OBJECT Rotterdam

Designwalhalla voor liefhebbers

Niet eerder was de belangstelling voor designbeurs OBJECT Rotterdam zo groot. Uit het enorme aanbod selecteerde de organisatie meer dan 150 deelnemers, waaronder verschillende galeries, meubelmerken en tientallen jonge talenten uit binnen- en buitenland. Het multidisciplinaire karakter van de beurs trekt een heel breed publiek en diversiteit blijft hoog in het vaandel staan. Veel designers en interieurlabels hebben behoefte aan persoonlijk klantcontact, OBJECT Rotterdam biedt hen de mogelijkheid tot directe verkoop. Van 2 tot en met 4 februari bezoeken duizenden interieurliefhebbers de beurs in het monumentale HAKA-gebouw.

Deze editie staat weer bol van creativiteit en interieurinspiratie. Voor het eerst doet het Zweedse merk Hem mee met een nieuwe collectie van niemand minder dan Sabine Marcelis. DUM brengt meubels van Karel Martens en Moooi Carpets lanceert met Your Own Design nieuwe tapijten van Nynke Koster en Samira Charroud. De Rotterdamse Sato Gallery toont een solo van Samy San en The Sense of Beauty Gallery neemt dit jaar deel met een selectie sieradenontwerpers evenals The Pool Jewelry Collective. Directeur Anne van der Zwaag: ‘Elke editie maken we ruimte voor nieuwe deelnemers zodat het aanbod altijd blijft verrassen. Neem bijvoorbeeld Alter house, een dynamisch nieuw platform voor ontwerpers en verzamelaars.’ Hoewel design de boventoon voert doen ook verschillende kunstgaleries mee waaronder Gallery Untitled, Rademakers Gallery die Chris Rijk naar de beurs brengt en NL = US met werk van Abdoeline Soleman.

Nieuwe aanwas

Jaarlijks worden op de ontwerp- en kunstopleidingen jonge talenten gescout en uitgenodigd. Bijna veertig aankomende ontwerpers van de academies in Maastricht, Arnhem, Den Haag, Utrecht, Groningen, Amsterdam en natuurlijk ook Rotterdam zijn voor komende editie geselecteerd. Hierbij speelt originaliteit, duurzaamheid, materiaalkeuze, maar ook het medium een rol. OBJECT toont een prikkelende mix van designdisciplines en presenteert het ontwerpveld in de volle breedte. Kasper Boelens creëert sculpturale houten meubels, Puck Groot giet een kast vol persoonlijke spullen in latex. Siiri Oksanen maakt robuuste en bruikbare objecten in beton en in het afstudeerwerk van Sien Entius versmelten meubel en mode. Laila-Sophie Surges laat zich in haar textielcollectie inspireren door Afrikaanse tradities en patronen en Pierre Salaün presenteert de Hand-Bent Metal Shelf, een flinke uitvouwbare kast die uit een stuk metaal bestaat. ‘Voor veel startende designers vormt OBJECT een springplank naar het grote publiek’, zegt Anne van der Zwaag, ‘ze presenteren zich als professional, denken na over prijzen en verkopen in Rotterdam hun eerste producten.’