Binnenkijken

Il Sereno: hét designhotel aan Lago di Como

Het Comomeer was vroeger een uitvalsbasis voor musici, politici en kunstenaars uit het nabijgelegen Milaan. Het meer en de rondom liggende stadjes ademen de rijke historie uit, en trekken elke zomer een groot aantal hedendaagse sterren aan zoals George Clooney en Miley Cyrus, maar zo ook de internationale elite en Europese politici. Langs het meer van Como staan indrukwekkende kleurrijke villa’s die menig bootritje opfleuren, of deze nu in een bruin glanzende Riva of een kneuterig plastic bootje plaatsvindt.

Luxe hotels, daar zijn er een paar van aan het Comomeer. Ze bevinden zich allen niet ver van elkaar, en staan bekend om hun pompeuze en klassieke interieur. Wat Il Sereno onderscheidt is zijn moderne design. Het hotel werd in 2016 opgericht door een invloedrijke Zuid-Amerikaanse familie met ambitie. Het modern ogende gebouw werd op de al bestaande fundering gebouwd, en de Spaanse top-notch-architecte Patricia Urquiola nam het interieurdesign voor haar rekening. De gevel werd versierd door kunstenaar Patrick Blanc met een hangende verticale tuin en er werd een zwembad net boven de rand van het meer gebouwd. Uniek, want Il Sereno is het enige hotel in Lago di Como dat een zwembad heeft welke niet op het water drijft. De Milanese chef Andrea Berton opende een restaurant in het hotel met een oogverblindend uitzicht op het meer, gaf executive chef Raffaele Lenzi de gastronomische leiding en kreeg een jaar na opening een onderscheiding waar veel koks van dromen: één Michelinster.

Inmiddels is het hotel een uitvalsbasis en place to be voor uitbundige en gezellige vakantievierende elitefamilies uit onder andere Nederland, modieuze Hongaarse Insta girls, Monegasken die hun trouwdag vieren en Amerikanen die tussen twee landen resideren. Uit gesprekken met de gasten van het hotel blijkt dat ze allen een voorliefde hebben voor het ultra chique en moderne design – understated luxury -, de schitterende natuurlijke omgeving en het vriendelijke jonge personeel. Een substantieel deel van de gasten is een terugkerende gast, en dat is een gegeven waar de ogen van eigenaar Louis Contreras van gaan twinkelen. Voor diegene die het zich kunnen veroorloven is Il Sereno met zijn dertig kamers en suites een klein pareltje die volgens de Nederlandse gasten maar goed geheim moet blijven!

serenohotels.com

Tekst Marina de Massiac
Beeld Il Sereno – Sereno Hotels