Weekendtip

Ontwerp je eigen knitwear in het TextielMuseum

Altijd al een keer in de schoenen willen staan van een designer? Vanaf dit weekend kan dat in het TextielMuseum in Tilburg! Op de nieuwe state-of-the-art-breimachine kun je je eigen gepersonaliseerde designersokken en sjaals laten breien. De perfecte, one-of-a-kind must have voor het najaar!

Met de nieuwe breimachine biedt het TextielMuseum bezoekers de kans aan de slag te gaan in het TextielLab: het volledig uitgeruste ontwikkelcentrum waar menig bekende ontwerper kind aan huis is. Voor de aftrap van deze nieuwe activiteit, die de naam Design Studio draagt, werkt het museum samen met Nederlandse productontwerper Bertjan Pot. Samen met het TextielMuseum ontwikkelde hij een digitale applicatie, waarmee bezoekers in het museum hun eigen items kunnen ontwerpen – met als centrale thema ‘kleur’. Volgens Bertjan gaat het pas over kleur als kleuren gaan mengen en elkaar contrasteren. Dit proberen ze ook te doen met de innovatieve breimachine. Het basisontwerp van de sok en sjaal is simpel, en uiteindelijk draait alles om kleur.

De Design Studio krijgt een vaste plek in het museum en bestaat uit drie verschillende ruimtes. In elke ruimte komt een andere fase van het designproces aan bod: inspiratie, ontwerpen en productie. In de eerste ruimte verken je de wereld van Bertjan Pot, die je uitnodigt aan de slag te gaan met een set ontwerpprincipes. Vervolgens bepaal je in de ontwerpruimte je design, door te spelen met kleuren. Je vertaalt je ideeën naar een digitaal ontwerp op een van de werkstations. Dit ontwerp wordt verstuurd naar de breimachine, die live een volledig paar sokken bij elkaar breit – mét je eigen tekst erop. Een unieke ervaring om hier met je neus bovenop te staan. Je krijgt jouw sokken ingepakt direct mee naar huis. Of een sjaal, want die kun je bij de Design Studio ook laten breien.

Nu nog relevanter dan ooit, de Design Studio heeft het vizier gericht op de toekomst van fashion: fashion on demand. Lokaal produceren zonder restafval en gebruik van duurzame garens. Kortom: geen overproductie en écht sustainable.

Check TextielMuseum.nl voor meer info!