TIJD VOOR FAMILIE

5 tips voor een veelzijdige gezinsvakantie naar Turkije

Voor een veelzijdige zonvakantie is de Turkse Rivièra de perfecte plek. Met bijna het hele jaar door zon is de adembenemende kust van Turkije een van de meest populaire én gastvrije bestemmingen voor een vakantie met het gezin. Door de prachtige kustlijnen die van de Middellandse Zee tot de Egeïsche Zee lopen, en de culturele schatten uit de Oudheid, biedt Turkije een perfecte mix tussen zonnebaden en cultuursnuiven. Vijf tips voor een onvergetelijke gezinsvakantie!

1. Het juweel van de Turkse Rivièra

Antalya staat ook wel bekend als het hart van de Turkse Rivièra. Het is een van de populairste bestemmingen in Turkije voor gezinsvakanties en biedt een overvloed aan luxe hotels met een breed scala aan voorzieningen voor het hele gezin. Zo ontspan je op een van de witte zandstranden, terwijl de kinderen van de glijbanen suizen. Naast zon, zee en strand wordt Antalya ook gekenmerkt door haar fascinerende geschiedenis. De regio biedt een overvloed aan indrukwekkende monumenten. Zo heeft Kaleiçi, de ‘oude stad’ van Antalya, artefacten uit verschillende perioden, van het Romeinse tot het Ottomaanse Rijk. Daarnaast zijn Patara, Perge, Phaselis, Termessos, Aspendos, Side, Olympos en Myra slechts een paar van de belangrijke oude steden die de rijke geschiedenis van Antalya belichten. Sommige van deze oude schatten zijn ook toegankelijk via prachtige wandelpaden en geopend om te bezoeken in de koelere avonduren.

LEES OOK: DÍT HOTEL IN DE FRANSE RIVIÈRA TREKT DE AANDACHT VAN A-LISTERS

2. De mooiste wandelroutes

Voor het maken van indrukwekkende wandelingen ben je in Antalya ook aan het goede adres. Zo is de ‘Lycian Way’ de eerste langeafstandsroute van Turkije. Of bewandel de St. Paul’s Way. Dit is een 500 kilometer lange route, geïnspireerd op de eerste reis van apostel Paulus. Tijdens een korte of langere wandeling samen met het gezin geniet je van adembenemende uitzichten over prachtige baaien, weelderige bossen en historische ruïnes.

3. Plezier voor het hele gezin

Andere gezinsvriendelijke activiteiten in Antalya zijn watersporten zoals duiken. Kaş ligt verscholen in de Middellandse Zee en wordt zelfs beschouwd als een van de tien beste duikbestemmingen ter wereld.  Het gebied kent vele grotten en riffen, waar je onder andere roggen en karetschildpadden kunt spotten. Belek is een populaire uitvalsbasis als golfbestemming. Je vindt hier golfbanen van wereldklasse. De canyons, nationale parken en grotten van Antalya zijn allemaal unieke natuurwonderen. Zo behoren de grotten Karain en Damlataş, evenals de Köprülü-kloof, tot de vele bezienswaardigheden in het gebied voor gezinnen. Antalya staat ook bekend om zijn pretparken, die een dag vol plezier garanderen voor gezinnen met kinderen.

4. De adembenemende routes van de Egeïsche Zee tot de Middellandse Zee

De regio Muğla, dat de Egeïsche zee en de Middellandse Zee met zijn ongerepte baaien verbindt, is ook een populaire vakantiebestemming voor gezinnen. Dankzij de natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en de resorts in de omgeving van Bodrum tot Fethiye, is het voor veel gezinnen hun favoriete bestemming. De steden in de Turkse provincie Muğla staan bekend om de stranden met een Blauwe Vlag. Zo is Bodrum een populaire bestemming aan de Egeïsche kust voor zowel zonaanbidders als echte geschiedenisliefhebbers. Bezoek Bodrum castle, of ook wel: De Petrusburcht. Het is een versterkte burcht op een schiereiland voor de haven van de Turkse stad Bodrum, waar nu het Bodrum Underwater Museum is gevestigd. Bodrum is goed gelegen voor watersporten en is ook een startpunt voor de beroemde ‘blue cruises’, die haar naam heeft te danken aan de prachtige, intens blauwe baaien die de cruiseboten doorkruisen. Daarnaast vind je in Bodrum verschillende restaurants met een of meerdere Michelinsterren die de beste Turkse en internationale gerechten serveren.

5. Gezinsvriendelijke activiteiten in Fethiye

Fethiye is de thuisbasis van Ölüdeniz, een internationaal bekend strand, maar ook van de Vlindervallei, een leefgebied voor meer dan 80 vlindersoorten, en de prachtige Kabak-baai. Gezinsvriendelijke activiteiten in Fethiye bestaan onder meer uit een bezoek aan de Saklıkent-kloof en Köyceğiz. Deze cittaslow-stad, een stad dat onder andere goed scoort op het gebied van gastvrijheid, milieu en cultuurhistorie, is gelegen op de route tussen Marmaris en Fethiye. Hier kan je Caretta-schildpadden spotten. Ook Babadağ bevindt zich in Fethiye, een van de meest bekende paraglidingcentra in Turkije.