Receptuur

Word een echte Thaise keukenprins(es)

We kennen het paradijselijke Thailand natuurlijk allemaal van haar prachtige stranden, de natuur en de heerlijke Thaise keuken. Helaas zitten we voorlopig nog in quarantaine en zit een bezoekje aan de Thaise zon er even niet in. Wil jij je thuistijd nuttig besteden? Investeer in je kookskills en ontpop jezelf tot echte keukenprins(es)! Talkies deelt het ultieme recept voor de allerlekkerste Phad Thai: een van de populairste gerechten van de Thaise keuken. Verwen je huisgenoten, familie of je lover met de lekkerste gerechten. Liefde gaat tenslotte door de maag!

De geschiedenis van Phad Thai gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog toen de Thaise overheid het rijstverbruik wilde verminderen. In tegenstelling tot rijst waren noedels heel duurzaam. Omdat er nog geen Thais gerecht met noedels bestond, besloot de overheid dit gerecht zelf te creëren en zo ontstond de Phad Thai – wat letterlijk ‘Thaise roerbak’ betekent. De traditionele Phad Thai wordt gemaakt met rijstnoedels uit Chantaburi, garnalen, harde tofu, knoflook, taugé, koolraap, pinda’s en limoen. Voor de extra Thaise touch serveer je het met bananenbloesem en (eventueel) droge chili. Het belangrijkste onderdeel van het geliefde gerecht is de saus, gemaakt van tamarindepasta, palmsuiker en gefrituurde sjalot. De populaire Phad Thai is inmiddels uitgegroeid tot ware trend in Thailand, waar ze vele creatieve varianten op dit klassieke gerecht verzinnen. De ultieme Phad Thai proef je in Bangkok bij Thipsamai, het oudste Phad Thai-restaurant van het land. Ook Eat Phad Thai en Baan Yai Phad Thai zijn echte aanraders voor een heerlijke Phad Thai-ervaring.

Voor nu ben je nog éven op je eigen kookkunsten aangewezen. Loopt het water je al in de mond? Verras jezelf (en je quarantainebuddy’s) met onderstaand recept en waan jezelf voor heel even in de Thaise keuken.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram tamarindepasta
  • 150 gram palmsuiker
  • 50 gram sjalotjes
  • 2 eetlepels vissaus
  • 200 gram rijstnoedels, doorweekt in water
  • 4 eetlepels van de Phad Thai-saus
  • Garnalen
  • 1 knoflookteentje
  • 100 gram tofu, in blokjes gesneden
  • 1 of 2 eieren
  • 2 theelepels gefermenteerde raap
  • 1 eetlepel bieslook
  • 150 gram taugé
  • 4 eetlepels gehakte pinda
  • ½ theelepel droge chilivlokken
  • 4 eetlepels kokosolie

Om de saus te maken frituur je eerst de sjalotjes in hete olie goudbruin. Laat deze afdruipen en zet ze even aan de kant. Verwarm ondertussen de tamarindepasta en voeg de palmsuiker toe. Blijf roeren tot het smelt. Zet het vuur uit, voeg de vissaus toe en mix alle ingrediënten tot een gladde substantie.

De saus is klaar, op naar de Thaise roerbak! Verwarm de olie in een wok en roerbak de garnalen, zet de garnalen vervolgens apart. Bak de knoflook, de koolraap en tofu in de resterende olie. Voeg de saus, de noedels en water toe. Laat even koken. Voeg het ei, chili, pinda’s, taugé en bieslook toe. Roerbak voor 10 seconden en zet het vuur uit. Breng op smaak met vissaus, droge chili, limoensap en basterdsuiker.

Eet smakelijk en geniet van je eigen Thaise Phad Thai!