10x

Tips om Bevrijdingsdag toch te vieren

Dit jaar vieren we alweer 75 jaar vrijheid in Nederland. Hoewel we het vanwege het coronavirus helaas thuis moeten vieren, is het wél heel belangrijk om stil te staan bij dit bijzondere moment. Wij delen 10 tips om thuis onze oh zo kostbare vrijheid te vieren!

1. Bevrijdingsbrunch

Begin je Bevrijdingsdag met een heerlijke brunch. Hoe maak je de perfecte brunch? Kies om te beginnen voor een leuke tafelsetting. Voor de perfecte brunchtafel kies je eerst een kleurthema. Style je tafel met prachtig tafellinnen en je mooiste servies. Goede voorbereiding is key! Ken de favorieten van je tafelgenoten en serveer dit op tafel. Eggs benedict, gepocheerde eieren, avocado toast, kaas, vleeswaar, you name it. Om het helemaal af te maken, maak je een killer mimosa. Simpel én lekker! Schenk 50 ml jus d’orange in een champagneglas. Daarop giet je 100 ml mousserende wijn (prosecco, cava of champagne) en garneer het drankje met een sinaasappelschijfje op de rand van het glas. Ideaal voor de perfecte brunch!

2. Baksels

Zo’n bijzonder moment vier je natuurlijk met taart! Altijd al de perfecte Instagrammable taart, oranje tompouce, meringue of red velvet willen maken? Dit is hét moment om je bak-skills naar een hoger level te brengen. Haal je inspiratie uit je lievelingskookboeken of van het internet en let’s bake! Uiteraard kun je na je bakavontuur genieten van je baksels uit eigen keuken óf verwen je vrienden, familie of geliefde.

3. Mini-docu’s

Helaas gaat ook het Bevrijdingsfestival dit jaar niet door. Toch staan De Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij 75 jaar vrijheid in Nederland. Dit jaar zijn dat zangeres Roxaenne Hazes, rapper Snelle, dj-duo Lucas & Steve en dj-collectief Kris Kross Amsterdam. Zij zijn in vier mini-docu’s geïnterviewd over wat vrijheid én onvrijheid voor hen betekent. De mannen van Kris Kross Amsterdam reizen naar Indonesië om te duiken in het verleden van hun opa’s, Lucas & Steve gaan in gesprek met hun oma’s over hun oorlogsherinneringen, Roxaenne Hazes gaat in gesprek met oorlogsoverlevende Salo Muller en Snelle reist mee op defensiemissie in de Caraïben. Check de mini-docu’s via www.bevrijdingsfestivals.nl/.

4. Filmmarathon

Op deze dag is het extra belangrijk om even terug te gaan in de tijd en stil te staan bij onze vrijheid, die helaas niet vanzelfsprekend is. Een goed moment om een Tweede Wereldoorlog-filmmarathon te houden met klassiekers als Schindler’s List, Dunkirk, of de Nederlandse oorlogsfilms Riphagen en Bankier van het Verzet. Netflix en Videoland staan vol met indrukwekkende films over WOII die zéker de moeite waard zijn.

5. Martin Garrix’s live set

Om bevrijdingsdag tóch te vieren treedt Martin Garrix op vanaf een boot met een toffe live set. In de set kun je genieten van zijn grootste hits én een paar exclusieve tracks, terwijl hij over de prachtige waterwegen in Nederland vaart met de ondergaande zon. Haal de festivalvibes toch een beetje in huis met deze unieke set. Check hem op 5 mei om 19.00 uur op YouTube.com/MartinGarrix.

6. Tip to follow

Edith Eva Eger, de ballerina van Auschwitz, danste als zestienjarige gevangene in het vernietigingskamp voor dr. Josef Mengele. Samen met haar zus overleefde ze Auschwitz. Op haar 91e is de schrijfster van bestseller ‘De keuze: leven in vrijheid’ vrijer dan ooit, ondanks haar traumatische verleden. Door haar verleden leerde Edith vele wijze én inspirerende levenslessen, een absolute must om te volgen!

7. Vrijemaaltijdsoep

We kunnen Bevrijdingsdag natuurlijk wel virtueel én op afstand met elkaar vieren. Op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben Michelinchef Joris Bijdendijk en slow food-ambassadeur Samuel Levie ‘de smaak van de stad’ gevangen in een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep, vormgegeven door kunstenaar Piet Parra. De soep is speciaal gecreëerd om op 5 mei samen (op afstand), aan duizenden tafels in Amsterdam, van de Vrijheidsmaaltijdsoep te genieten. Ook wordt op 5 mei vanaf 16:30 een live talkshow georganiseerd, waar Joris Bijdendijk en Samuel Levie samen met de kijkers thuis de soep zullen bereiden. Ook kun je toespraken van onder andere Burgemeester Femke Halsema, Job Cohen en bijdragen van Jerry Afriyie, Mercedes Coco, Howard Komproe en Daan Borrel verwachten tijdens de live show. Check www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl voor meer info.

8. Borrelplank de luxe

Vier de bevrijding met een heerlijke borrelplank en de lekkerste drankjes. Hoe maak je de perfecte borrelplank? Er zijn heel veel mogelijkheden voor de perfecte borrelplank, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Om toch heel dicht in de buurt te komen voor de perfecte plank begin je natuurlijk met kaas: onmisbaar op je plank. Haal een variatie kazen in huis halen die verschillen in smaak, pittigheid, hardheid, vorm of zelfs in land van herkomst en serveer ze op kamertemperatuur. Vervolgens kies je de rest van de borrelhapjes. Van vlees tot vis en van toast tot groente en fruit! Ook leuk om met brood te variëren voor een fijne smaakcombinatie met de rest van de plank, zoals tomaten-, vijgen- of knoflookbrood. Voeg smeersels en dips toe aan de plank die goed passen bij de rest. Voor een extra touch versier je de plank met lekkere nootjes, chips of andere zoutjes. Bon appetit!

9. Let’s cocktail

Bij een lekkere borrelplank horen natuurlijk heerlijke cocktails! De Rémy Ginger is bij Talkies al jarenlang een geliefd drankje tijdens bijzondere gelegenheden. Heerlijk om puur te drinken, maar ook erg lekker als cocktail! Hoe je zo’n lekkere cocktail maakt? Vul het wijnglas voor meer dan de helft met ijs. Knijp het limoenpartje boven het glas uit en laat deze samen met het schijfje gember in het glas vallen. Schenk de Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish erbij en top daarna af met Ginger Ale. Roer kort en rustig. Knijp de sinaasappelschil uit boven een aansteker boven het glas en laat ook deze erin vallen. Bestel via remymartin.com/us/cocktails/remy-ginger-vsop/.

10. At home cocktailbox

Nu een drankje aan de bar en in de club er voorlopig niet in zit, komt Hennessy met de oplossing om je solonaise naar een volgend niveau te tillen. Het cognacmerk lanceert namelijk een limited edition Hennessy at Home cocktailbox, die je vanuit je luie stoel online kunt bestellen en die bij je thuis wordt bezorgd. Je hoeft je huis dus niet uit om van je favo drankje te kunnen genieten: #HennessyatHome. De Hennessy at Home cocktailbox bevat een Hennessy VS (70 cl), vier Fever-Tree Ginger Ale flesjes (20 cl), twee originele Hennessy-cocktailglazen en het recept voor de Hennessy Ginger-cocktail. De Hennessy at Home cocktailbox is online te bestellen via Sterk.Amsterdam en Drankenboutique.nl. De box verschijnt in zeer gelimiteerde oplage, so don’t sleep on this