Hamptons Private

Het leven in de Amerikaanse jetsethotspot

De chique uitgever Assouline geeft een serie kleurrijke koffietafelboeken uit. In de categorie reisboeken vind je onder andere Marrakesh, Capri, Havana, Mykonos en Tulum. Extravagante locaties die de wereldwijde jetset aantrekken zijn het uitgangspunt voor de uitgever. Een van de meest recente toevoegingen is het zeeblauwe Hamptons Private-boek. De lezer wordt in het boek aan de hand van grote foto’s meegenomen in het leven in de Amerikaanse jetsethotspot. Journalist Dan Rattiner werd op pad gestuurd door Assouline om zo de Hamptons vibe te vertalen. Hoe is het leven eigenlijk down there? We spraken met Dan.

Journalist Dan Rattiner: ‘Ik zou de Hamptons omschrijven als een mooie community die 370 jaar bestaat. Het trekt de jetset aan vanwege de privacy, stranden, fantastische restaurants en relatief korte afstand tot NYC. Het klimaat is er aangenaam en de lucht is heel puur. Je vindt er diverse soorten natuur: stranden, meren, bossen, draslanden en vijvers. Het leuke eraan is dat allerlei soorten mensen genieten van The Hamptons. Het is een mix van high society, zeelui, celebrities, boeren, kooplieden en toeristen. De geschiedenis is er rijk: opmerkelijke figuren als Thomas Edison, Kapitein William Kidd en Theodore Roosevelt waren er samen met een stel miljardairs kind aan huis. Er wonen nu veel verschillende soorten mensen. Het gebied kent allerlei “groepen” met diverse interesses. Het wordt dan ook weleens de dependance van New York City genoemd. Ik heb 62 jaar geleden de wekelijkse krant Dan’s Paper opgezet. Vandaag de dag werk ik daar nog steeds aan mee. Ik ben goed op de hoogte van wat er in The Hamptons gebeurt omdat ik er al lang werk. Assouline heeft me vorig jaar benaderd om mee te werken aan het boek. Ik heb eraan bijgedragen door de content te verzorgen. Ik blijf up-to-date door dagelijks te volgen wat er gebeurt. Ik volg lokale evenementen, schrijf verhalen en organiseer zelf events. Soms adviseer ik mensen met betrekking tot mooie plekken en actuele hotspots. Mijn mooiste herinnering in The Hamptons is niet verbonden aan een bepaalde gebeurtenis, maar aan een compilatie van de bovengenoemde momenten. Wellicht zou je The Hamptons met de Franse Rivièra kunnen vergelijken of Palm Beach, maar ik vind toch echt dat er hier een unieke vibe hangt.’

The Hamptons is een verzamelnaam voor een reeks kleine dorpjes en stadjes aan de oostelijke kant van Long Island in New York State. Op een filevrije dag is het zo’n tweeënhalf uur rijden van NYC. De plek is voornamelijk populair onder New Yorkers vanwege het platteland en de mooie natuur. Jaarlijks trekken veel bezoekers naar Cooper’s Beach, de Shinnecock Golf Club en de Hampton Classic Horse Show. Hoewel de gemiddelde bezoeker erg vermogend is, blijkt dat niet het geval bij de gemiddelde local. Montauk en West Hampton zijn betaalbaarder dan bijvoorbeeld Sagaponack en Bridge Hampton waar een landhuis al snel zo’n vijf à zeven miljoen dollar kost.

Tekst Marina de Massiac
Met dank aan Assouline Publishing