dit wist je nog niet

Bijzondere details over de kronen en juwelen tijdens de kroning van koning Charles

Op 6 mei 2023 werd koning Charles (74) in Westminster Abbey gekroond als de 40e koning van het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd keken miljoenen mensen mee naar deze historische ceremonie. Lees hier alles wat je nog niet wist over de kroon en juwelen tijdens deze historische kroning!

De eerste kroon

Tijdens de kroning droeg koning Charles de St. Edward’s Crown – een kroon die wereldwijd bekend staat om zijn prachtige uiterlijk. Deze iconische kroon is gemaakt van massief goud en versierd met maar liefst 444 edelstenen. Aangepast aan de maat van de nieuwe koning, weegt deze kroon meer dan twee kilogram, vergelijkbaar met twee pakken suiker. Hoewel het een indrukwekkend accessoire is, dragen Britse vorsten de kroon zelden vanwege zijn gewicht. Queen Elizabeth was niet zo’n fan van de St. Edward’s Crown vanwege zijn gewicht. Ze noemde het een potentieel gevaarlijk accessoire dat je nek zou kunnen breken.

De tweede kroon

Daarnaast droeg koning Charles de Imperial State Crown tijdens de kroningsdienst. Meestal ligt deze kroon veilig opgeborgen in de Tower of London. Tijdens de begrafenis van Koningin Elizabeth werd deze kroon op haar kist geplaatst en deze keer werd hij gebruikt voor de kroning. Volgens Historic Royal Palaces is deze kroon gemaakt van goud en bezet met 2.868 diamanten, 17 saffieren, 11 smaragden, 269 parels en vier robijnen. De kroon bevat enkele van de beroemdste juwelen uit de koninklijke collectie: de Black Prince’s Ruby, the Stuart Sapphire en de Cullinan II diamond.

De kroonjuwelen

Op de ceremonie was een van de meest waardevolle en iconische verzamelingen ter wereld te zien – de kroonjuwelen. Deze collectie wordt gevormd door heilige voorwerpen: de koningsregalia. Deze voorwerpen omvatten een scepter, een gouden staf versierd met een scala aan edelstenen en de Sovereign’s Orb – ook wel bekend als het Rijksappel. Het Rijksappel is een gouden bol die symbool staat voor het grondgebied van de koning. Tijdens de kroning houdt de koning de bol vast in zijn hand. Maar dat is niet alles: de koning krijgt ook een ring die symbool staat voor zijn ‘huwelijk’ met de natie.

ZIE OOK: DÍT DROEGEN KONINGIN MÁXIMA EN DE PRINSESSEN OP KONINGSDAG 2023

BRON: RTLNIEUWS.NL