Pittoresk Italië

Dit zijn de meest geliefde dorpjes in Toscane

Ben jij al je vakanties al aan het boeken voor dit jaar? Het boekingsportaal voor vakantiewoningen holidu.nl heeft onderzoek gedaan naar een van de meest geliefde regio’s van Italië: Toscane en de meest geliefde plekken in Toscane op een rij gezet!

1. San Gimignano

Het betoverende middeleeuwse stadje San Gimignano, gelegen op een uur rijden van Florence in het hart van Toscane, staat bovenaan. Al op weg naar het stadje, waar net geen 7.700 mensen wonen, is de eerste stop de moeite waard. Want het uitzicht op de 14 torens die boven San Gimignano uittorenen is indrukwekkend. Oorspronkelijk waren er 72 torens, gebouwd door de rijke families van de stad als teken van hun macht toen San Gimignano in de Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Sinds 1990 staat het historische stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

San Gimignano

2. Forte dei Marmi

Bezoek Forte dei Marmi voor een relaxvakantie. De badplaats aan de Ligurische Zee staat vooral bekend om zijn luxe villa’s en fijne zandstranden. Forte dei Marmi heeft echter meer te bieden dan typische stranddagen. Wat dacht je van een bezoek aan de historische plekken, zoals het fort dat in 1788 werd voltooid en waaraan het stadje zijn naam aan dankt? Het tweede deel van de naam van de stad komt van de marmergroeven in het gebied, die het marmer leverden dat werd gebruikt voor talrijke gebouwen in heel Italië. In Carrara, op ongeveer 30 minuten rijden van Forte dei Marmi, kan zo’n steengroeve worden bezocht.

Forte dei Marmi

3. Volterra

Het stadje had in 2022 naar schatting net geen 10.000 inwoners en staat op de derde plek van de meest geliefde kleine Toscaanse plekken. Net als San Gimignano ligt Volterra in het hart van Toscane in een schilderachtig, heuvelachtig landschap en is 40 minuten van elkaar verwijderd. Blootgelegde fundamenten van Etruskische tempels en gebouwen die tussen de 3e en 2e eeuw voor christus zijn gebouwd, zijn bijzondere highlights. Een andere erfenis van de Etrusken die het karakter van dit pittoreske stadje bepaalt, is het beeldhouwen in albast. Een wandeling door de steegjes onthult talrijke albast ateliers en werkplaatsen waar ambachtslieden sculpturen, decoratieve voorwerpen, lampen en nog veel meer aanbieden.

Volterra

4. Castiglione della Pescaia

Bezoek Castiglione della Pescaia voor een mix van cultuur en vakantie aan zee. Je geniet hier van de brede zandstranden en typisch Italiaanse steegjes met schilderachtige cafés of bruisende pizzeria’s. Daarnaast zijn er veel historische bezienswaardigheden te verkennen. Bezoek het middeleeuwse kasteel, gelegen op het hoogste punt van de stad, omgeven door de natuur en bewonder het mooiste uitzicht. Ook zijn de 13e-eeuwse kerk San Giovanni Battista en Fortezza Medievale, een wachttoren uit de 16e eeuw een bezoek waard.

Castiglione della Pescaia

5. Montalcino

Het kleinste plaatsje dat de top 5 heeft behaald is Montalcino met net geen 6.000 inwoners. Het is vooral bekend om zijn rode wijn Brunello di Montalcino. Geen wonder, want de ligging midden in de heuvels in het zuiden van Toscane biedt de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. Vooral wijnkenners zijn in Montalcino op de perfecte plek, want de wijnhuizen in de omgeving bieden wijnproeverijen en rondleidingen. Liever een sportieve vakantie? Fiets dan door het romantische Toscaanse landschap rond Montalcino en stop onderweg bij een typisch Italiaans café of restaurant.

Montalcino

ZIE OOK: ONTSNAP AAN DE KOU OP DEZE ZONNIGE BESTEMMINGEN IN EUROPA