Hollands glorie

Yvette van Boven over haar internationale kookboeken

Ken je die gezellige en sympathiek ogende mevrouw die weleens op tv kookt? Yvette van Boven is tv-kok en kookboekenauteur. Haar boeken worden over de hele wereld verkocht en zijn razend populair. Ze weet thuiskoks gerechten te laten maken die net iets meer flair hebben dan gerechten uit andere Hollandse kookboeken, en dat zonder te veel poespas of haar nuchtere kijk te verliezen. Talkies sprak Yvette ter ere van haar onlangs verschenen kookboek: Home Made Basics, makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken.

Je boeken worden inmiddels in Amerika uitgegeven. Was dat een droom die uitkwam?

‘Ja, mijn boeken worden al tien jaar wereldwijd uitgegeven. Dat is heel abstract. Maar ik maak ook veel boektours door Amerika en ontmoet dan zogenaamde fans. Dat is dan ineens heel tastbaar en echt ongelofelijk bijzonder. Onlangs rekende ik mijn boodschappen af in Ierland in de supermarkt toen de kassière mij herkende: ze had al mijn boeken. Dan ben ik wel even trots hoor!’

Hoe verklaar je het grote (internationale) succes van je kookboeken?

‘Dat is natuurlijk van jezelf moeilijk te zeggen. Ik ben zelf half in Ierland opgegroeid, misschien maak ik de link met Engelstalige landen makkelijk? Ik probeer met mijn recepten zo eenvoudig mogelijk verrassend te zijn, misschien dat zoiets ook in het buitenland goed aanslaat. Ik hoop het.’

Stel, een beginner wil graag een aantal van je gerechten maken uit het boek Home Made Basics: welke raad je dan aan om te maken?

‘Begin met zoiets als mayonaise: dat is niet moeilijk maar wel een kunstje. Als je dat snapt kun je echt veel. Dan snap je hoe iets bindt, hoe het in de schift kan schieten en hoe je dat voorkomt door rustig te blijven. Echt iedereen kan koken, als het je maar een procent interesseert. Als je wilt gaan bakken zijn de scones echt goed te doen. Bijna geen moeite maar echt groots effect. Je moet direct een wow-ik-kan-dit-gewoon-gevoel krijgen, dat enthousiasmeert om ermee door te gaan.’

Heb je een Hollandse manier van koken of juist helemaal niet?

‘Ik heb gewoon leren koken van mijn moeder. Die hield niet van Hollandse pot. Dus wij aten heel af en toe een keer stamppot, maar liever maakte ze iets eleganters. Inmiddels kook ik vooral gewoon met de seizoenen mee, zoveel mogelijk lokaal en welke keuken ik maar zin in heb, of dat nou Italiaans is of Libanees: dat kan allemaal bij mij.’

Hoe komt een kookboek bij je tot stand – van inspiratie tot uitwerking?

‘Dat gaat heel langzaam. In mijn hoofd bouwt zoiets op, tijdens het wandelen of tuinieren komt er inspiratie en dan begin ik een beetje te kijken wat ik heb aan recepten. Oof, mijn man en de fotograaf voor ons werk, en ik maken samen moodboards zodat we heel goed samen aanvoelen waar we naartoe gaan. We zijn het eigenlijk altijd wel eens gek genoeg. Dan leggen we alles weg. We beginnen gewoon: bij de eerste pagina, letterlijk zo. Ik maak het boek ook helemaal zelf, dus we stellen gaandeweg steeds bij. Het groeit langzaam onder je handen tot de goede vorm. Als we later het moodboard er dan nog eens bijpakken dan klopt het meestal ook nog precies. Heel grappig.’

CHOCOLADE-OLIJFOLIE-IJS MET ZEEZOUT

Ooit at Yvette bij het restaurant Tapas 24 in Barcelona chocolademousse met zout en olijfolie. Ze vond dat zo’n lekker dessert dat ze zich liet inspireren voor haar chocolade-olijfolie-ijs met zeezout. Je kunt dat recept op bladzijde 409 in haar nieuwste boek Home Made Basics vinden, en voor Talkies deelde Yvette het recept:

BEREIDEN: 30 MIN.
WACHTEN: 2 UUR TOT 1 NACHT
IJS MAKEN: 20 MIN.
MET DE HAND: 4 UUR
VOOR ZEKER 10 BOLLEN IJS

500 ml volle melk
200 gram slagroom
6 eidooiers
125 gram fijne kristalsuiker
½ theel. zeezout
200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao), fijngehakt
1 volle eetl. cacao
100 ml olijfolie van de beste kwaliteit, plus extra
snuf zoutvlokken, bijvoorbeeld van het merk Maldon of fleur de sel de Guérande, die vind ik het lekkerst

Breng de volle melk met de slagroom in een steelpan met zware bodem tegen de kook aan. Klop de eidooiers met de suiker en het zout schuimig en licht in een beslagkom.

Giet al kloppend het hete melk-roommengsel bij de eidooiers en giet dan de hele boel terug in de pan. Verwarm het al roerende – niet meer laten koken: dan stolt het ei! – tot de vla zo dik is dat het op de achterkant van een lepel blijft liggen en u er een paadje met uw vinger in kunt trekken zonder dat het dichtloopt. Heb geduld, soms duurt dat zeker 12 minuten. Haal de pan van het vuur.

Voeg de pure chocolade toe en roer tot deze is opgelost.

Zeef de cacao boven de pan en roer die er ook door. Laat de vla afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de olijfolie door het chocolade- roommengsel en zet het in de koelkast tot het ijskoud is. Liefst een nacht, maar een uur of 2 is ook goed.

Draai het chocolade-roommengsel tot roomijs in een ijsmachine.

Of zet het in de vriezer om op te stijven. Klop het ijs gedurende

4 uur elk uur op met een vork of de mixer om de ijskristallen te breken en zo mooi smeuïg ijs met de hand te maken, want dat kan ook makkelijk.

Serveer per persoon 1 bol, overgoten met een drup olijfolie en bestrooid met een paar vlokjes zeezout.

Tekst: Marina de Massiac
Beeld: Oof Verschuren