VISIT MALTA

Déze plekken wil je niet missen tijdens je vakantie op Malta!

Met drie uur vliegen ben je op het zonnige Malta. Het eiland met Mediterrane, Britse en Arabische invloeden ligt midden in de Middellandse Zee en is al het decor geweest voor vele films en series als Game of Thrones, Gladiator, Swept Away en Napoleon. De voormalige Britse kolonie kenmerkt zich door stranden met helderblauw water, uitgestrekte kliffen, oude tempels, mooie kerken, wereldberoemde kunst, idyllische dorpjes en steden. Acteurs als Angelina Jolie, Brad Pitt, Vanessa Kirby en Russel Crowe gingen je al voor! Ga je mee naar Malta?

Het eiland is iets groter dan Texel, maar voelt groots door de verschillende steden en dorpjes. De hoofdstad Valletta is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld maar barst wel van de leuke restaurants, zandkleurige historische gebouwen en romantisch smalle steegjes. Valletta is vrij klein waardoor je gemakkelijk alles wandelend kunt doen. Maak een tussenstop bij St. John’s Co-Cathedral om het wereldberoemde werk van de Italiaanse barokschilder Caravaggio te bewonderen, wandel door de prachtige stadstuinen richting de Upper Barraka Gardens. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over the three cities: Vittoriosa, Senglea en Cospicua.

Stille stad Mdina

Ook de volledig ommuurde stad Mdina is een must-see wanneer je op Malta bent. De stad heeft een ontzettend rijk verleden en was tot 1530 de voormalige hoofdstad van Malta. De Mdina heeft als bijnaam ‘stille stad’ vanwege de auto’s die niet in het centrum mogen rijden. Laat je verwonderen door de karakteristieke smalle straatjes, barokkige statige huizen en kloosters. Mocht je fan zijn van Game of Thrones, leuk weetje: de ingang en stadsmuren van Mdina hebben een rol te pakken in deze hitserie.

Let’s Go-zo!

Zin in het strand? Een van de bekendste zandstranden van Malta is Golden Bay Beach in Mgarr of Ramla Bay dat bekendstaat om het rode zandstrand en turquoise water op het naastgelegen eiland Gozo. Vanaf Malta vaar je met de ferry in minder dan 30 minuten naar het idyllische Gozo. Het eiland is landelijk en herken je aan de eeuwenoude tempels, zoutvlaktes en het groene landschap. Als je op Gozo bent, mag een bezoek aan de Ggantija Tempelcomplex niet ontbreken. Deze megalithische tempels zijn opgegraven in 1827 en dateren uit 3600-2500 voor Christus. De hoofdstad van Gozo is Victoria en wordt ook wel Rabat genoemd. Slenter hier door de smalle straatjes en pak je fotocamera tevoorschijn voor het Cittadella complex. Dit architectonische wonder pronkt op de Werelderfgoedlijst en omvat verschillende kerken en andere historische gebouwen.

Blue Lagoon

Vanuit Gozo vaar je met een motorbootje gemakkelijk naar het kleine autovrije eiland Comino waar slechts twee mensen wonen en geen resorts zijn. Het kristalheldere turquoise water en het witte zandstrand van de Blue Lagoon zijn onvergetelijk mooi. De lagune is een perfecte bestemming om te zwemmen, snorkelen, duiken en de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Op sommige plekken heb je zicht tot wel 30 meter (!) diep.

Maar er is nog veel meer te zien: maak een tussenstop in Marsaxlokk, een traditioneel vissersdorp in het zuidoosten van het eiland. Of bezoek St. Julians en Sliema, het hippe en bruisende gedeelte van het eiland waar je veel Britse invloeden terug ziet en genoeg clubs en restaurants zijn. De place to be wanneer je een avondje de hort op wilt.

Talkies tipt!

Waar te slapen?
Valletta: Iniala Harbour House
Mdina: The Xara Palace Relais
Gozo: Bellavista Farmhouse Gozo

Waar te eten en drinken?
Valletta: Harbour Club
Mdina: Fontanella Tea Garden
Gozo: Qbajjar restaurant Gozo