Praktische poetstips

Less mess, less stress

Na wekenlang (van veelal) thuiswerken en met de feestdagen in aantocht, is dit hét moment om een grondige poetsbeurt in te plannen. ‘Want thuiswerkers ervaren vandaag echt een stevige portie stress door de rommel die zich heeft opgestapeld na wekenlang thuiswerken. Handige, snelle poetstips zijn daarom mooi meegenomen om het poetsen eens met een frisse blik aan te pakken’, introduceert poetsgoeroe Zamarra Kok.

Zamarra Kok

Vandaag zitten we vaker thuis dan in normale tijden en dat leidt er ook toe dat ons huis sneller vies wordt. Daarbovenop komt nog eens het feit dat de scheidingslijn tussen werken, vrije tijd en een huishouden organiseren steeds vager wordt… en dan blijft huishoudelijk werk vaker liggen. Vandaag is dat bij heel wat mensen een oorzaak van stress. Terwijl een snelle poetsbeurt van amper 30 minuten volstaat om alles er opnieuw picobello te laten uitzien. Opruimen in sneltempo en stofzuigen is stap 1. Een veelgemaakte fout is dat mensen van poetsen een haast onoverkomelijk grote opdracht maken. Zamarra Kok geeft enkele praktische opruim- en poetstips om mee aan de slag te gaan:

  • Creëer een rustige omgeving door je werkplek duidelijk af te bakenen. Veel mensen werken overdag aan de eettafel, dan kun je best al je werkspullen (balpennen, notities, computer…) ’s avonds verzamelen in een dienblad of een bak. Zo heb je een manier om alles in één keer uit het zicht te halen, en ’s ochtends heb je alles in één beweging weer bij de hand.
  • Door het thuiswerken zijn we veel meer thuis. Vrije tijd, babysitten, werken loopt allemaal door elkaar. Toch wordt er maar in zeer weinig huishoudens gepraat over de rolverdeling van het huishouden. Maak daar werk van, engageer je partner en je kinderen om taken op zich te nemen. Geef concrete taken aan je kinderen, met een stofzuiger mét veel technologische snufjes en knopjes en een app kan je ze zeker motiveren om eens een rondje te stofzuigen.
  • Vaker en ‘oppervlakkiger’ poetsen is een goede zaak. Je kunt beter voorkomen, dan genezen: geen aangekoekte kalkresten in de douche als je deze telkens goed afdroogt. Stofzuigen kan een korte dagelijkse taak zijn, waarmee je heel wat minder kans geeft aan stof, haren (van mensen en dieren) en huisstofmijt.
  • Deep cleaning: naast de dagelijkse en wekelijkse routine, plan je maandelijks best een iets grondigere poetsbeurt. Dan pak je alle hoekjes aan die je normaal weleens vergeet. Stofzuig bijvoorbeeld eens je gordijnen, plinten, plafond, hoekjes, de onderkant van de stoelpoten, de keukenlade.
  • Gebruik goede apparaten en liever minder poetsmiddel. Glasreiniger bevat vaak alcohol en dat laat strepen na op je pas gepoetste ramen. Gebruik liever water met azijn om je ramen te reinigen. Om de ramen te drogen kun je het best investeren in kwalitatieve microvezeldoeken. Let op dat je deze niet met wasverzachter wast, want daar worden ze vettig van.

Maak opruimen en poetsen zo leuk mogelijk

  • Zet je favoriete dans- of chillmuziek op: muziek maakt het verschil, kies dus voor een plaat die voor jou de ideale sfeer schept om fun te hebben tijdens het poetsen. Misschien past een streepje klassieke muziek perfect bij de afwas en een 90’s R&B-hit bij schrobben en dweilen. Check zeker ook de Spotifyplaylist (onderaan) voor inspiratie!
  • Maak er een kleine work-out van: poetsen is sowieso veel bewegen, met een hoofdtelefoon of een moderne stille stofzuiger kun je tegelijk dansen en je huis schoonmaken! Ook fitnessmoves (denk: squats terwijl je rommel opraapt en lunges terwijl je onder het bed stofzuigt) kun je makkelijk integreren om er een echte work-out van te maken.
  • Maak het af met een gepaste outfit: haar in je ogen terwijl je stof veegt? Dat kan je gemakkelijk voorkomen met een hip sjaaltje of bandana. Hoe happier je wordt van je eigen outfit, hoe leuker de klus. Een comfy outfit is gemakkelijk, maar wanneer hoge hakken of een Freddy Mercury-snorretje toch jouw trigger zijn om aan het poetsen te slaan, ga dan all the way.

Slimme stofzuiger

Een nieuwe, slimme, mooie stofzuiger kan ook helpen om de – vaak niet geliefde, soms zelfs gehate – poetstaak te verlichten. De nieuwe ROIDMI RS60-stofzuiger heeft een heleboel praktische en technisch slimme snufjes die een snelle poetsbeurt nog efficiënter en zelfs leuker maakt. Het stofzuigermerk ROIDMI is een nieuwe speler in de markt van de Benelux. Met zijn high-end, mooi ogende, slimme steelstofzuiger RS60 haal je een apparaat in huis dat poetsen toch nét dat tikkeltje aangenamer maakt. Leuke gimmicks zijn de geïntegreerde LED-verlichting (discostofzuigen maar! En handig om eens al dat stof écht te zien onder het bed) en de calorieteller op het OLED-scherm en in de bijhorende ROIDMI-app. De ROIDMI RS60 is draadloos, stil, ergonomisch – met 3-in-1-toestel stofzuiger, kruimeldief en dweilfunctie – antibacterieel, heeft een snelle oplader en een gemotoriseerde vloerborstel voor gladde vloeren én tapijt. Ook ideaal als je huisdieren hebt; er zit een zachte rubberen zuigborstel bij waarmee je makkelijk haren van je sofa kunt halen en waarmee je zelfs rechtstreeks de vacht van honden en katten kunt borstelen!

Om de lancering van de RS60 te vieren én het poetsen leuker te maken heeft ROIDMI voor de gelegenheid twee leuke Spotifyplaylists gecreëerd. De dansbare playlist vind je hier, de typische leuke huishoudnummers vind je hier. Poets se 🙂