QT

Wat doen gezinnen deze coronakerst?

‘Jongens, wat gaan we doen deze kerst?’ is een vraag die ook onder ouders dit jaar een speciale lading heeft. Normaal mogen alle remmen los met wie er allemaal langskomen, maar in 2020 vieren we kerst in kleinere kring. Hoe brengen we de feestdagen als gezin dan door? Gaan we dit jaar uitgebreid koken, creatief bezig zijn of trekken we vaker dan voorgaande jaren een bordspel uit de kast?

De grootste producent van bordspellen Hasbro heeft recent onderzoek gedaan naar de plannen van gezinnen tijdens de kerstvakantie. Uit dit onderzoek is onder andere gebleken dat bijna 70 procent van de gezinnen een (bord)spel verwacht te spelen in verband met de huidige situatie. Volgens onderzoek maken veel families ook plannen om te wandelen, kerstfilms te kijken of samen creatief aan de slag te gaan.

Het onderzoek wijst uit dat ruim een derde van de ouders meer (bord)spellen verwacht te spelen tijdens de kerstvakantie dan voorgaande jaren in verband met de situatie. Sinds de start van de coronacrisis zet de helft van de ondervraagde gezinnen één tot vier keer per maand een bordspel op tafel. Dat moet een reden hebben, toch? 67 procent van de ouders geeft aan dat bordspellen voor hen een makkelijke manier zijn om quality time met het gezin een boost te geven tijdens de pandemie. Daarnaast vinden zij het fijn om een keertje zonder het scherm van tv, spelcomputer of telefoon met de kinderen te kunnen ‘gamen’. Zes op de tien ouders vindt schermvrij kunnen spelen een groot voordeel van het bordspel. Katrien van Basten Batenburg van speelgoedfabrikant Hasbro: “Samen als gezin aan tafel zitten en lachen om een spelletje zorgt ervoor dat het kind zich weer even focust op de belangrijkste mensen in zijn of haar directe omgeving. Zo’n gezellige middag of avond versterkt de familieband, die voor kinderen een belangrijke rol speelt bij hun mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.”