Talkids

Tips voor het perfecte dutje

Baby’s hebben overdag slaap nodig. Pasgeboren baby’s slapen af en aan: ze worden wakker voor een voeding en vallen daarna in de regel weer in slaap. Pasgeborenen slapen over het algemeen tussen de 14 en 17 uur per dag! Naarmate je baby ouder wordt, komt er geleidelijk een ritme in de slaapjes. Is jouw kind een gevalletje ‘wakkere baby’? Het kan dus zijn dat hij gewoon niet zoveel slaap nodig heeft. Hier een aantal tips voor het perfecte dutje!

Houd je baby niet te lang wakker

Door je kindje niet te lang wakker te houden en op tijd weer te laten slapen voorkom je oververmoeidheid.

Warm badje of douche

Stapt je kleintje uit bad, dan daalt de temperatuur heel snel in het lichaampje. En die daling is de sleutel tot een goede dut!

White noise

White noise kan kalmerend werken voor je baby. Dit constante geluid herinnert hem of haar aan de baarmoeder en dit zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt. 

Zorg dat je zelf rustig bent

Praat niet meer tegen je kindje als-ie in bed ligt, maak geen oogcontact meer leg alleen je hand op de buik leggen voor het gevoel van veiligheid. Met je hand op zijn buik voel je de baby ontspannen en langzaam in slaap vallen. Als dat even duurt, kun je rustig weglopen en na vijf of tien minuten weer kijken. Zorg dat je zelf ook rustig bent. Denk niet aan wat je allemaal nog moet doen, maar houd je hoofd bij dit moment.

Wakker op bed leggen

Als je baby moe is, leg je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen.

Andere slaapplek

Tot je kindje echt een duidelijk dag- en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje dut. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, in de kinderwagen of juist in zijn eigen bedje… het is allemaal goed. 

De Stokke Snoozi is een knusse slaapoplossing, zo kun je je baby altijd dichtbij je houden, ook tijdens de dutjes overdag, in elke kamer van je huis. De wieg is een dromerige plek voor pasgeborenen om te rusten, dutten en slapen en is verkrijgbaar in twee tijdloze tinten die passen bij elk interieur.

Inbakeren

Inbakeren kan in de leeftijd van een week tot zes maanden. Onderzoek toont aan dat inbakeren sommige huilbaby’s tot de leeftijd van zeven weken kan helpen kalmeren. Daardoor vallen ze makkelijker in slaap. Ze houden zichzelf immers niet meer wakker met gemaai van eigen armpjes en beentjes.

Gebruik een slaapritueel

Een slaapritueel zorgt er ook voor dat je baby weet dat het bijna tijd is om te slapen. Daardoor gaat het lichaam alvast meer melatonine aanmaken. Hierdoor valt je kindje makkelijker in slaap. 

Vraag om hulp

Lukt het met behulp van deze tips niet om je baby overdag te laten slapen, bespreek dit dan met de huisarts of op het consultatiebureau. Meestal is er geen medische oorzaak, maar soms is een bezoek aan de kinderarts nodig. Ook zijn er psychologen gespecialiseerd in jonge kinderen (zoals IMH-psychologen), die mee kunnen kijken naar de mogelijke oorzaak van onrust bij je baby.

Fotografie: Stokke Snoozi