Disrupt!

Amsterdam Light Festival Editie #8

Vanaf donderdag 28 november vormt Amsterdam het decor voor internationale lichtkunst tijdens de achtste editie van Amsterdam Light Festival. Een nieuwe route met lichtkunstwerken, bijzondere verhalen uit de stad en samenwerkingen met prominente Amsterdamse culturele instellingen verrijkt deze winter voor het eerst in de geschiedenis van het festival het oostelijk deel van het centrum. Uit 650 inzendingen zijn twintig gevestigde en opkomende kunstenaars uit 16 landen geselecteerd om Amsterdam wakker te schudden aan de hand van het thema Disrupt!. Bezoekers kunnen Amsterdam Light Festival tot en met 19 januari 2020 varend, fietsend en wandelend beleven.
 

Disrupt: ontregeling in de natuur en het straatbeeld

Een ‘disruptie’ of plotselinge ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Ontregeling kan ook een positieve aanzet geven tot verandering. Het bevraagt vastgeroeste aannames, roept nieuwe discussies op en maakt onbekende mogelijkheden zichtbaar. De deelnemende kunstenaars hebben het thema Disrupt! op allerlei manieren geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere kunstenaars de bestaande architectuur in de stad transformeren en bezoekers er met een andere blik naar laten kijken. Geheel in lijn met het thema Disrupt! kiest het festival voor het eerst voor een compleet nieuwe route: Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

Disruptie in de natuur
Op de façade van Het Scheepvaartmuseum visualiseert de Deense kunstenaar Martin Ersted de opwarming van de aarde door grafieken over de wereldwijd stijgende temperaturen te vertalen naar bewegende laserlijnen. Die combinatie van harde, wetenschappelijke feiten en puur, intens laserlicht in Ersteds werk The Ice is Melting at the Pøules levert een voorstelling op die confronterend en poëtisch tegelijk is. De Britse Tom Biddulph en Barbara Ryan laten zien welke desastreuze gevolgen de opwarming van de aarde vervolgens kan hebben. Met een minimalistisch lijnenspel van wit licht transformeren zij een stuk Amsterdamse gracht in hun kunstwerk Surface Tension tot een overstroomde straat, met de contouren van meegesleurde, drijvende auto’s, verkeersborden en lantaarnpalen. 

Vernieuwing en verwarring
De Nederlandse Krijn de Koning speelt in zijn werk Nacht Tekening met de iconische vormen van de beroemde Magere Brug en laat je er met andere ogen naar kijken. De Koning nam de bestaande vormen als uitgangspunt, husselde ze door elkaar en zette ze vervolgens als lichtlijnen weer op de brug. Het Taiwanese collectief UxU Studio brengt bezoekers in verwarring met een gigantische, blauw verlichte bom die verstild in de lucht hangt bij het Oosterdok. Want zodra je beter kijkt, wordt duidelijk dat dit ultieme symbool van ontregeling en verwoesting is gemaakt van duizenden oplichtende veertjes. Daarmee krijgt de bom gek genoeg iets lieflijks, romantisch en vooral ongevaarlijks.

Schaduwspel
Gabriel Lester plaatst voor zijn installatie Nobody twee robotarmen in een glazen container op de pier bij NEMO Science Museum. De ene robot werpt al lassend extreem fel licht op een marionet die bespeeld wordt door de ander, en zo ontstaat een schaduwspel op de boeg van het museum. Het is een poëtisch commentaar op de moderne technologie die ons omringt: de mens bestuurt of ‘bespeelt’ de robot, maar wij worden net zo goed door de machine bespeeld.
 
Programmering
Bijzondere samenwerkingen met prominente Amsterdamse culturele instellingen zorgen deze editie voor een bredere festivalbeleving. In de periode van het festival is ARTIS na openingstijd  in het donker te ervaren met een speciale app. Daarnaast organiseert de ARTIS-Academie twee avondprogramma’s gericht op disruptie en licht en duisternis in de natuur. Het Scheepvaartmuseum werkt eveneens aan speciale programmering.
 
Educatie
Met verschillende educatieprojecten laat Amsterdam Light Festival leerlingen op een speelse manier met lichtkunst kennismaken en biedt het een nieuwe generatie kunstenaars een podium. Zo maken 850 leerlingen van 17 basisscholen samen met het creatieve collectief 72andSunny en Juf op Straat een mysterieus, dagelijks wisselend kunstwerk met tientallen dierenogen aan de Entrepotdokzijde van ARTIS. Opkomend talent krijgt jaarlijks een speciale plek in de tentoonstelling in samenwerking met Amsterdam Smart City, Breitner Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit jaar maken drie studenten het kunstwerk AD/Empty Domination, dat ons bewust maakt van de hoeveelheid advertenties in het straatbeeld door juist een leegte te laten zien.
 
Bijzondere verhalen uit de stad
Architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen verrijkt de nieuwe route met stadsverhalen die bezoekers met andere ogen naar de stad, haar geschiedenis en architectuur laten kijken. Op vijf plekken langs de route wordt een stadsverhaal verteld aan de hand van een uitgelicht gebouw of details daarvan. Het thema Disrupt! is de rode draad in elk verhaal. Zo wordt er ingegaan op het krakersverleden van de stad, oorlogsherinneringen en ingrijpende veranderingen in visies op de stad.

www.amsterdamlightfestival.com