Thuis bij

Christina Winther

Jarenlang ging de Deense familie Winther op vakantie in Zuid-Frankrijk en droomden ervan om hier ooit hun vakantiehuis te hebben. En zulke dromen kunnen uitkomen, want uiteindelijk heeft de familie hun thuis gevonden in het schattige dorpje Vence, in de buurt van Nice. Na een flinke verbouwing ademt dit huis de Zuid-Franse lifestyle, maar wel met Scandinavische eenvoud. Wij kijken binnen!

Soms kom je een huis tegen waarvan je denkt: hóé kom je hier terecht? Het huis van de familie Winther is er zo één, in positieve zin. De locatie van het huis is uniek; het ligt op een berghelling, dat uittorent boven een vallei met spectaculair uitzicht. Dat was ook hetgeen waar Christina Winther en haar echtgenoot Jens op vielen, want toen zij het huis voor de eerste keer zagen, was zowel het exterieur als interieur niet naar hun smaak. Bijna het gehele huis was roze; van de kozijnen tot de tegeltjes in de badkamer. Er moest dus verbouwd worden – en hoe!

Voor de verbouwing huurden ze Riviera Renovaties in, dat toezicht hield op de primaire vernieuwingen en de realisatie van de keuken en de badkamer. ‘We wilden een mix van de rustieke charme die kenmerkend is voor het Middellandse Zeegebied, maar tegelijkertijd moest het een eenvoudige, praktische en makkelijk te onderhouden huis worden, want dit moest een plek zijn waar we kunnen ontspannen’, vertelt Christina. Daarom is er voor de vloer gebruik gemaakt van Turkse marmeren tegels, die een rustieke uitstraling hebben, maar deze zijn nét iets glanzender dan de traditionele Zuid-Franse tegels en daardoor gemakkelijker te verzorgen. De keuken en de woonkamer werden samengevoegd tot één grote open ruimte met directe toegang tot het terras en het zwembad.

Christina is eigenaar van de Deense interieurshop Finnegan & Me dus met de inrichting zou het wel goed moeten komen. En als we binnenkijken liegt het er niet om; het interieur is een prachtige mix geworden van items uit hun eigen boetiek in Denemarken en lokale vondsten. Het dorp Vence staat namelijk bekend om zijn vele kunstenaars en bij een lokale antiquair vond de familie een rieten stoel en andere spullen, die hebben bijgedragen aan de sfeer van het huis en de lokale authenticiteit.

271008

In de zomer heeft de familie vaak bezoekers en dus is het huis ingericht met veel extra slaapkamers. Onder het huis zit een gastenverblijf dat plaats biedt aan zes gasten. ‘Het is een huis waar we veel tijd samen kunnen doorbrengen en dat is precies wat we wilden. We komen hier zo vaak als we kunnen en het eerste wat we dan doen is de luiken openen en het licht binnen laten stromen. Zo leven we hier echt volgens het plaatselijke ritme. Als we koken in de keuken hebben we uitzicht op het zwembad, waar de kinderen in spelen.’

Of Christina een interieuradvies heeft? Zeker! ‘Houd de stijl eenvoudig, met een paar simpele details. Als het een vakantiehuis is, is het fijn als je het onderhoud kan minimaliseren – precies zoals wij met dit huis hebben gedaan.’

Tekst Malue Drejer/Marjolein de Wit
Fotografie Birgitta Wolfgang/Sisters Agency