My golden lifestyle rules

ESTHER KREUKNIET

Esther Kreukniet (51) is copywriter en ondernemer. Zes jaar na het verschijnen van het alom geprezen boek En Passant, ligt er een nieuwe thriller van Esther Kreukniet klaar om gelezen te worden. Noblesse Oblige is een serie van zeven delen over zonde die omgebogen worden naar zeven deugden. Eerder schreef ze de succesvolle thrillers Beau Ravage, Façade en Carte Blanche. Lees Esthers gouden lifestyleregels hier.

Leef! Geniet alsof het je laatste dag is, net als in dat liedje van André Hazes Jr. Nou valt dat niet mee en is dat niet iedere dag even makkelijk, maar probeer altijd van iedere dag iets te maken. Zeker in coronatijd deze winter was humor vaak mijn redding en lachten we soms om de stomste dingen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, zei mijn buurvrouw altijd en dat is echt waar. 

Omring je met goede vrienden. Het is zo belangrijk om met mensen om te gaan waar je van houdt en die het beste met je voorhebben. Ze zijn het beste medicijn om je zorgen met een goed gesprek te laten verdwijnen. Mijn vriendinnen geven me zoveel energie en zijn zulke fijne powervrouwen, ik heb echt geluk. Ik ben sowieso ontzettend dankbaar en blij dat ik zulke positieve, fijne mensen om me heen heb. Ik zeg altijd: je hebt energiezuigers en bruistabletten: zorg dat je de juiste pakt. Vermijd energy suckers en kies voor leuke mensen die je inspireren het beste uit jezelf te halen.

Je lichaam is je tempel. Edgar Davids zei dat een keer tegen me op Schiphol. Hij had geen idee wie ik was, maar we raakten in gesprek toen we wachtten op een vlucht naar Londen en hij kon heel goed uitleggen dat body, mind and soul in balans moeten zijn. Sinds mijn veertigste zorg ik iets beter voor mijn lijf, eet ik gezond, sport en stretch ik veel en loop ik iedere dag zeker een half uur buiten in de natuur met mijn hond om te ontspannen en stress te laten gaan. Stress is de grootste boosdoener. Probeer dat altijd op een goede manier uit je lichaam te krijgen en het mentaal te verwerken voor het slapen gaan. 

Geloof. In jezelf, je moeder, partner, God, het universum, je buurmeisje, tomatenplant of je hond. Maar geloof. Geloof geeft je hoop, vrede, compassie en een doel. Geloof ontwaakt het heilige vuur in je. 

Heb lief. Behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden en handel vanuit liefde. Je wereld verandert zo als je je openstelt vanuit liefde en compassie voor een ander, als je geduld en aandacht voor iemand z’n verhaal hebt. Oordeel niet, heb gewoon lief. Niemand is perfect, perfecte mensen zijn ook niet leuk. Juist die ruwe bolsters, imperfecties en scherpe randjes in een mens maakt iemand tot een echt mens. Want iedereen heeft liefde nodig en er is niets mooiers dan onbaatzuchtig liefde geven. 

Wees onberispelijk in je woorden. Woorden hebben kracht. Wat je droomt, wat je voelt, wat je werkelijk bent; dat alles openbaart zich door middel van het woord. Welk ander dier op de planeet kan spreken? Het woord is het machtigste instrument dat je als mens hebt, dus gebruik het respectvol en wees creatief, dan is het magisch.

Bedank iedere dag. Probeer iedere dag even stil te staan bij de dingen of momenten waar je dankbaar voor bent. Een goede nachtrust is zo belangrijk. Om fijn in slaap te vallen benoem ik iedere avond even voor het slapen gaan waar ik dankbaar voor ben en val dan als een blok in slaap. Een soort zelfverzonnen meditatie en je slaapt als een roos. Echt, het werkt.   

Volg je ikigai. Ikigai is het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. In jou zit een passie of een vuur, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan. Waar je iedere dag blij van wordt. Dat kan het moederschap zijn, je werk, je partner, je hobby, mooie muziek, je relaties of iets anders. Stop nooit met de dingen die je goed kunt of graag doet, anders raak je de zin van het leven kwijt. Als je je ikigai nog niet gevonden hebt wordt dat gewoon je volgende missie waar je blij van wordt! 

Pluk je geluk. Je geluk cirkelt om je heen, alleen moet je het willen zien. Het zijn juist de kleine dingen. Open je ogen voor de natuur, je huis, je omgeving, de mensen die je ontmoet. Ook als je in de ellende zit, bedenk dat iets waar je wel gelukkig van wordt en pluk dat moment. Treur niet over het verleden en wees niet bang voor de toekomst, alles wat je hebt is nu en vandaag. 

Wees tevreden met wat je hebt. Geniet, wees vrolijk, en wees vooral tevreden met wat je nu hebt en waar je nu bent. Maak je geen zorgen, laat je angsten los en vertrouw dat het goed komt. Angst is een sowieso een slechte raadgever en laat angst je leven nooit regeren. Je angst verdwijnt door je te focussen op de positieve dingen. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus wees dankbaar en tevreden met wat je wel hebt en je stroom aan geluk zal toenemen! 

Tekst Sanne van Kuijck