. Verhit margarine in een koekenpan en voeg de appelblokjes en overgebleven kaneel toe en roerbak het geheel 3-4 minuten totdat de appel gekarameliseerd is.
  7. Stapel de bananenpannenkoekjes op elkaar en versier met de gekarameliseerde appel, de rozijnen en de sojayoghurt. Serveer de pannenkoekjes terwijl ze warm zijn.

Croissant met scrambled tofu, champignons en avocado

Croissants zijn altijd een succes op de paastafel. Met dit recept maak jij je eigen plantaardige croissants. Lekker met hartig beleg zoals scrambled tofu, champignons en avocado.

Ingrediënten

375 g tofu
250 g champignons, in plakjes
250 g bloem
20 g suiker
125 g + 20 g margarine, kamertemperatuur
7 g gedroogde gist
150 ml warm water
10 g verse bieslook, fijngesneden
2 avocado’s, in plakjes
2-3 el sojamelk
2 tl edelgistvlokken
1 tl kurkuma
½ tl zout
Zonnebloemolie
Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem samen met de gist en suiker in een kom. Voeg het water toe aan de kom en roer de ingrediënten door elkaar. Laat het geheel 15 minuten op een warme plek staan zodat het begint te bubbelen, dit betekent dat de gist actief wordt.
  2. Voeg het zout en 20 gram margarine toe aan het deeg en kneed het met je handen tot een stevig deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  3. Leg de deegbal weer terug in de kom en bedek deze met vershoudfolie of een schone theedoek en verplaats de kom naar de koelkast. Laat het deeg een nacht in de koelkast staan zodat het kan rijzen.
  4. Knip twee vellen vershoudfolie van 20 x 20 cm af. Leg een vel vershoudfolie op een snijplank en leg in het midden van het vel 125 gram margarine. Dek de margarine af met het andere vel. Rol met behulp van een deegroller de margarine uit in een groot vierkant dat net binnen de randen van het vershoudfolie blijft. Leg de uitgerolde margarine terug in de koelkast.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond totdat het deeg het formaat heeft van 30 x 40 cm en voor je ligt in de vorm van een ruit.
  6. Haal de margarine uit de koelkast en verwijder het bovenste vel. Leg de margarine met het vershoudfolie naar boven in het midden van het uitgerolde deeg als een vierkant. Je krijgt dan een deeg in de vorm van een ruit met daarop een vierkant stuk margarine. Vouw vervolgens de zijkanten van het deeg naar binnen over de margarine. Vouw ook de boven- en onderkant van het deeg over de margarine zodat je een deegenvelop krijgt, gevuld met margarine. Sluit alle randen goed zodat er geen margarine uit de envelop komt. Rol het deeg vervolgens voorzichtig uit (in eenzelfde richting) tot een rechthoek van ongeveer 40 x 20 cm met een dikte van 5 mm. Wanneer de rechthoek voor je ligt met de korte zijde naar je toe, vouw je de boven- en onderkant naar binnen zodat ze in het midden bij elkaar uitkomen. Leg het deeg 20 minuten in de koelkast en herhaal deze stap vervolgens vier keer.
  7. Rol het deeg een laatste keer uit tot een rechthoek. Snijd het deeg vervolgens in zes pizzapunten.
  8. Rol de punten een voor een vanaf de brede kant op richting de punt tot croissants. Verdeel de croissants over een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier een schone vochtige theedoek over. Laat het deeg 2,5 uur rijzen op een warme plek.
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  10. Bestrijk de croissants met sojamelk en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
  11. Pers ondertussen de tofu fijn onder een zware pan in de gootsteen. Door dit te doen verwijder je het meeste vocht. Laat 15 minuten zo staan. Snijd daarna de tofu in blokjes. Verkruimel de tofublokjes vervolgens met de hand en bewaar op een bord tot gebruik.
  12. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de champignons 2-3 minuten op hoog vuur totdat ze het meeste vocht losgelaten hebben. Verkruimel de tofublokjes, voeg deze toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee. Voeg de edelgistvlokken en kurkuma toe en roerbak nog een minuut mee. Voeg de gesneden bieslook toe en roer de scrambled tofu nog een keer door.
  13. Serveer de croissants met de avocado, scrambled tofu en gebakken champignons.

Tip! Heb je minder tijd? Kies dan voor toast in plaats van croissants!

Paascupcakes met botercrème

Hoe leuk zijn deze paascupcakes? Deze gebakjes zijn een goed excuus om samen met de kinderen in de keuken te staan en gezellig te gaan bakken. De perfecte bezigheid voor de paasdagen die we dit jaar helaas thuis moeten doorbrengen. Deze kleurrijke zoetigheid is heerlijk als tussendoortje bij een kopje thee. Want hoewel deze cupcakes eigenlijk te leuk zijn om op te eten, zullen ze ook heerlijk smaken…

Ingrediënten
Voor 12 stuks

40-45 minuten bereidingstijd

175 g Blue Band wikkel
125 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
4 eieren
175 g zelfrijzend bakmeel
1 mespunt zout

Voor de botercrème

125 g Blue Band wikkel
250 g poedersuiker
1 tl vanille-extract

Extra nodig
12 papieren vormpjes
1 muffinvorm (voor 12 stuks)
1 handmixer
Paasdecoratie om de cupcakes mee te versieren

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en verdeel de papieren vormpjes over een muffinvorm.
  2. Doe de Blue Band wikkel, kristalsuiker en vanille-extract in een kom en klop het geheel luchtig met de handmixer.
  3. Voeg de eieren één voor één toe: voeg pas het volgende ei toe wanneer het vorige ei in het beslag is opgenomen.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe aan het botermengsel en roer het met behulp van een spatel tot een glad beslag.
  5. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Laat de cupcakes daarna afkoelen.
  6. Doe ondertussen de Blue Band wikkel, poedersuiker en vanille-extract in een kom en klop met een handmixer tot een gladde botercrème. Doe de botercrème in een spuitzak en bewaar tot later gebruik in de koelkast.
  7. Spuit de botercrème over de afgekoelde cupcakes en versier met eetbare paasdecoratie.

Vegan paaspoffertjes met aardbei en banaan

Wat dacht je van deze vegan poffertjes? Deze vrolijke spiesjes met fruit en poffertjes gaan leuk staan op de paastafel. De kinderen kunnen helpen bij het maken van deze prikkers met zoete aardbeien en banaan en ze zullen het geen straf vinden om ze daarna op te eten.

Ingrediënten
voor ongeveer 40 poffertjes
25-30 minuten bereidingstijd

2 el lijnzaad
6 el water
1 banaan
250 g aardbeien
250 g bloem
1 tl bakpoeder
1 mespunt zout
400 ml sojamelk
Blue Band Iedere Dag vloeibaar

Extra nodig
Poffertjespan
Tapasprikkers

Bereidingswijze

  1. Doe het lijnzaad samen met het water in een schaaltje en laat het minimaal 5 minuten staan, zodat er een lijnzaad-ei kan ontstaan.
  2. Snijd de banaan en aardbeien in plakjes en zet apart voor later gebruik.
  3. Doe de bloem samen met het bakpoeder en een mespunt zout in een ruime kom. Giet langzaam de sojamelk en het lijnzaad-ei bij de droge ingrediënten terwijl je blijft roeren met een garde totdat er een glad beslag gevormd is.
  4. Vet de poffertjespan in met Blue Band vloeibaar, giet het beslag in de pan en bak de poffertjes. Draai zodra de beslagbellen opgedroogd zijn de poffertjes om en haal ze uit de pan zodra ze aan beide kanten goudbruin gekleurd zijn. Herhaal deze stap tot het beslag op is.
  5. Rijg een poffertje aan een tapasprikker, gevolgd door een plakje banaan, een poffertje, een plakje aardbei, een poffertje en sluit af met een plakje aardbei zodat de poffertjesstapel rechtop kan blijven staan. Herhaal deze stap tot alle poffertjes op zijn en je allemaal stapeltjes met poffertjes aan spiesjes hebt. Serveer de poffertjes direct.

Worteltaart met walnoten

Wat een pronkstuk is deze taart! Zo mooi, zo lekker, en ook nog eens plantaardig. Deze taart met wortel en walnoten heeft een laag van vanille-kokoscrème, dat is dubbel genieten! Laat je verrassen door deze plantaardige taart, want zo kan het ook.

Ingrediënten

3 wortels, schil verwijderd (ter decoratie)
200 g geraspte wortels
200 g bloem
150 g walnoten, grofgehakt
125 g amandelmeel
125 g appelmoes
100 g bruine basterdsuiker
80 g kokosolie
50 g rietsuiker
200 ml amandelmelk ongezoet
50 ml ahornsiroop
3 el lijnzaad + 8 el water
1,5 tl bakpoeder
1,5 tl baksoda
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl vanille-extract
½ tl zout

Voor de vanille-kokoscrème:
1 blik (400 ml) kokosmelk
75-100 g poedersuiker
½ tl vanille-extract
Zonnebloemolie of bakspray, om in te vetten

Extra nodig:
2 bakvormen Ø 17,5 x 10 cm
Paletmes

Bereidingswijze

  1. Plaats het blik kokosmelk een nacht van tevoren in de koelkast. Zorg ervoor dat je het blikje niet tussendoor schudt zodat de kokoscrème en het kokosvocht gescheiden blijven.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Knip twee rondjes bakpapier in het formaat van de bakvormen. Vet de bakvormen in en leg de rondjes bakpapier op de bodem.
  4. Doe het lijnzaad en het water in een kom, roer door en laat het geheel 5 minuten staan. Smelt de kokosolie in een steelpan op laag vuur en voeg hier de ahornsiroop aan toe, roer alles goed door en laat vervolgens 5 minuten afkoelen. Doe ondertussen de appelmoes, bruine basterdsuiker, rietsuiker, zout, bakpoeder, baksoda, kaneel, nootmuskaat en het lijnzaadmengsel in een mengkom, voeg hier het kokosolie-ahornmengsel en de amandelmelk aan toe en roer alle ingrediënten door elkaar. Voeg de geraspte wortel, bloem en het amandelmeel toe en roer het mengsel nog een keer goed door. Houd een handje gehakte walnoten apart en voeg de overige walnoten toe. Roer het beslag nog een keer door.
  5. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de worteltjestaarten 40-50 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant goudbruin kleurt. Test of de taarten gaar zijn door hier een schone satéprikker in te steken, wanneer de prikker schoon is als je deze uit de taart haalt, is deze gaar. Haal de taarten uit de oven en laat minimaal 15 minuten staan in de vorm voordat je ze verplaatst naar een bord of rek om verder af te koelen. De taarten moeten compleet afgekoeld zijn voordat je aan de slag gaat met de vanille-kokoscrème. Zet ondertussen alvast een beslagkom minimaal 10 minuten in de koelkast.
  6. Haal wanneer de taarten afgekoeld zijn het blikje kokosmelk zonder te schudden uit de koelkast. Doe de geharde crème in de beslagkom en mix met een handmixer ongeveer 30 seconden totdat de crème romig is. Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe aan de kom en mix nog 1 minuut mee. Plaats de vanille-kokoscrème in de koelkast tot later gebruik.
  7. Verplaats een van de taartbodems naar een bord of taartplateau en haal de vanille-kokoscrème uit de koelkast, roer deze nog een keer goed door. Verdeel de helft van de kokoscrème over de taartbodem en smeer uit met een paletmes. Stapel de overgebleven taartbodem op de taartbodem met de kokoscrème en verdeel hier de overgebleven helft van de kokoscrème over.
  8. Garneer de taart met de achtergehouden walnoten en steek de drie hele worteltjes in de taart ter decoratie.

Zoete paashaasbroodjes

Zoete broodjes in de vorm van een paashaas, hoe leuk is dat?! Deze schattige broodjes staan mooi op de paastafel en zijn helemaal plantaardig.

Ingrediënten

500 g bloem
50 g suiker
30 g maïzena
7 g gist
2 tl vanillesuiker
1 tl zout
150 ml sojamelk + extra om te bestrijken
100 ml sojayoghurt
30 ml olijfolie
2 tl rozijnen

Extra nodig:
schone theedoek
bakpapier

Bereidingswijze

  1. Meng alle droge ingrediënten, met uitzondering van de rozijnen, door elkaar in een ruime kom.
  2. Verwarm de sojamelk in een steelpan maar breng het niet aan de kook. Voeg de warme sojamelk samen met de olijfolie en de sojayoghurt toe aan de kom met droge ingrediënten en meng alles met je handen door elkaar tot een stevige bal. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  3. Leg de deegbal weer terug in de kom en bedek deze met vershoudfolie of een schone theedoek en verplaats de kom naar een warme plek. Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen tot het in grootte is verdubbeld.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol de deegbal met behulp van een deegroller uit tot een plak van ongeveer 1 cm.
  6. Gebruik een waterglas of een ronde koekjesuitsteker om zo veel mogelijk rondjes uit het deeg te steken. Maak met behulp van je handen balletjes van de rondjes en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een theedoek over de mini-deegballetjes en laat deze nog 45 minuten afgedekt staan op een warme plek.
  7. Wanneer de bolletjes gerezen zijn, druk je aan de voorkant van ieder bolletje 2 rozijnen, dit worden de ogen van het konijn. Gebruik vervolgens een schaar om vanaf de bovenkant, aan dezelfde kant als waar je zojuist de oogjes geplaatst hebt, oortjes te knippen in het deeg. Duw de geknipte oortjes iets naar voren zodat ze mooi rechtop staan en vorm deze met je vingers nog een beetje bij zodat ze mooi rond en puntig worden. Om de oortjes af te maken, maak je met behulp van de achterkant van een lepel of een dichte schaar aan de binnenkant de oortjes nog een afdruk, dit moet het zachte gedeelte van de konijnenoortjes voorstellen.
  8. Bestrijk de konijnenbroodjes tot slot met een beetje sojamelk en bak ze in 10-15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Kijk voor meer plantaardige inspiratie op zokanhetook.nu.

Fotografie: Blue Band, #zokanhetook