Als de temperatuur stijgt, is weten hoe je een kamer moet koelen bijna een superkracht. Ontdek onze zeven beste tips om je huis te koelen, zonder ventilator of airco!
1. Zet je ramen strategisch open (en weer dicht)
Natuurlijke ventilatie is je beste vriend. Gooi ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat de ramen tegen elkaar open voor een frisse doorstroming. Overdag? Dan geldt: alles dicht. Denk aan ramen, gordijnen en rolluiken – zeker als je woning op het zuiden ligt. Heb je dakvensters? Laat die ’s ochtends openstaan voor het zogenaamde ‘schoorsteeneffect’, waarbij warme lucht vanzelf omhoog en naar buiten verdwijnt. Slim én stil.
Om een kamer af te koelen kan je het volgende gebruiken om het binnendringen van zonnenwarmte te beperken:
- Rolluiken zorgen voor een optimale bescherming tegen de zon langs buiten waardoor de thermische isolatie en het comfort in huis wordt verbeterd.
- Zachte rolluiken zijn een lichtgewicht oplossing die effectieve bescherming tegen de zon biedt en tegelijkertijd natuurlijke ventilatie mogelijk maakt.
- Warmtewerende buitengordijnen verminderen de inkomende warmte terwijl het daglicht gewoon wordt doorgelaten.
2. Buiten houden wat je binnen niet wil
Zonwering is niet alleen praktisch, het mag er ook best leuk uitzien. Kies voor rolluiken, een knappe luifel of een hip schaduwdoek op je balkon. Zelfs een paar witte gordijnen aan de buitenkant van je terras kunnen al voor flink wat verkoeling zorgen. Priëlen en pergola’s creëren schaduwrijke buitenruimtes en beschermen ramen tegen zonnestralen. Ze kunnen versierd worden met klimplanten voor een natuurlijk en verfrissend tintje. Binnen kun je met reflecterende gordijnen of isolerende rolgordijnen de zon subtiel tegenhouden, zonder je hele woonkamer te verduisteren.
3. Planten als natuurlijke airco
Een urban jungle is niet alleen mooi voor het oog, maar ook verkoelend. Planten zoals aloë vera, varens en klimop verdampen vocht, waardoor de lucht frisser aanvoelt. Plant ze in de buurt van ramen om schaduw te creëren en de hoeveelheid warmte die het huis binnenkomt te verminderen. Plantenmuren, of verticale tuinen, zijn een andere manier om een kamer op te frissen. Heb je een buitenruimte? Dan zijn bomen, struiken of klimplanten zoals jasmijn of wingerd ideaal voor natuurlijke schaduw. Zelfs een paar potten op je balkon kunnen al het verschil maken. Groen = koel.
4. Licht uit, stekker uit
Alle elektrische apparaten produceren warmte, zelfs als ze op stand-by staan. Trek dus ’s zomers vaker de stekker eruit. Laat de oven en droger overdag links liggen en ga lekker buiten koken of hang je was te drogen in de zon. Probeer indien mogelijk buiten te koken. Apparaten met een laag verbruik genereren minder warmte en verbruiken minder energie, waardoor ze ideaal zijn voor het koelen van een kamer. Het gebruik van apparaten met een laag verbruik, vooral in het geval van koelkasten, wasmachines en vaatwassers, kan helpen een comfortabelere temperatuur in je huis te handhaven. Extra tip: vervang gloeilampen door led-verlichting – die geven veel minder warmte af én zijn energiezuiniger.
5. Isoleer ook in de zomer
Isolatie klinkt misschien als een winterding, maar het helpt ook om de hitte buiten te houden. Denk aan goed geïsoleerde muren, een dak dat de zon buiten houdt en ramen met dubbel glas. De vloer wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om isolatie, maar draagt ook bij aan de warmtewinst in de zomer. Door isolatie onder de vloer aan te brengen of een dik vloerkleed te gebruiken, kun je je kamer comfortabeler maken en het interieur afkoelen. Deze maatregel is vooral nuttig voor ruimtes boven niet-geïsoleerde kelders of kruipruimtes. Bonus: je bespaart er in de winter ook nog energie mee.
6. Slim gebruik van technologie
Technologie hoeft geen energieverspiller te zijn. Een luchtontvochtiger zorgt bijvoorbeeld voor minder klamme lucht, waardoor de temperatuur prettiger aanvoelt. Ook handig: slimme systemen zoals VELUX ACTIVE, die automatisch je dakramen en zonwering aansturen op basis van temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂-niveau. Je huis regelt zichzelf, terwijl jij van een cocktail geniet op het terras.
7. Denk in lagen: combineer binnen en buiten
Wil je écht een koelere woning? Dan draait het om combineren. Zonwering buiten én binnen. Planten op je terras én in je woonkamer. Isolatie op het dak én onder de vloer. Kleine aanpassingen die samen een groot verschil maken. En zeg nou zelf: een paar mooie gordijnen, een stijlvolle luifel of een junglehoekje met planten? Daar wordt elk interieur beter van.
Alles wat je moet weten over VELUX ACTIVE with NETATMO.